Kiddo — Jrg. 15 (april 2014) Nr. 3

       

  2  Op de cover:
Jimmy (2.5).

  2  Hiep Hiep Hiep!
WELKOM
Ellen Rutgeers

13  Een pittig gesprek tussen twee experts uit Nederland en Vlaanderen
Elke Mussche
Zet twee experts uit de Vlaamse en Nederlandse kinderopvang samen en je krijgt gegarandeerd een pittig gesprek. Professor Michel Vandenbroeck en doctor Mirjam Gevers Deynoot-Schaub zijn het niet altijd met elkaar eens, maar hun hart klopt wel voor hetzelfde: een kwaliteitsvolle opvang, voor elk kind.

24  ‘Communities rondom het kind’
EEN BLIK IN DE TOEKOMST
Belinda Fallaux
De maatschappij verandert voortdurend. Nieuwe trends en ontwikkelingen zorgen voor een andere kijk op de wereld en het leven. Wat betekenen die ontwikkelingen voor kinderen in het algemeen en voor de kinderopvang in het bijzonder? Hoe ziet de branche er over pakweg tien, vijftien jaar uit? KIDDO vroeg het rendwatchers en opvangexperts.

27  Coole kunstjes zonder handen!
CIRCUSLES IN DE BUITENSCHOOLSE
Nathalie Van Laecke
Een drukte van jewelste in de turnzaal van De Kleurdoos, een basisschool in hartje Brussel. Op donderdagmiddag halen de kinderen van IBO De Buiteling, een Initiatief voor Buitenschoolse Opvang, hier acrobatische en andere toeren uit tijdens het vrije circusatelier van Zonder Handen. Met meer dan veertig kinderen brengen ze elke week een bezoek. KIDDO mocht een uurtje meekijken!’

30  Waarom vieren we feest?
FILOSOFEREN
Christine Faure
Waarom vieren we feest? Welke betekenis heeft dit in de kinderopvang? Hoe zorg je dat alle gezinnen zich welkom voelen? En hoe hou je de organisatie haalbaar voor de medewerkers? Kinderdagverblijf Knuffelboom XL in Gent heeft een alternatieve feestkalender en een heus feestcomité. Ann Van de Cauter en Jan De Vulder vertellen hoe zij het hele jaar door feesten.

EN VERDER:

  4  Uit het werkveld
N. Massart, W. De Weyer, I. Desegher & J. Crezee
– Ieder kind een boek op Wereldboekendag!
– KiVa moet pesten in Vlaanderen verminderen
– Karel en Kaatje zijn jarig!
– Jaar van de Groene Kinderopvang
– Weet wat je viert!
– Invoering Peuterstartgroepen verloopt goed
– Herenthout viert feest
– Samen voor een beter internet
– KIDDO-enquête: jouw mening telt!
– Wie is die man die op zondag voorleest?
– Kleine kinderen, grote kansen

10  Feestelijke  High Five!
Elke Mussche & Mandy Pijl
KIDDO wordt 15. Een mooie leeftijd. Een bijzonder getal. Zes portretten met het cijfer vijftien uit Vlaanderen en Nederland vertellen wie je collega’s zijn en waarom zij hun hart aan de kinderopvang hebben verloren.

16  Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Iedereen feest
Caroline Boudry
Feesten doet iedereen en gelegenheden zijn er altijd. Ook kinderen raken al op jonge leeftijd met de magie van feesten vertrouwd. De sfeer, de rituelen en alles wat bij feesten hoort: kinderen maken zich dit makkelijk eigen en zijn heel snel volwaardige feestvierders. In de kinderopvang kun je dus gerust een feestje bouwen!

18  De pedagogische visie van Howard Gardner
Mandy Pijl
Intelligent zijn kan op veel manieren, en bij veel mensen is in ieder geval één intelligentie zichtbaar sterk ontwikkeld. Dat is de gedachte achter meervoudige intelligentie, een theorie van de Amerikaanse psycholoog Howard Gardner. Iedereen is slim op een andere manier. Hou je daar rekening mee, dan komt een kind meer tot zijn recht.

20  Het decreet: oog voor pedagogische kwaliteit (BE)

20  Benut je talent! (NL)
Weija Steffens
Ieder kind zijn talent. Dat is vaak het uitgangspunt van het pedagogisch beleid. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw talent?

23  Babygebaren
K. Soeting & L. Zeviar
Net als met praten, leert een kind gebaren door jou na te doen. Je zult merken dat het kind bij een gebaar woordklanken zal proberen te maken die overeenkomen met de woorden die jij zegt. En net zoals het kind zich de gesproken taal in fases eigen maakt, zal het jouw gebaren ook niet meteen goed nadoen. Als je de handbewegingen van een kind bevestigt door zelf het juiste gebaar te maken en te benoemen, zal het kind sneller begrijpen dat het met gebaren iets kan aangeven.

32  Kinderboeken
– Schminkfeestje!
– Nog meer feest
– De allerlekkerste taart
– 1,2,3… 100!
– Puberteit? Puber tijd!
– Voor iedereen die groot wil zijn
– 25 jaar Kikker!
– Leespluim van de maand maart: Alles wat overblijft

34  Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Brainstormen over de origineelste feestjes!
Veerle Derave
Themafeestjes zijn leuk, ook in de opvang. Maar waar vind je goede ideeën? Je kunt natuurlijk zelf origineel uit de hoek komen, maar nog leuker is het om de kinderen te betrekken bij het uitdenken en voorbereiden van het feestje. Maak gebruik van specifieke brainstormtechnieken, zoals ABC en force to fit, dan kom je vanzelf tot een fantastische party!

36  Filosoferen over feestvieren
Marja van Rossum
Feestvieren is… een feestje! Je trekt mooie kleren aan of juist heel gekke. Er komt bezoek, je gaat iets leuks doen, er is muziek en er zijn versieringen, lekkere hapjes en vaak ook cadeautjes. Waarom vieren mensen feest? Bestaan er ook saaie feesten? Kun je in je eentje feestvieren? Mooie vragen om eens feestelijk over te filosoferen!

38  In de stad
COLUMN VAN MAAIKE!
Maaike Schutten

39  GO!-bijlage voor ouders: Elke dag een feestje (NL)
KIDDO bestaat deze maand 15 jaar, reden voor slingers! En GO! viert het jubileum natuurlijk mee. In deze uitgave daarom veel persoonlijke (en herkenbare!) verhalen van jouw collega’s, die vertellen waarom hun werk elke dag een feestje is. Plus tips hoe je samen met je gastkinderen tradities en feesten kunt vieren. Wij wensen je veel plezier met deze GO!