Kiddo — Jrg. 15 (mei 2014) Nr. 4

  2  Op de cover:
Thabo (8) en Seabata (9). Elske Hemmes (60)  werkt al 25 jaar inde kinderopvang. ‘Ik heb ervaring als peuterleidster, als babyleidster en als praktijkopleider voor leerlingen in de kinderopvang.

  2  Een wilde lente
WELKOM
Trude van Waarden
Het is helemaal lente, ook in deze vierde KIDDO van dit jaar. In de lente is er van alles te ontdekken in de natuur. De natuur kan een eind rijden zijn, maar is ook gewoon buiten, om de hoek in het park, op de buitenruimte van de opvang of bij de opvangouders in de tuin.

10  ‘Alles wat je binnen doet, kun je ook buiten doen!’
Weija Steffens
Dagelijks in contact komen met de natuur is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Terwijl buiten spelen en natuurbeleving enorm gezond zijn kinderen en belangrijk voor hun ontwikkeling. juist voor de kinderopvang ligt hier een mooie taak. Je hoeft niet per se een bos, strand of boerderij te bezoeken met de groep. Buiten in de tuin of om de hoek is al genoeg te beleven!

13  Bekdichtzitstil; Een ode aan het wild spelende kind
Ellen Rutgeerts
BEKDICHTZITSTIL is een Nederlands/Vlaamse theatervoorstelling, gemaakt voor kijkers vanaf 8 jaar, over kinderen met een label. Drukke kinderen die pillen nemen om de dag door te komen. Opmerkelijke kinderen die elkaar door dik en dun steunen. KIDDO nam in de zaal plaats en een roodpluchen stoel, en interviewde regisseur Raven Ruëll.

30  Waarom vrije creatieve activiteiten zo belangrijk zijn
WAAROM? DAAROM!
Mandy Pijl
Niet door voorbedachte knutselwerkjes na te maken, maar door voluit te experimenteren zijn kinderen pas echt creatief bezig. Dat zegt cultuurpedagoog Sabine Plamper, mede-auteur van het boek Begrijpen met je handen. ‘Bij creatieve activiteiten telt het proces, niet het resultaat.’

36  Wie ben ik? Filosoferen over identiteit
FILOSOFEREN
Isabelle Desegher
Iedereen is iemand. En wie weet is iemand ook wel iedereen. Wat maakt iemand tot ik en tot niemand anders? En hoeveel ikjes kun je zijn? Je bent een kind, maar op hetzelfde moment ook een vriendje of een broer, een Vlaaming of een Nederlander, een jongen of een meisje, een woelwater of een doorzetter…Wie ben je? Ben je jezelf? Of ben je een ander? In deze filosofierubriek kijken de kinderen in de spiegel en houden ze een gesprekje met zichzelf.

EN VERDER:

  4  Uit het werkveld
Wendy De Weyer, Jessica Crezee, Niels Massart
– NJi neemt Alert4you over
– Pleegzorg Vlaanderen
– Project boekbaby’s groot succes
– Skon, Allio en Gastouderopvang Nederland worden Partou
– Extra geld voor de branche
– Ook voor stadskinderen
– Een gezond project!
– Geen digitale media in 40 procent van kinderopvang
– Omgaan met gevaarlijk objecten
– Wat is eigenlijk dood?
– Kinderen ziek van fonteintjes
– 10 weken rust voor tienermoeders

  9  ‘Het is ontroerend om te zien hoe de oudere kinderen met de baby’s omgaan’
HIGH FIVE
Elke Mussche
Nina Cools (25) is coördinator van de kinderdagverblijven ’t Sporrewaan en Kinderhaven en van de buitenschoolse opvang De Kadees in Veurne. Onlangs verhuisde ’t Sporrewaan naar een nieuw gebouw, een spannende gebeurtenis.

16  Rusteloos Nieuwsgierig
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Leonardo da Vinci is de empiricus bij uitstek: al tekenend en berekenend probeerde hij de wereld te begrijpen en iets aan die wereld toe te voegen. Ook kinderen zijn empirici. Al doende komen zij tot steeds rijkere ideeën en steeds fijnere creaties. De kunst voor volwassenen is dit te ‘zien’ voordat je er met kinderen iets mee gaat ‘doen’.

18  De pedagogische visie van Ivan Nagy
NU
Ellen Rutgeerts
Kinderen krijgen van hun ouders het leven. Volgens Nagy zorgt dat ervoor dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

20  Het decreet: Alle medewerkers gekwalificeerd (BE)

20  Zomerscholen: Leerzame samenwerking tussen school en opvang (NL)
Belinda Fallaux
De zomerschool. Het is een nog jonge samenwerkingsvorm van  het onderwijs en de kinderopvang, in eren zomerse setting. Wat is het doel ervan? En wat betekent het werken op een zomerschool voor jou als pedagogisch medewerker?

23  Babygebaren
K. Soeting, L. Zeviar

27  Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Jessica Crezee
– Papa Wapper redt de kinderboederij
– Broertje ruilen
– Anna ruimt op
– Plasje doen!
– Moffel en Piertje
– Keerzijde
– De waanzinnige boomhut
– De waarheid over je ouders
– Vasco, het voetbalvarkentje
– Een sprookje
– De dierenboek. De encyclopedie van alles wat leeft
– De moestuin van Sophie
– De streep

32  Samen sterk!
OKIDDO (0-12 jaar)
Leontien Noorlander, Lonneke van Dijk
Het is weer lente! De zon schijnt en er gebeurt van alles buiten. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal precies? Wat is het verschil met de zomer? En waarom gebeurt dat niet in de herfst of winter? Tijd om alle seizoenen een eigen gezicht te geven! In deze activiteit doen de kinderen dat op een bijzondere manier.

34  Gezocht / gevonden: pedagogisch coach (m/v)
Niels Massart, Ellen Rutgeerts
Het is zover! De eerste lichting afgestudeerde studenten van de gloednieuwe afstudeerrichting Pedagogie van het Jonge Kind betreedt het werkveld. Welke rol spelen ze voor de sector en wat kun je van hen verwachten? Welke taken zullen ze uitvoeren en wat wordt hun positie op de werkvloer? KIDDO vraagt het aan drie kersverse coaches.

38  Vakantieplannen
COLUMN
Maaike Schutten

39-46 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS (NL)
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je het ideale gastouderbureau vindt, hoe jonge kinderen groot verdriet verwerken en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

40  Kies je visie
Weija Steffens
Werken volgens een pedagogische methode.

44  Baby’s in je opvang
ACTIVITEITEN
Clarine de Leve, Heleen Abrahamse
Het eerste levensjaar van een baby staat in het teken van een razendsnelle ontwikkeling. In een jaar tijd zie je een metamorfose van een hulpeloos klein wezentje naar een ondernemende dreumes. Zijn er baby’s in jouw gastouderopvang? Als je weet hoe baby’s zich ontwikkelen, kun je hen precies datgene bieden wat ze nodig hebben.

46  Komt er een einde aan gastouderopvang aan huis?
BIJBLIJVEN
Alie Dijkstra
Meer dan een kwart van de gastouderopvang biedt gastouderopvang aan huis, bij gezinnen thuis. Veel gastouders en pedagogisch medewerkers vinden het werken als nanny aantrekkelijk. Maar nu adviseert de commissie dienstverlening aan huis om gastouders buiten de regeling te plaatsen.