Kiddo — Jrg. 17 (november 2016) nr. 6

10 KIDDO-Voorleesdossier: Leesplezier vanaf de wieg!
In november is er opnieuw de Vlaamse Voorleesweek, de jaarlijkse campagne van Iedereen Leest. En in januari zijn er weer de Nederlandse Nationale Voorleesdagen. Maar ook tijdens de rest van het jaar is voorlezen natuurlijk zinvol én fijn. Hoe ga je nu het beste aan de slag met baby’s en boeken? Lees er alles over in dit KIDDO-Voorleesdossier!

15 KIDDO-Voorleesdossier: Hoe stel je een goede boekcollectie samen?
Dat voorlezen en zelf lezen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen behoeft geen betoog meer. Leuk en aardig natuurlijk, maar hoe pak je het stimuleren van voorlezen nou aan, in je eigen groep of thuis, als gastouder of onthaalouder? Met deze tips begin je bij de basis: het samenstellen van een hele fijne boekencollectie met voldoende uitdaging voor ieder kind!

24 Baby’s en… communiceren:  De vele talen van de allerjongsten
Baby’s mogen zich dan nog niet in woorden en volzinnen kunnen uitdrukken, communiceren doen ze wel degelijk. Daarvoor hebben ze vele talen ter beschikking, van geluiden maken en later ook brabbelen, tot lichaamstaal. Hoe kun je met de allerjongsten de dialoog aangaan en waarom is dat zo belangrijk? KIDDO sprak met Annelies Roelandt, educatief medewerker bij VCOK Vormingscentrum voor Opvoeding en Kinderopvang en Annick Porte, begeleidster bij groepsopvang Sint-Jozef.

28 Waarom is circus zo magisch?
Circusateliers of circusscholen zijn in opmars. Je vindt ze her en der en het enthousiasme bij de deelnemers is groot. Wat maakt circus zo magisch? En hoe kan de circusbenadering ons inspireren bij het werken met kinderen in de opvang? KIDDO sprak met Steven Desanghere. Hij is auteur van Kijk naar mij! en actief in tal van circuspedagogische initiatieven in binnen- en buitenland.

En verder

06 Uit het werkveld

09 High Five

12 Ogen dicht… Kiekeboe! Samen genieten van boeken

18 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Pannenkoeken bakken

20 Ouders: klant of pedagogisch partner? Trends in Ouderbetrokkenheid (NL)

20 Veilig slapen volgens Kind & Gezin (BE)

26 Kinderboeken én KIDDO-Leespluimwinnaars

30 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Een exotisch bezoekje

32 Zorgeloos naar de kleuterschool? Samenwerken aan een warme overgang

35 Interactievaardigheden voor gastouders: ontwikkelingsstimulering

38 Op de plank: Handleiding ouderbeleid