Kiddo — Jrg. 15 (januari 2014) Nr. 1

2 Op de cover:
Omar (6) Gastouder Marieke Verhoeff (42) van Miekie’s Gastouderopvang: ‘Twee jaar geleden besloot ik om professioneel gastouder te worden. Ik heb me bij een bureau aangesloten, me laten omscholen en ik heb het gastouderprogramma Kiki gevolgd, waarover de ouders en kinderen erg enthousiast zijn,

2 Nieuw jaar, nieuwe wind
WELKOM
Ellen Rutgeerts
Een nieuw jaar, daar horen goede voornemens bij. Veel meer tijd maken voor vrienden en familie, vaker ontspannen en genieten, minder klagen en elke dag goedgemutst gaan werken, gezonder eten en meert bewegen…

10 Beter in je vel met psychomotorische spelbegeleiding
Nathalie Van Laecke
Kinderen drukken zich uit met hun lichaam. Hun gebaren, bewegingen en motoriek vertellen veel over hoe ze zich voelen. Ze steken zelf ook heel veel op door te bewegen en hun zintuigen te gebruiken.

16 De pedagogische visie van CŽlestin Freinet
TOEN EN NU
Mandy Pijl
Respect voor kinderen speelt een belangrijke rol in de pedagogiek van de Franse onderwijzer CŽlestin Freinet, grondlegger van het freinetonderwijs. In de kinderopvang uit dat respect zich meer door kinderen te laten spelen op een manier die aansluit bij hun belevingswereld. Meer over Freinets idee‘n lees je in dit artikel van KIDDO’s serie De pedagogische visie van…

24 De succesformule voor meer inzicht en contact
BABYGEBAREN
Kjille Soeting
Een baby kruipt naar de kast, wijst ergens naar en kraait. Je pakt een auto, geeft ‘m aan de baby, maar die wil geen auto. Je kijkt nog een keer waarnaar hij wijst en pakt een boekje, maar dat wil hij ook niet. Hij lijkt zelfs een beetje gefrustreerd te raken en jij vindt het jammer dat je hem niet meteen begrijpt. Je tilt de baby ten slotte op tot voor de kast en dan pakt hij een trein. Herkenbare situatie? Het gebruik van babygebaren kan je hierbij goed van pas komen!

34 Kinderen over vrijetijdsbeleving in de buitenschoolse opvang
Johan Meire
Je ziet hem niet maar hij is er wel: de tijd, ook in de opvang. Opvangtijd gaat niet zomaar voorbij, hij is altijd op een bepaalde manier georganiseerd. Hoe verloopt de dag? Zijn het vooral de kinderen die bepalen wat zij doen, of zijn dat eerder de begeleiders? Ongrijpbaar of niet, het is de moeite om stil te staan bij hoe kinderen de tijd in de opvang ervaren.

EN VERDER

4 Uit het werkveld
Wendy De Weyer, Marjolijn Vossebelt
– Nieuw magazine Opvoedingsondersteuning
– Een doelgerichte pauze!
– Nieuwe uitgave van Kind in beeld Kinderopvang
– Oproep van Ikea
– Lancering website LONT.org
– Tentoonstelling Opvoeden Samen Aanpakken
– Stimuleren van leesbevordering op de buitenschoolseopvang
– Branche ontwikkelt toekomstvisie kinderopvang
– Onderscheid kinderopvang en peuterspeelzalen verdwijnt
– Stichting opvoeden.nl gaat door
– Bijna ŽŽn op acht kinderen loopt risico op laaggeletterdheid
– Tijd voor een langetermijnvisie voor kinderopvang.

9 ‘Ouders zien kinderopvang als een volwaardige opvoeder’
HIGH FIVE
Mandy Pijl
Aan het woord; Hanny Welbers.

14 Na regen komt zonneschijn… en kunnen we in de plassen springen
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Als het hard regent, ga je met een groep kinderen ziet zo gauw buiten spelen. Tenzij je enkele paraplu’s hebt en iedereen een goede regenjas aantrekt.

20 De pm’er: Het visitekaartje van de kinderopvang (NL)
Weija Steffens
Nu de kinderopvangbranche in zwaar weer verkeert, biedt dit juist perspectief om jezelf te profileren. Niet alleen als organisatie, ook als pedagogisch medewerker. Begeleiders Tonny Sprangers en Dieuwertje Jacobs vertellen samen met hun werkgevers hoe zij dit aanpakken.

20 Geen kinderopvang meer zonder vergunning (BE)

27 Kinderboeken
Marjolein Vossebelt, Ellen Rutgeerts
– Nog ŽŽntje voor het slapen gaan
– Atlas. Een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld
– De boogschutter van Hirado
– De kat van Saar
– Piraten speelboek
– De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket
– Alles in de wind
– Zoek het uit!
– Legospeelboek
– Rupsje Nooitgenoeg voelboek
– In het sprookjesbos
– ’t is lang geleden

30 Waarom slapen baby’s het best op hun rug?
WAAROM? DAAROM!
Christine Faure
Waarom leggen we baby’s het beste op hun rug te slapen? Waarom verkleint dit de kans op wiegendood? Wat als een baby niet op de rug wil of kan slapen? Hoe ga je daar mee om als begeleider en hoe praat je hierover met ouders? KIDDO vroeg het aan Greet Wissels, stafmedewerker gezondheid en veiligheid op de afdeling Kinderopvang van Kind en Gezin.

32 Van vragen naar maken
OKIDDO (0-12 jaar)
Annelies Roelandt
Waar komen de dingen vandaan? Die vraag houdt vele kinderen bezig en kun je gebruiken als startpunt voor een boeiend project. Het antwoord zoeken op een vraag leidt immers vaak tot experimenteren: voor je het weet steek je de handen uit de mouwen en begin je allerlei dingen zelf te maken.

36 Kun je weten wat een ander voelt?
FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Je hoofd stoten of je kleine teen, de jeuk van een muggenbult, de vlinders in je buik als je verliefd bent. Herkenbaar! Maar is dat gevoel voor iedereen precies hetzelfde? Kun je weten wat een ander voelt?

38 Foto
COLUMN
Maaike Schutten

39-46 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS (NL)
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je het ideale gastouderbureau vindt, hoe jonge kinderen groot verdriet verwerken en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

40 Gastouderschap een volwaardig beroep!
PROFESSIONALISERING
Belinda Fallaux
Als gastouder ben je serieus bezig met je werk. Toch blijkt het in de praktijk nogal eens te schorten aan erkenning van het vak door buitenstaanders. Hoe ga je daarmee om?

44 De gastouder als professional
ACTIVITEITEN
Clarine de Leve, Heleen Abrahamse
Professionaliteit in je werk houdt niet op bij het volgen van de wettelijk vereiste opleidingen en het behalen van je vakdiploma. Als professionele gastouder sta je open voor leermomenten en ben je continu bezig met zelfrefelectie

46 Je vak bijhouden
BIJBLIJVEN
Alie Dijkstra
Ben jij een gastouder die werk maakt van de ontwikkeling van kinderen en wil je graag pedagogische kwaliteit verbeteren? Dan zijn de plannen van de Brancheorganisatie Kinderopvang voor permanente educatie van gastouders goed nieuws voor jou.