Kiddo — Jrg. 19 (januari 2018) nr. 1

06 Uit het werkveld

09 Op de koffie bij gastouder Maret Slagter

10 De Nederlandse kinderopvang wetenschappelijk belicht
Eind 2007 verscheen De Nederlandse kinderopvang in wetenschappelijk perspectief, het nieuwe boek van prof. dr. Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam. Het vat 10 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de kinderopvang in Nederland samen en geeft weer wat huidige stand van zaken is. ‘Er is ruimte voor verbetering, maar we mogen trots zijn op de sector.’

13 Op de plank: Ontmoeten is simpel

14 Het MeMoQ zelfevaluatie-instrument
Wat zijn de pedagogische sterktes en aandachtspunten van je eigen opvang? MeMoQ ontwikkelde hiervoor een nieuw zelfevaluatie-instrument. Het omvat 6 dimensies, een stappenplan en verschillende methodieken. Een handig hulpmiddel om stil staan bij het dagelijks werk met kinderen en ouders. Bovendien sluit het aan op het pedagogische raamwerk én op de nieuwe aanpak van Zorginspectie in Vlaanderen. KIDDO verkent het instrument en polst bij groepsopvang en gezinsopvang: hoe werken zij ermee?

18 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Trommelen

20 Pedagogisch medewerkers bij de coach (NL)

20 Educare – Kwaliteitsvolle interacties (BE)

24 Preventie in de kinderopvang

26 Kinderboeken

28 Wat als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van een kind?
Wat als je bezorgd bent om de ontwikkeling van een kind? Wanneer trek je aan de alarmbel? En op welke manier deel je je bezorgdheid met de ouders? We vroegen het aan Neelke Dewulf, inclusiecoach bij Stad Gent.

30 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Gipsmaskers maken

32 Slaap kindje slaap Daar buiten wacht Klaas Vaak…
Kinderen buiten te slapen leggen: een tikkeltje ongewoon? Niet in Scandinavië, waar het heel gebruikelijk is en waar men al jaren enthousiast is over de vele voordelen. Ook in Nederland en België voorzien steeds meer kinderopvanginitiatieven in de mogelijkheid om buiten te slapen. KIDDO zoomt in op het fenomeen. Maar zonder wetenschappelijke pretenties! De regels voor veilig slapen moet je nog steeds zelf goed nagaan.

35 Werken aan emotionele veiligheid de ondersteuning