Kiddo — Jrg. 15 (juni 2014) Nr. 5

2  Op de cover
Roos (4). Sanne Dorrepaal (28) werkt bij DONS.

2  Buurjongen
WELKOM
Ellen Rutgeerts

10  Vrijheid, blijheid, viezigheid
MODDERDAG
Veerle Derave
Op 27 juni is het weer zover: Internationale Modderdag. De dag waarop je vooral niet je mooiste kleren aantrekt. Waarom bestaat zo’n aparte Modderdag? Wat doe je met al die modder? Wat vinden kinderen, begeleiders en ouders van een dagje vol modder? KIDDO zocht het vorige zomer uit en presenteert je nu ideeën voor een modderdag in 2014. Die kun je deze zomer wanneer dan ook organiseren!

18  Avontuurlijk spelen
Weija Steffens
Of je nu vier of twaalf jaar bent, spelen in een uitdagende omgeving en zelf op ontdekking gaan met de buitenschoolse opvang is superleuk. Volwassenen zijn soms minder enthousiast omdat ze bang zijn dat er iets kan gebeuren. Waar ligt die grens tussen veiligheid en uitdaging? Twee opvangorganisaties geven hun mening.

24  Daag kinderen uit hun techniektalent te ontwikkelen
Mandy Pijl
Kinderen hebben een natuurlijke drang om de wereld te ontdekken. Techniek is hét middel om ze daar een handje bij te helpen. En daarom mag er voor wetenschap en techniek best meer aandacht zijn, ook wanneer het om jonge kinderen gaat. Dat zegt lector Hanno van Keulen. ‘Wie zelf niets met techniek heeft, en er daarom niks mee doet, doet kinderen tekort.’

30  Elkaar ontmoeten: een mooie taak voor de opvang
WAAROM? DAAROM!
Christine Paure en Ellen Rutgeerts
Steeds meer kinderopvang creëert ontmoetingsmogelijkheden: vooral tussen ouders en begeleiders en tussen ouders onderling. Van waar al die aandacht voor ontmoeting? Wat levert dit op? Is dit wel een taak voor de kinderopvang? En zo ja, hoe doe je dit dan en waar moet je op letten? KIDDO vroeg het aan Rita Pues, coördinator van kinderdagverblijf Wigwam in Kessel-Lo dat ontmoeting centraal stelt.

EN VERDER

4  Uit het werkveld
–  27 keer per dag ‘nee’
–  Gastouderopleiding goedkoper
–  Juryvoorzitter KIDDO-Leespluim overleden
–  Laat ze lekker aanmodderen!
–  Eerste pedagogisch coaches studeren af!
–  Flexibele opvang, onmogelijke opdracht?
–  Nederlandse kinderopvang als voorbeeld
–  Thuistaal op school
–  Lekker Fit!
–  Veilig op internet
–  Peuters en kleuters onder druk
–  Digidreumesen in de opvang
–  Agenda
–  Teken opvallend actief dit jaar
–  Buiten spelen populairste vrijetijdsbesteding
–  Hechting van adoptiekinderen

9  High Five!
Mandy Pijl
Wie zijn je collega’s? Wat motiveert hen? In elke KIDDO vertelt een pedagogisch medewerker of iemand anders die vol overtuiging in de kinderopvang werkt wat hem beweegt. Deze keer is dat Debby Wagenvoorde (46). Vijf jaar geleden startte ze kinderdagverblijf Het Kleurrijk in Twello (Gelderland).

14  Accordeonakkoorden
OKIDDO 0 T/M 4 JAAR
Caroline Boudry
‘Muziek begint wanneer iemand luistert’, zegt John Cage, een belangrijke avant-garde componist uit de vorige eeuw. Begeleidster Roos weet dit heel goed. Ze speelt sinds kort accordeon en wil haar ontluikend talent inzetten voor de kinderen.

16  Rudolf Steiner
DE PEDAGOGISCHE VISIE VAN…
Mandy Pijl
De ontwikkeling van het gevoelsleven en creatieve vorming zijn de basis voor de verstandelijke ontwikkeling van kinderen. Dat was de overtuiging van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie en de vrijescholen. Ook in de kinderopvang wordt er volgens zijn visie gewerkt.

20  Het decreet: Infrastructuur, veiligheid en gezondheid (BE)

20  Begeleiders mét of zonder kinderen (NL)
Mandy Pijl
Als je zelf kinderen hebt, ben je een betere pedagogisch medewerker. Of maakt het helemaal niet uit of je zelf een ouder bent? KIDDO stapte twee kinderdagverblijven binnen en vroeg het aan leidsters mét en zonder (jonge) kinderen.

23  Babygebaren
K. Soeting
Waarom zou je eigenlijk gebaren met kleine kinderen? Met gebaren kan een kind, lang voordat het kan praten, aan jou vertellen wat het ziet en wat het nodig heeft. In plaats van huilen of boos worden, kan het met een gebaar duidelijk maken wat het bedoelt. Jij kunt dus veel doelgerichter verzorgen en begeleiden. Als het kind moe is en graag naar bed wil, kan het dat met het gebaar voor SLAPEN aangeven. Je krijgt ook meer inzicht in wat een kind denkt en in zijn interesses.

28  Kinderboeken
Ellen Rutgeerts en Jessica Crezee
–  Waar is de ridder?
–  Poesje mauw, wat doe je nou?
–  Kareltje gaat logeren en andere voorleesverhalen
–  De grote oorlog
–  Azië, Afrika, Europa, Zuid-Amerika. Verboden voor ouders
–  Toverspreuken en heksenstreken
–  Van licht en donker

32  Een fantastisch dierenrijk
OKIDDO 4 T/M 12 JAAR
Annelies Roelandt
In de buitenschoolse opvang hebben de kinderen buiten gegarandeerd spelplezier. Meestal komen daar grote speeltuigen of meer fysieke spelletjes aan te pas. Maar voeg je zelf andere prikkels toe, dan gaan kinderen op een heel andere manier buiten spelen.

34  Een ontdekkingsreis naar diversiteit
Isabelle Desegher
Met een langdurig begeleidingstraject heeft buitenschoolse opvang Denderleeuw ingezet op het thema diversiteit. De reis begon drie jaar geleden, met een goed kompas op zak, een duidelijke koers om naartoe te varen, met de wind stevig in de zeilen en af en toe wat storm op zee.

36  Filosoferen over natuur
FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Je kunt op allerlei manieren genieten van de natuur. Lekker rennen in een bos, spelen op het strand, ontdekken hoe planten en dieren leven. De natuur is overal en eindeloos, lijkt het wel. Tegelijk moeten we zuinig zijn op de natuur. Hoe komt het toch dat we zo graag in de natuur zijn, er alles van willen weten? En zorgen voor de natuur, hoe doe je dat?

38  Jongensmeisje
COLUMN VAN MAAIKE!
Maaike Schutten

39  GO!-bijlage voor ouders (NL)
BIJLAGE
Goed en helder communiceren met ouders is belangrijk, maar ook een uitdaging. Als gastouder bouw je al snel een persoonlijke band op meto uders. Hoe kun je dan toch professioneel en zakelijk communiceren? In de GO! lees je onder meer de do’s en don’ts van succesvolle communicatie, mét voorbeeldsituaties. Doe er je voordeel mee!

40  Succesvol communiceren met ouders? Dat doe je zo!
GO!
Lotte Boot
Het is misschien wel het allerbelangrijkste, en tegelijkertijd ook het meest lastige waar je als gastouder mee te maken krijgt: de communicatie met ouders. Ouders zijn – terecht – gevoelig over alles wat hun kind aangaat, voor gastouders voelt de opvang die zij in hun eigen omgeving aanbieden vaak heel persoonlijk. Juist daarom is het goed wanneer gastouders professioneel communiceren, vindt Aggy Langendijk.

44  Opa en oma als gastouders
GO! ACTIVITEITEN
Clarine de Leve en Heleen Abrahamse
Opa en oma als gastouders: dat is zo gek nog niet. Voor kinderen kan het heerlijk zijn om bij opa en oma te zijn als papa of mama er niet zijn. Maar wat als je als grootouders naast je kleinkind ook andere kinderen opvangt? Door duidelijkheid en het goed verdelen van je aandacht voorkom je problemen.

46  Onderzoek naar gastouderopvang
GO! BIJBLIJVEN
Alie Dijkslag
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat drie onderzoeken doen: een onderzoek naar de kenmerken van gastouders, een onderzoek naar de mogelijkheden om de pedagogische kwaliteit te meten en een studie naar gastouderopvang in andere Europese landen.