Kiddo — Jrg. 7 (november 2006) Nr. 7

2 Wat is nou echt de beste opvang voor een baby?
VOORWOORD
Agnes van Hoesel

8 Een baby op komst! De eerste stap naar de opvang
Martine Delfos
Deze nieuwe serie van Martine Delfos gaat over de opvoeding van het kind, belicht vanuit de driehoek kind-ouder-leidster. Tijdens de serie groeit het kind op en krijgt het broertjes en zusjes. De leidsters krijgen te maken met moeilijke opvoedsituaties en zoeken naar de manier waarop ze de ouders van het kind het beste kunnen ondersteunen. In dit eerste artikel wordt de ongeboren baby aangemeld en na de geboorte gaat hij naar de opvang.

14 De juiste uitdaging voor oudere peuters
Channah Zwiep
Oudere peuters gaan zich vaak vervelen in de groep: ze zijn peuter-af, maar nog niet oud genoeg voor de basisschool. Ze zien hun vriendjes stuk voor stuk vertrekken en willen ——k. Hoe bied je hen in die laatste maanden voldoende uitdaging op hun niveau?

20 Boekenpret in de kinderopvang
Sandra Van der Mespel, Katrien Steyaert
Kinderen zijn meestal gek op boeken en verhaaltjes. Ze zijn nieuwsgierig naar die vreemde ‘kriebeltekens’ op papier en genieten van het gezellige moment. Wedden dat jij als opvangouder of begeleid(st)er hier ook van geniet?

28 Papa’s in de schijnwerper
Sandra Van der Mespel
Tot op de dag van vandaag is de kinderopvang in grote mate een vrouwenbastion. Bijna alle personeelsleden zijn vrouwen en de moeders zijn vaker betrokken bij de opvang. In dit artikel zet KIDDO papa in de schijnwerper. Sta eens stil bij de plaats van de papa in de kinderopvang. Er zijn immers goede redenen om vaders te betrekken bij de opvang van hun kinderen!

34 Bewegingsarmoede
Marjanne van Esveld
Televisie kijken, computerspelletjes spelen en rijden in de wandelwagen. Jonge kinderen bewegen steeds minder. Een combinatie van weinig beweging en verkeerde eetgewoonten leidt bij een toenemend aantal kinderen tot overgewicht. Wat kan de kinderopvang doen om gezonde eetgewoonten en meer beweging te stimuleren?

EN VERDER

4 NIEUWS

7 De mooiste paraplu
LIEDJE
Ingrid Rietveld-Roos

11 Baby’s stimuleren
VRAAGJE
Channah Zwiep

12 De avonturenkoffer
OKID(D)O (1-4)
Sofie Albrecht, Greta Milliau & Caroline Boudry

18 Als je droomt, ben je dan weg?
VOORLEZEN
Bas Rompa

22 KINDERBOEKEN

24 Scholing in begeleiding en verzorging van kinderen
LEZEN VOOR JE VAK
Penny Tassoni

26 Zelf snoep maken
OKID(D)O (3-12)
Isabelle Desegher

32 Het kleine meisje en haar stoere vader
OP BEZOEK BIJ OUDERS
Jan Peeters

36 Verkoudheden
KIND EN GEZONDHEID
Sandra Cooreman

38 Wateravonturen
COLUMN
Ellen Bakker

39 Agenda