Kiddo — Jrg. 17 (mei 2016) nr. 3

06 Uit het werkveld

09 High Five

10 Een expert in koffie schenken ben je niet zomaar!
Elke dag werken met kinderen betekent automatisch ook werken met gezinnen. Opvangorganisaties die daar sterk op inzetten, hebben onder meer oog voor ‘ontmoeting’ tussen ouders. Waarom doe je dat? En hoe? Dit is het eerste artikel in een reeks van drie waarin Naomi Geens conclusies meegeeft over haar onderzoek naar ontmoeten. Eerste vaststelling: ontmoeting bevorderen is écht werken.

14 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar. Zand en vetrijt

16 In de babyrubriek: Basisbevestigend dragen

18 Meegroeien met de kinderen – Begeleiders schuiven door

20 Alles draait om de doorgaande lijn tussen opvang en school (NL)

20 De maatschijppijke opdracht – Kinderopvang is geen eiland (BE)

22 Met je billen in het zand – Spel als krachtige leermthode (NL)

24 De pot op! De zin en onzin van zindelijk worden
Van luier naar potje: dat gaan niet van de ene op de ander dag. Zindelijk worden is een proces. Als professional in de kinderopvang kun je kinderen en hun ouders bijstaan in deze interessante ontwikkelingsfase!

28 Kinderboeken én KIDDO-Leespluimwinnaars

30 Waarom moeten peuters ook wennen?
Dat kinderen en hun ouders komen wennen bij de start van de opvang, is vrij goed ingeburgerd. Dat ze het beste nog een keer wennen wanneer ze overgaan naar een volgende leefgroep, is niet altijd gebruikelijk. Toch is dat erg belangrijk. Ellen Rutgeerts van VBJK legt uit waarom, wat en hoe.

32 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar. Improviseren kun je leren!

34 Respect voor autonomie
Een belangrijk doel van de opvoeding is om kinderen op te laten groeien tot zelfstandige volwassenen. Als een kind het idee krijgt dat het mag zijn van wie het is, en dat zijn keuzes gerespecteerd worden door de mensen om hem heen, krijgt het vertrouwen in zichzelf en in anderen. In de praktijk vraag je je eigenlijk steeds af: zou een kind dit ook alleen kunnen of heeft het echt mijn hulp nodig? In dit artikel de tweede interactievaardigheid: respect voor de autonomie.

38 De laatste column van Stef