Kiddo — Jrg. 19 (september 2018) nr. 5

06 Uit het werkveld

09 Op de koffie bij: museummedewerker Saïdya Vanhooren

10 ‘Zing, dans, spring, krabbel en bewonder’
In Vlaanderen organiseert KIDDO jaarlijks een themadag voor iedereen die met kinderen werkt: medewerkers uit de gezinsondersteuning en de kinderopvang (groeps- én gezinsopvang). Dit jaar is een speciale editie, met een focus op cultuur voor de allerjongsten. Dus staat deze KIDDO boordevol interviews, reportages en portretten van mensen die daar zinnige dingen over te zeggen hebben. Ter voorbereiding dook Ellen Rutgeerts, hoofdredacteur Vlaanderen, in enkele achtergrondteksten. De beste adviezen om cultureel met jonge kinderen te werken, geeft ze je graag mee!

14 De waardevolle lessen van vriendschap
Vriendschappen zijn belangrijk in de sociale ontwikkeling van kinderen. Het is niet voor niets een dankbaar thema voor de Nederlandse Kinderboekenweek dit jaar. Kinderen die minder makkelijk vrienden maken, mag je best een handje helpen. Dat zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. ‘Op de aard van het contact heb je weinig invloed, maar je kunt kinderen wel bij elkaar brengen.’

16 Kunst voor de allerkleinsten…
Jonge kinderen hebben net als volwassenen recht op kwalitatieve kunstbeleving, vindt Ingrid Wolff. Ze is artistiek directeur van Twee Turven Hoog, een Nederlands cultuurfestival voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Al vele jaren creëren kunstenaars er wonderlijke kunstzinnige ervaringen, speciaal voor de allerkleinsten.

18 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Schilderen met geluid

20 Culturele kaart van Vlaanderen (BE)

20 Inspiratie van over de grens (NL)

23 Werken vanuit je hart
Als je werkt vanuit je hart, gaat alles wat je doet met meer focus en plezier én meestal ook makkelijker. Maar wat betekent dat eigenlijk: werken vanuit je hart? KIDDO sprak een loopbaanexpert en een kinderopvangorganisatie over hun visie.

26 Kinderboeken

28 Vraag en antwoord: Wat betekent kunst voor kinderen?

30 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Klaar? Vliegen maar!

32 Focus op kunstboeken

34 Wees een O.E.N. en kijk gerichter naar kinderen

37 Op de plank: Ontvlambare vingers