Kiddo — Jrg. 20 (mei 2019) nr. 3

10 ‘Wie met kinderen werkt, kan écht het verschil maken’
Het zijn drukke tijden voor basisschooljuf Daisy Mertens (31). De afgelopen weken haastte ze zich van talkshow naar interview naar fotoshoot, en weer terug naar haar leerlingen in Helmond. Je schopt het tenslotte niet elke dag tot de finale van de Global Teacher Prize. Mertens wil dat het ‘het nieuwe normaal’ wordt om kinderen structureel een stem te geven. Met die missie viel ze op bij de jury. En als je het haar vraagt, is die in de kinderopvang minstens zo belangrijk als in het klaslokaal.

16 Herken jij een taalontwikkelingsstoornis (TOS)?
De meeste kinderen leren vanzelf praten. In elke peutergroep zit echter gemiddeld één kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS), een neurocognitieve stoornis. Kinderen met TOS hebben ondanks een normale intelligentie minder aanleg voor taalverwerving. Hoe kun je deze kinderen in de opvang zo goed mogelijk begeleiden?

32 Duurzame opvang: van quick wins tot een beleid op lange termijn
Is het een taak voor de kinderopvang om mee te werken aan duurzaamheid? Het Vlaamse pedagogisch raamwerk voor de opvang van baby’s en peuters vindt alvast van wel. Daarin staat ‘opvoeden voor een duurzame samenleving’ als een van de uitgangspunten voor de kinderopvang. Maar hoe doe je dat concreet? Twee kinderdagverblijven zoeken het uit.

34 Omgaan met huilende baby’s. Meer rust – minder prikkels!
Baby’s krijgen na hun geboorte heel wat prikkels te verwerken. Consequente rust en regelmaat kunnen voorkomen dat jonge baby’s onrustig worden of overmatig huilen. Medisch pedagogisch zorgverlener Kim Vervuurt schreef hiervoor PrikkelProofPlan, een praktische handleiding voor zowel ouders als professionals.

En verder
06 Uit het werkveld
09 Op de koffie bij: voorleescoördinator en babyleidster Wendy van der Beek
14 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: één op één, kans voor twee
20 BOinK: ‘Ouders zijn blij met de nieuwe kwaliteitsmaatregelen’ (NL)
20 Afscheid kinderrechtencommissaris Vanobbergen (BE)
23 Hechtingspatronen bij kinderen
26 Kinderboeken
28 Vraag & Antwoord: samen opvoeden, hoe doe je dat?
30 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: racen als Klein Duimpje