Kiddo — Jrg. 7 (september 2006) Nr. 6

2 Vergrijzing en kinderopvang
VOORWOORD
Jan Peeters

8 Heb jij nog energie?
Wendy Doeleman & Martin Doolaard

Werken in de kinderopvang vraagt veel van je. Je bent de hele dag actief en bent een ware duizendpoot. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je werk vol energie kunt blijven doen en dat je accu niet leeg raakt?

12 Een dag vol kinderrechten
Isabelle Desegher
Op 20 november 1989 werd het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind aangenomen door de Verenigde Naties. Alle landen, met uitzondering van de Verenigde Staten en Somali‘, hebben dit verdrag ondertussen ondertekend. Maar weinig kinderen weten wat er op de Dag van de Rechten van het Kind nu eigenlijk gevierd wordt. Hoe kun je kinderen meer bij het thema betrekken en ervoor zorgen dat deze dag een persoonlijk tintje krijgt?

20 Jong en oud
Hilde Pauwels
Elke woensdag gaan de peuters van De Kleine Wommel naar het verzorgingstehuis even verderop. Ze brengen er een uurtje door met de bejaarde bewoners van het huis. De ‘opa’s en oma’s en de kinderen genieten van deze bezoekjes.

26 Kinderen van ouders met psychiatrische problemen
Channah Zwiep
Opgroeien in een gezin waarin een ouder depressief is, angststoornissen heeft of aan schizofrenie lijdt, is heel erg moeilijk voor een kind. De veiligheid, zorg en aandacht die een kind nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen, ontbreekt in de meeste gevallen. Gewoon kind zijn, is vaak niet mogelijk. Jouw steun kan voor een kind daarom veel betekenen.

32 Stagebegeleiding in de kinderopvang
Karin Eeckhout
Praktijkstages vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding Kinderzorg in Vlaanderen en Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) in Nederland. Want alleen door ervaring op te doen op de werkvloer kunnen studenten echt voeling krijgen met hun vak. In de praktijk gaat er vaak heel wat mis: de samenwerking tussen school en stageplek verloopt stroef, stagiairs worden op de werkplek niet goed opgevangen of krijgen te weinig leerkansen aangeboden. Maar het kan gelukkig ook anders.

EN VERDER

4 NIEUWS

11 Loesje leert fietsen

LIEDJE
Ingrid Rietveld-Roos

16 Zoekspelletje voor peuters
OKID(D)O (1-4)
Sofie Albrecht & Caroline Boudry

19 Kind en echtscheiding
VRAAGJE
Channah Zwiep

22 Beestenboel

OKID(D)O (3-12)
Van Maldergem & Sandra Van der Mespel

24 Jonas en de dolfijn
VOORLEZEN
Annelies Tock

30 Wie heeft de aarde gemaakt?
DE KINDERVERDIEPING
Tamar Kopmels


36 ‘Dankzij de crche kon ik studeren en mensen ontmoeten’
OP BEZOEK BIJ OUDERS
Jan Peeters

38 Dieren in de opvang
KIND EN GEZONDHEID
Sandra Cooreman

40 KINDERBOEKEN

42 Op een sterretje
COLUMN
Rachel van Herwijnen

43 Agenda