Kiddo — Jrg. 21 (december 2020) nr. 6

Artikelen

Hechten begint met bewegen
Carla van Wensen
Spelen, bewegen en aanraken: als pedagogisch medewerker heb je een gouden tool in handen om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Veiligheid en gehechtheid zijn belangrijke bouwstenen. Door aanraak- en beweegspelletjes aan te bieden in de volgorde waarin het kind ontwikkelt, kun je dit nog beter begeleiden.

Hoe helpt videocoaching je team groeien?
Jan De Mets
Videocoaching: welke kansen biedt die tool om kinderbegeleiders en leraren professioneel te laten groeien en om kinderopvang en onderwijs inclusiever te maken? Dat onderzochten twee kleuterscholen, twee Stedelijke Initiatieven Buitenschoolse Opvang Gent (STIBO) en een kinderdagverblijf, samen met Poolse en Italiaanse partners in het Europese TRACKs-project. Hun ervaringen staan beschreven in het boek Van Wazig naar Scherp.

Het meertalige kind
Marinella Orioni
Ouders en kinderopvang zijn partners in de opvoeding. Dit betekent dat pedagogisch medewerkers een belangrijke talige rol spelen, ook voor kinderen die meertalig opgroeien. Dat is een prachtige uitdaging, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe meertalige kinderen in elkaar zitten (de theorie) en hoe we het beste uit hen kunnen halen (de praktijk).

Slim ontspannen
Francine Jellesma
Als je werkt met kinderen kun je merken dat zij soms last hebben van stress. Bijvoorbeeld na een drukke schooldag of wanneer ze vervelende dingen meemaken. Als pedagogisch medewerker kun je van grote betekenis zijn. Je kunt kinderen helpen goed om te gaan met stress. Ook kun je hen op verschillende manieren ontspanning bieden.

Het effect van Interactief voorlezen
Juliette Liber
Kinderen voorlezen is een plezier voor zowel de kinderen als de voorlezers. Door voor te lezen beleef je samen met het kind avonturen en verken je de wereld. Maar bij voorlezen gebeurt veel meer. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Door interactief voor te lezen kun je ook andere belangrijke ontwikkelingsgebieden bevorderen. Een belangrijk ontwikkelingsgebied betreft het leren reguleren van gevoelens of emoties.

En verder:

  • Uit het werkveld
  • Op de koffie bij… gastouder Bianca Van Steen
  • Een dag in de babygroep
  • Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: veters rond de vingers
  • Kinderboeken
  • Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: dierenwellness
  • Vraag & Antwoord: overstappen op wasbare luiers in de opvang, hoe pak je dat aan?
  • Samen sterk: samenwerking