Kiddo — Jrg. 6 (januari 2005) Nr. 1

2 Nieuwjaarsbrief
Jan Peeters, hoofdredacteur

4 Pesten doe je niet!
Channah Zwiep
De tas van Mara valt op de grond in het lokaal. De inhoud rolt over de grond. Mara struikelt als een jongen zijn been uitsteekt terwijl ze langsloopt. Toeval of…? Pesten komt vaker voor dan je denkt. Vaak blijft het lang verborgen, omdat slachtoffers er niets over durven zeggen. Wat doe je er als leidster in de BSO tegen?

8 IBO Herenthout ziet kinderopvang ruim
Karin Eeckhout
De buitenschoolse opvang in Herenthout besliste enkele jaren geleden om zijn basiswerking uit te breiden met opvoedingsondersteuning. Zo draagt dit IBO zijn steentje bij tot de sociale functie van kinderopvang. Ouders, die om welke reden dan ook, steun of advies nodig hebben, vinden steeds makkelijker de weg naar het IBO, het initiatief voor Buitenschoolse Opvang in Herenthout.

16 Goede oudercontacten… een open deur?
Wendy Doeleman en Marlies van Ginneken
De contacten tussen ouders en leidsters in de kinderopvang lopen niet altijd vanzelfsprekend goed. Bij het brengen en halen zijn er soms kleine of grote irritaties en het voeren van een ‘slechtnieuwsgesprek’ vindt bijna iedere leid(st)er moeilijk. Is investeren in goede oudercontacten een open deur? Of kunnen we ons afvragen in hoeverre de deur van kindercentra werkelijk openstaat voor (alle) ouders?

24 “Robbe heeft ook recht op een leuke tijd in de opvang”
Karin Eeckhout
Als je als jonge ouder te horen krijgt dat je baby een oogafwijking heeft, en dan ook nog eens verneemt dat je kind niet zoals gepland naar het opvanggezin kan, dan komt dat hard aan. Het overkwam de ouders van Robbe. Amper vier weken voor Robbes moeder opnieuw aan het werk ging, moesten zij op zoek naar nieuwe opvang voor hun slechtziende zoontje. In Ingrid Laureys vonden ze een warme en betrokken opvangouder, die op een heel ongedwongen manier met de beperking van Robbe omgaat.

28 “Zet kinderen niet op een eenzijdig boekendieet”
Karin Eeckhout
Hoe is het aanbod aan kinderboeken in de laatste decennia ge‘volueerd? Hoe kies je als opvangouder of medewerker in een kinderdagverblijf de ‘juiste’ boeken en hoe stel je een interessante, kwalitatieve en gevarieerde kinderbibliotheek samen? Hoe kun je als opvoeder het boekenplezier van peuters en kleuters bevorderen? KIDDO vroeg het aan Luk van den Steen, specialist ter zake.

& VERDER:

13 NIEUW(S) VOOR DE KINDEROPVANG

20 Experts weten wat goed voor je is
IN DE SPIEGEL
Michel Vandenbroek
Goede raad is niet duur.

22 Kleine Ezel gaat varen
VOORLEZEN
Annemarie van Haeringen

27 Boze bui
LIEDJE
Ingrid Rietveld-Roos

32 Op avontuur met vingerverf
OKID(D)O
Caroline Boudry

34 Alerter op ontwikkeling
PORTRET
Femke van den Berg

36 KINDERBOEKEN
– Het liedjesboek van kleine Leon.
– Wat nu Olivier?
– Thema: intercultureel
– Verbroken vriendschap.
– Vriendschap verboden.
– Onze muziek, 18 liedjes uit Het Klokhuis.
– Slapen, 18 verhaaltjes en liedjes over slapen.
– Winkler Prins Encyclopedie.

39 Agenda
KIDDO-dag 2005: 12 mei 2005 in Gent en 21 mei 2005 in Leuven.