Kiddo — Jrg. 15 (augustus 2014) Nr. 6

 

2  Jonge talenten
WELKOM
Niels Massart

2  Op de cover

2  Grenzen verleggen: Belgische studenten op stage in Nederland

4  UIT HET WERKVELD
Wendy de Weyer & Jessica Crezee
– Faire baby’s
– Vriendschap bij jonge kinderen
– Losse opvoeding of teugels strak?
– Bewegende baby’s hebben een stapje voor!
– Willen papa’s meer bij hun gezin zijn?
– Mechelse studenten bouwen speelleerhoek
– Baby-blues pas na 4 jaar
– Nieuw! Pedagogische dossiers op www.kiddo.net
– Pedagogische en taalondersteunende diensten voor zelfstandigen
– Baby’s eten gezonder dan peuters
– Meer invloed voor ouders in kinderopvang

9  HIGH FIVE!
Elke Mussche & Ellen Rutgeerts
Stijn Verdegem (23) werkt in IBO De Feniks, een Initiatief voor Buitenschoolse Opvang in Gent. Op schooldagen staat hij in een leefgroep met kleuters (2,5 tot 6 jaar), tijdens de vakanties werkt hij met kinderen van 6 tot 12 jaar. Die baan cobineert hij met een opleiding in kinderopvang in het volwassenenonderwijs.

13  Hoe zet je KIDDO in voor je werk of opleiding?
Ellen Rutgeerts
KIDDO biedt voor iedere professional interessante artikelen, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Alleen al door het tijdschrift te lezen krijg je nieuwe inzichten en inspiratie. Maar wist je dat je met KIDDO nog meer kunt doen? Zowel in het team met je collega’s, als in de les voor studenten kun je KIDDO breed inzetten. Hier vind je alvast de leukste tips.

16  Beestig interessant
OKIDDO VOOR 0 T/M 4 JAAR
Caroline Boudry
‘Ik kan kwaken als een eend’, zegt Senne terwijl hij naar een foto van een eend kijkt. Kinderen kunnen zich gemakkelijk transformeren tot een of ander dier. Ze glijden als slangen over de grond, springen als konijnen in het rond. Daarvoor hebben ze geen kostuum of snor nodig.

18  Françoise Dalta
DE PEDAGOGISCHE VISIE VAN
Ellen Rutgeerts
Zelfs wanneer het om baby’s gaat, moet je niet over hun hoofden heen praten, maar kinderen rechtstreeks aanspreken. Dat is alvast één advise dat Dolto wilde meegeven. Maar uit haar psychoanalytische sessies met kinderen distilleerde ze nog veel meer waardevolle ideeën die we kunnen inzetten in de omgang met (zeer jonge) kinderen.

20  Veelgestelde vragen, deel 1 (BE)
HET DECREET

20  Ambitieuze hbo’ers klaar voor de kinderopvang (NL)
Mandy Pijl
De eerste lichting studenten Pedagogisch Management Kinderopvang is afgestudeerd. Ze zijn klaar om als hbo’ers aan de slag te gaan. Waarom is het belangrijk dat er meer hoger opgeleiden in de kinderopvang werken? En is er eigenlijk wel een plek voor ze nu er sprake is van krimp?

23  BABYGEBAREN
K. Soeting & L. Zeviar

24  Kinderen aan het woord over hun buitenschoolse opvang
Brecht Peleman & Caroline Boudry
Ongeveer 60% van alle Vlaamse kinderen tussen 2,5 en 12 jaar wordt minstens eenmaal per week opgevangen in een buitenschoolse opvangvoorziening. Dat gebeurt in scholen die zelf hun opvang organiseren, Speelpleinen, Initiatieven voor Buitenschoolse Opvang, enzovoort. Maar wat vinden de kinderen van hun buitenschoolse opvang? En wat verwachten zij van hun begeleiders? Een onderzoek bracht via woord en beeld de verschillende meningen van kinderen in kaart.

28  KINDERBOEKEN
Jessica Crezee & Ellen Rutgeerts
– Want een ezel is een voorbeeldig mens! (10+)
– Ik ben OK (5+)
– Zoek en vind de dino’s (3+)
– KIDDO-Leespluim: Wij samen op stap (vanaf  4 jaar)
– Van vis en peer (eten) & Van auto en vrachtwagen (voertuigen) (2+)
– Gekke tante Agaat (3+)
– Ik zie, ik zie… Een schip vol schatten (6+)
– Ik ben de sterkste! (3+)

30  Waarom is samen bewust eten belangrijk?
WAAROM? DAAROM!
Weija Steffens
Wat is nu gezonde voeding voor jonge kinderen? Doordat de richtlijnen regelmatig veranderen en de meningen hierover verdeeld zijn, kan het als kinderopvang lastig zijn je weg daarin te vinden. Ook Daniëlle Leeman, directeur van De Kindervilla Wereld, houdt zich met deze vraag bezig. Niet voor niets is één van de belangrijkste kernwaarden van haar organisatie gezondheid. Aan KIDDO vertelt ze over haar voedingsbeleid en het belang van samen bewust eten.

32  Smeltende ijsschotsen en vulkaanuitbarstingen
OKIDDO 4 T/M 12 JAAR
Marieke Rebolllo-Smeenge
Wat gebeurt er als je ijs bij water doet? Maakt het uit of dit bij koud of warm water is? En zouden we de uitbarsting van een vulkaan kunnen nabootsen? Op buitenschoolse opvang De Klimboom is er een heus laboratorium ingericht, waar de kinderen regelmatig experimenteren en proefjes doen. Hoe zit dat in elkaar?

34  De laatste voedingstrends: wat is nu wel of juist niet gezond?
Weija Steffens
Gezonde voeding is complexe materie. Tegenwoordig wordt er zoveel over geschreven en gezegd. Hierdoor kan het lastig zijn om je weg te vinden in de voedingsaanbevelingen. Wat is nu gezonde voiding, en welke producten kun je beter vermijden? KIDDO verdiepte zich in de laatste voedingstrends.

36  Filosoferen over doodgaan
FILOSOFEREN
Isabelle Desegher
Dood is voor velen een gevoelig thema. Toch hoort het bij het leven en zijn kinderen best nieuwsgierig naar dat thema. Hoe kunnen we met kinderen over dood en doodgaan op een onderzoekende manier nadenken? Door er met elkaar over te filosoferen!

38  Mijlpaal
COLUMN
Column van Maaike (Slot)

39  GO!-bijlage voor gastouders (NL)
– Spelen is gezond!
– Kinderen leren door te spelen!
– Verrukkelijke verhalen