Kiddo — Jrg. 21 (maart 2020) nr. 2

10 Veilige gehechtheid, gezond opgroeien
Een veilige gehechtheid vormt de basis van een gezonde sociale en emotionele ontwikkeling van een kind. Wat zorgt voor een veilige gehechtheid? Welke signalen van veilige en onveilige gehechtheid zijn er? En welke rol spelen – naast de ouders – pedagogisch medewerkers hierin? Orthopedagoog dr. Moniek Zeegers is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en deed onderzoek naar gehechtheid. Op het Babycongres op 24 maart spreekt Moniek over dit thema. KIDDO stelde haar alvast de belangrijkste vragen.

16 Een dag in de babygroep
Met haar boek Een dag in de babygroep introduceert Hedie Meyling het werk van haar kinderarts Emmi Pikler. Het boek bevat diverse  theoretische teksten, maar begint met een ‘fictief’ verslag van een dag in de babygroep. Via dat verhaal volgt de lezer de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van acht kinderen in de leeftijd van 5 tot 23 maanden. Deze keer gaat het over het moederdagcadeautje van Willemein (9 maanden)

23 Samen uit, samen sterk
Bijna dagelijks gaan onthaalouders (gastouders) uit Grembergen samen wandelen met de kinderen. Samen op stap betekent ook samen praten over je job, steun vinden bij elkaar, en de kinderen een frisse blik op de wereld bezorgen. Een heel eenvoudig idee met onbedoelde, onverwachte, maar ontegensprekelijke meerwaarde.

34 ‘Kijk, we hebben ook bananen’
Kinderopvangorganisatie De Tivoli in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) beschikt nu bijna twee jaar over de Tivolituin, een 250 m2 grote moestuin. Volgens pedagogisch medewerker Yordy Scheepmaker biedt het kinderen ontzettend veel: ‘Moestuinieren helpt je om de verbinding te voelen met de natuur, met jezelf en met de ander. Ik zie dat ook bij de kinderen gebeuren. Als een kind dan zegt: “De moestuin is echt nog leuker dan de PlayStation”, dan ben ik blij!’

En verder…
6
Uit het werkveld
9
Op de koffie bij… vrijwilliger in de kinderopvang Rita Van den Eynden
14
Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Dansen, bewegen of zingen?
19
Samenwerken met ouders (NL)
19
Kinderen krijgen meer kansen om zich te amuseren én hun talenten te ontwikkelen (BE)
26
Kinderboeken
28
Vraag & Antwoord: Hoe ondersteunt Magenta ouders van kinderen met een beperking?
30
Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: IJsbrekers gezocht
32
Test: Heeft jouw opvang voldoende aandacht voor kunst en cultuur?