Kiddo — Jrg. 21 (2020) nr. 1

10 Ouders voor het eerst in de kinderopvang
Je kind toevertrouwen aan een kinderbegeleider of onthaal-/gastouder, wat doet dat met ouders? Met welke vragen zitten ze? Wat verwachten ze van de opvang? En welke steun vinden ze er? Zes ouders gaan in gesprek. Over hoe het wederzijdse vertrouwen tussen de kinderbegeleiders en de ouders kan groeien. Over wat je doet als je de taal niet spreekt. Over hoe de opvang omgaat met kinderen met een specifieke zorgbehoefte. En vooral over wat alle ouders bindt: wat maakt dat ze zich er welkom voelen en dat ze hun kind met een gerust hart in de opvang achterlaten?

16 Nieuwe rubriek: Een dag in de babygroep
Met haar boek ‘Een dag in de babygroep’ introduceert Hedie Meyling het werk van kinderarts Emmi Pikler. Het boek bevat diverse theoretische teksten, maar begint met een ‘fictief’ verslag van een dag in de babygroep. Hedies stagiaire Hannah beschrijft voor haar afstudeerscriptie een hele dag op de groep waar ze werkt. Via Hannahs verhaal volgt de lezer de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van acht kinderen in de leeftijd van 5 tot 23 maanden. Te beginnen met de binnenkomst van Bram.

24 Een stem voor vaders bij Vaderklap
Aan initiatieven voor en door moeders geen gebrek. Voor vaders bestond er tot voor enkele jaren weinig, tot Pieter Declercq en Dimitri Desender Vaderklap oprichtten: een online platform voor én door vaders. Hun warm onthaalde geesteskind leidde ondertussen ook tot de geboorte van een gelijknamig boek, een magazine en heel wat andere projecten, van een congres tot een jaarlijks vader- en kindfestival.

31 De allesetende peuter
De meeste baby’s drinken tevreden hun melk op en geven heel duidelijk aan wanneer het weer etenstijd is. Als kinderen wat ouder worden, komt er geregeld een omslag. De vanzelfsprekendheid van alles eten en drinken dat je wordt voorgeschoteld verdwijnt opeens. Hoe kun je dit voorkomen en ervoor zorgen dat kinderen ‘alleseters’ blijven?

En verder

06 Uit het werkveld
09
Op de koffie bij…Pikler-docent Hedie Meyling
14 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Zandbieslooktaart op een bedje van schelpen
18 Kinderboeken
20 Een veilige omgeving voor kinderen? Daar zorg je samen voor! (NL)
20 Nieuwe kinderrechtencommissaris: ‘Kinderen worden nog te weinig gehoord’ (BE)
26 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Een groep vol helden!
28 Vraag & Antwoord: De LiFT-methodiek
34 De nieuwe Ad PEP-opleiding