Kiddo — Jrg. 4 (september 2003) Nr. 6

2 De toekomst van de kinderopvang
Jan Peeters, hoofdredacteur

4 Omgaan met ouders met een andere achtergrond
Lizzy de Wilde
Respect voor diversiteit. Als (bege)leid(st)er in de kinderopvang heb je dagelijks te maken met kinderen en ouders met verschillende achtergronden. Het is soms lastig om iemand met een andere achtergrond te begrijpen. En het is vaak nog lastiger om andermans opvattingen ¬Źn de waarden en normen van het centrum waar je werkt te respecteren. Wat kun je doen om het contact met ouders te verbeteren?

8 Als een vis in het water…
kindopvolgsysteem
Mia Brumagne

Nieuw kindopvolgsysteem voor opvangouders. Volgt ze je al met haar ogen ? Kan ze zitten ? Is ze al begonnen met lopen ? Als opvangouder word je regelmatig geconfronteerd met deze standaardvragen over de ontwikkeling van kinderen. Terwijl dit resultaat maar een deel is van het verhaal. Veel aspecten van de ontwikkeling van kinderen blijven onbesproken omdat er nog geen ’taal’ is om die andere aspecten te beschrijven. Het welbevinden van kinderen in kaart brengen, is een stap in de goede richting.

10 ‘Welbevinden van het kind krijgt de aandacht die het verdient’
kindopvolgsysteem – Interview
Karin Eeckhout
Nieuw kindopvolgsysteem: reacties uit het werkveld

12 Fietsen in de stad
Buitenschoolse kinderopvang
Sigrid Arents
In de grote steden van Vlaanderen worden nauwelijks nieuwe centra voor buitenschoolse kinderopvang opgericht en zijn de scholen vaak krap behuisd. Voor kinderen uit de kansarme buurten van grote steden zijn er op woensdagmiddag maar weinig mogelijkheden om hun vrije tijd op een creatieve, boeiende manier door te brengen. In Brussel probeert men dit tij te keren met project xyz. KIDDO nam een kijkje

16 ‘De ouders worden altijd betrokken bij de activiteiten’
OVER DE GRENZEN
Een groep Nederlandse ouders begeleiders en leidinggevenden ging op bezoek bij twee Franse kindercentra: Doux Calin in Lille en L’ile aux enfants in Auby. Een verslag van hun ervaringen. ‘De ouders hielpen mee met de activiteiten en de inzet en het enthousiasme waarmee ze dat deden, trof ons diep.’

24 Op weg naar zelfstandigheid
Channah Zwiep
De ontwikkelingsfasen bij kinderen van 6-12. Waardoor hebben kinderen zo’n invloed op elkaar? Hoe stimuleer je hun zelfvertrouwen? Wat betekent leren lezen en schrijven voor de ontwikkeling? Kinderen van zes tot twaalf moeten leren socialiseren en zelfstandig worden. Als begeleider in de buitenschoolse kinderopvang kun je hen in dit proces goed begeleiden.

EN VERDER:

15 Een schone lei
Okid(d)o
Caroline Boudry

20 Herfstbladeren zoeken
Voorlezen

22 Lekker lang in de opvang
Dirk Brants
Flexibele opvang

28 Lezen voor je vak
Ann Somers en Marian Siebum
– Nadenken over opvoeden
– De psychologische ontwikkeling van jonge kinderen

31 Looprekje: een gevaar op wieltjes?
Kind & Gezondheid
Els Pauels

32 Kwaliteit in de kinderopvang
Lizzy de Wilde
Nieuw(s) voor de Nederlandse kinderopvang

35 Kriebelen maar
Liedje

36 Kinderboeken
– In je eentje
– Opa’s vertellen hun verhaal
– Boeken verslinden
– Rode schoenen
– Lievelingsboek
– Sprookjes
– Magisch
– Belevenissen van een peuter
– Kweenie

39 Agenda