Kiddo — Jrg. 19 (juni 2018) nr. 4

06 Uit het werkveld

09 Op de koffie bij: coördinator Huis van het Kind Shana Van Royen

10 Uitwisseling onder collega’s anders bekeken
Pinterest, Google… Eén eenvoudige klik en je krijgt een massa aan foto’s en praktijkvoorbeelden van kinderopvang over de hele wereld. Gluren over het muurtje, dat doen kinderopvangprofessionals graag! Maar vaak blijft het bij even kijken, een korte inspiratieprikkel en weinig concrete actie nadien. Tenzij… je dit proces goed aanpakt. Zoals ProuD

14 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Rust en spelen

16 Samen bouwen aan een groene toekomst
‘Eigenlijk zijn kinderen nu een soort cavia’s in een hok dat niet verschoond wordt.’ Iris (12) verwoordt de harde realiteit treffend. De aarde gaat steeds een beetje verder gebukt onder de gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling. Hoog tijd dus dat iederéén zich een duurzamere levensstijl aanmeet. Thuis, op school én in de opvang. De aarde heeft haast. Maar waar begin je?

20 Ouderbetrokkenheid, gewoon doen! (NL)

20 Educare – Geborgenheid en zelfstandigheid (BE)

23 Derdehands rook, daar bescherm je kinderen tegen! 
Wist je dat lang nadat een roker zijn sigaret heeft gedoofd de effecten van sigarettenrook nog merkbaar zijn? Derdehands rook is óók schadelijk voor de gezondheid, zo laat onderzoek zien. Vooral kinderen vormen een kwetsbare groep. Maar ook jij kunt bijdragen aan het rookvrij en gezond opgroeien van kinderen door alert te zijn op de risico’s!

26 Kinderboeken

28 Opgeruimd staat netjes. Of net niet?
Twee kleuters zijn druk bezig met een klokkentoren. Halt! Tijd voor het tussendoortje. Tijdens een uitstap in het bos bouwen de kinderen een kabouterdorp. Stop! We vertrekken. In de naschoolse opvang lezen de oudste kinderen in zelfgemaakte kampen voor aan de jongsten. Gedaan! Iedereen moet naar huis. Al snel klinkt dan: ‘Opruimen!’ Alles aan de kant en klaar? Annelies Roelandt, medewerken van VCOK, Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang, legt uit op welke manier je deze overgangen én het opruimritueel kunt aanpakken.

30 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Een modulaire speelomgeving…

32 Tieners in de opvang

34 Gastouders: Het overdragen van normen en waarden