Kiddo — Jrg. 21 (mei 2020) nr. 3

10 Eerste 1000 dagen zijn belangrijk!
‘Ouderschap is vandaag moeilijker dan dertig jaar geleden’, zegt Mary Nolan, expert early learning parenting education aan de universiteit van Worchester. ‘Ouders zijn zo bezig met twee inkomens binnen te brengen, dat ze voortdurend uitgeput zijn, en dat die zo waardevolle interactietijd met hun kinderen erbij inschiet. Maar zo bouw je geen relatie met hen op.’ Over die broodnodige relatie tussen ouders en hun jonge kinderen schreef ze het boek: Parenting Education for the Critical 1000 days.

14 Ik en mijn familie. Samen een familieboek maken
Heb je veel kinderboeken in je opvang of je klas? Fijn. Maar weerspiegelen die boeken ook jouw soms diverse publiek? Als ze al de multiculturele samenleving in beeld brengen, ontsnappen ze niet altijd aan stereotiepe beelden. Wil je daar zelf iets aan doen? Dat kan. Maak samen met de kinderen, hun mama en papa een familieboek. Dat kan zelfs tijdens een gezellige ouderbijeenkomst, bij een kop koffie of thee.

23 Sensitief communiceren met de Gordonmethode
Onlangs verscheen het nieuwe boek van Saskia Henderson: Sensitief communiceren in de kinderopvang. Hierin legt ze uit hoe je met de theorie van dr. Thomas Gordon de kwaliteit van je handelen kunt vergroten, afgestemd op de doelen en interactievaardigheden uit de Wet kinderopvang. Voor KIDDO schreef Saskia een artikel over het opbouwen van een goede relatie met kinderen: een van de belangrijkste basisdoelen in je werk. Ook daarbij kan de Gordonmethode helpen!

34 Superkrachten voor je hoofd
Als je leven een game is, dan is je hoofd de controller! En in je hoofd zitten superkrachten die je kunt trainen, zodat je alles in je leven beter aankunt. Daarover gaat Superkrachten voor je hoofd, het nieuwe boek van spreker en consultant Wouter de Jong. Een echt doe-boek, vol geinige experimentjes, challenges, weetjes en grappige illustraties. Dit boek helpt kinderen van 7 t/m 13 jaar om weerbaarder te worden. En: het is heel goed te gebruiken in de buitenschoolse opvang.

En verder

06 Uit het werkveld

09 Op de koffie bij … burn-outspecialist Anita Roelands

14 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Ik en mijn familie

16 Een dag in de babygroep

20 SuperFIT-programma voor meer beweging en gezonde voeding (NL)

20 Kinderen en ouders over opvang en vrije tijd (BE)

26 Kinderboeken

28 Vraag & Antwoord : Ik ben verontrust. Wat nu?

30 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Dierenyoga

32 Opvoeden is geen (wed)strijd