Kiddo — Jrg. 8 (december 2007) Nr. 8

2 Tastbare kunst
VOORWOORD
Sandra Van der Mespel

9 Stimuleer de ontwikkeling van kinderen met je handen
Rian Heyne
Kinderen verschonen, optillen, naar bed brengen, knuffelen; als leid(st)er raak je de kinderen de hele dag door aan. De vraag is echter hoe je de kinderen aanraakt. In dit artikel beschrijft Wendy Doeleman, geĀ•nspireerd door de haptonomie, hoe je als leid(st)er door middel van bewuste aanraking een positieve bijdrage kun leveren aan de ontwikkeling van kinderen.

14 Kinderen op verkenning in het museum
Isabelle Desegher
Of het nu om een hedendaags, natuurhistorisch, wetenschappelijk of volkscultuurmuseum gaat: het is boeiend om kinderen kunst en cultuur te laten ontdekken. Maar hoe maak je van een ‘saai’ museumbezoek een onvergetelijk avontuur, waar ze nog lang over zullen napraten? KIDDO trok naar vijf verschillende musea om het geheim van de kinderwerking te ontrafelen.

17 Ook oudere kinderen zijn kunstenaars
Lidwien van Noorden
In KIDDO 2 en 4 schreef Lidwien van Noorden over kunstzinnige vorming voor kinderen van 2 tot 8 jaar. In dit artikel richt ze zich tot kinderen van 8 tot 12 jaar, voor wie het soms niet duidelijk is, wat nou kunst is. Met deze leeftijdsgroep kun je misschien wel de meest uiteenlopende kunstprojecten opstarten.

34 Feesten anders bekeken
Sandra Van der Mespel & Benedikte van Eeghem
We zitten volop in de eindejaarsperiode. Traditiegetrouw betekent dat : feestvieren, ook in de kinderopvang. Maar hoe zorg je ervoor dat alle kinderen en ouders het gevoel krijgen dat ze erbij horen, wanneer je een feest organiseert? Kinderdagverblijven De Ketjes en Joost-e-Fien vangen kinderen op met een sterk uiteenlopende culturele achtergrond. De leidsters vertellen hoe zij geregeld een feest organiseren, met respect voor diversiteit.

42 Jaarregister 2007
Zoals altijd in het laatste nummer van het jaar, een overzicht van alle artikelen en rubrieken duidelijk ingedeeld per categorie.

EN VERDER

7 Feest
LIEDJE
Hinke Wever

12 Jas op stap
OKID(D)O 1-3
Caroline Boudry

20 De koppoter
Ignace Schretlen

25 Het kerstbuffet
COLUMN
Lucia van der Zee

30 De koukleum in het bos
VOORLEZEN
Marc de Bel

32 KINDERBOEKEN


36 Leidinggeven in de kinderopvang
Brecht De Schepper & Benedikte van Eeghem

38 Geheime briefjes
OKID(D)O 4-7
Isabelle Desegher

40 Hiv is geen bezwaar
KIND EN GEZONDHEID
Els Pauels & Benedikte van Eeghem