Kiddo — Jrg. 6 (februari 2005) Nr. 2

2 Over opvoeden en gedragsproblemen
Jan Peeters, hoofdredacteur

4 Nederlandse ervaringen met het TEECHE project
Gerti Vos
In het Europese TEECHE-project is een nieuwe onderwijsmethode voor kinderopvang ontwikkeld. Het gaat om modulair onderwijs waarbij een speciale internetsite een integraal onderdeel vormt van de training, naast workshops en praktijkopdrachten. In dit artikel geven gebruikers hun eerste reacties op de pilotversie van het project.

10 Samen Opvoeden
Channah Zwiep
Goed onderling contact tussen vraag- en gastouder is belangrijk voor een goede opvang. Daar hebben alle partijen baat bij. Je wilt immers allemaal dat het goed gaat met de kinderen? Maar hoe en wanneer communiceer je met elkaar?

16 Wortels en Vleugels: aan de slag met bestaansvragen van kinderen
Tamar Kopmels
Wereldnieuws waar de kinderen vol van zijn, een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kind, of gewoon de vragen waar ze mee rondlopen: BSO-leidsters en gastouders hebben te maken met de dingen die de kinderen bezighouden; de leuke dingen en de minder makkelijke. Dit soort vragen waar geen eenduidig antwoord op is noemen we ‘bestaansvragen’.

22 Diversiteit in het beleid
Mieke Bruggeman
In Zwijndrecht, een dorp naast Antwerpen, sijpelt de invloed van de grote stad langzaam binnen. Ook hier worden er inburgeringscursussen georganiseerd voor nieuwe Belgen. En zo kwamen de eerste anderstalige kinderen bij Ons Peuterhuisje terecht, terwijl dit kinderdagverblijf vroeger alleen tweeverdieners als ouders had. Om met die toenemende diversiteit te leren omgaan, volgden de directrice en twee medewerkers een begeleidingstraject.

26 Slaap kindje slaap
Sandra Van Der Mespel

Slapen is voor kinderen van levensbelang. Het helpt om lichamelijk weer op krachten te komen en geestelijk om de informatie van een hele dag te verwerken. Bij jonge kinderen is slapen bovendien noodzakelijk voor de verdere rijping van het zenuwstelsel. In dit artikel besteden we aandacht aan slaap en de problemen die kinderen daarmee kunnen hebben.

35 Is een onthaalouder een gastouder en vice versa?
Jan Peeters en Tjeerd Knoop
In Vlaanderen wordt een groot gedeelte van de kinderen opgevangen door gastouders, daar onthaalouders genoemd. In Nederland ligt dat percentage veel en veel lager. Feit is dat er in beide landen het ongenoegen leeft over het feit dat de gastouders en de onthaalouders weinig terugkrijgen voor de inspanningen die ze leveren om een kwalitatieve opvang te realiseren.

& VERDER:

8 Het verhaal van eend
VOORLEZEN
Harmen van Straaten & Petra Gerritsen

15 Sneeuw
LIEDJE
Ingrid Rietveld-Roos

20 Opgedeeld staat netjes
IN DE SPIEGEL
Michel Vandenbroeck

24 De man van 1000 volt
OKID(D)O
Sabine Van Maldergem

30 ‘Als volwassene studeer je veel bewuster’
PORTRET
Karin Eeckhout

32 KINDERBOEKEN
– De pappa van Kleine Ezel
– De wielen van de bus
– Thema: intercultureel
– Een indiaan zonder veren
– Verdriet
– De lol
– Weer. Spannende proefjes over het weer
– Mijn grote experimentenboek

39 Agenda

– Congres 30 maart 2005
KIDDOdag 2005: 12 mei 2005 in Gent en 21 mei 2005 in Leuven