Kiddo — Jrg. 14 (oktober 2013) Nr. 7

1 Op de cover:
Jesse (1 jaar) en Gwendy Mulder (33) werkt al 12 jaar bij Kindercentrum De Regenboog van Stichting Kinderopvang Heerhugowaard: ‘Op de foto staat Jesse, een rustig kereltje dat van knuffelen houdt en dat geniet van het spelen met andere kinderen. Hij oefent druk met lopen en trekt zich overal aan op…

2 Vol vertrouwen
WELKOM
Ellen Rutgeerts
In de Kinderopvang in Nederland gaat het momenteel niet altijd even goed. Om alle medewerkers een hart onder de riem te steken, zet ik graag nog even op een rijtje waarom kinderopvang zo belangrijk is…

10 Kinderopvang en onderwijs: Een mooie combinatie in de brede school
Weija Steffens
In november organiseren Logacom, Sardes, uitgeverij SWP en het Landelijk Steunpunt Brede Scholen voor de negende keer het Jaarcongres Brede Scholen. In deze KIDDO de ontwikkelingen, trends en enkele praktijkvoorbeelden over de brede school alvast op een rijtje. ‘EŽn team met ŽŽn pedagogisch beleid met ŽŽn doel zorgt iedere dag voor een waardevolle afwisselende dag!’

16 Voorlezen: een wezenlijk onderdeel van de kinderopvang!
Nathalie Van Laecke
Het Jaar van het Voorlezen, de Nederlandse kinderboekenweek, de Vlaamse Voorleesweek…Aandacht voor het belang en het plezier van voorlezen blijft belangrijk. In kinderdagverblijf Tierlantuin in Gent hebben boeken en verhalen elke dag een hoofdrol. Er zijn hier knusse leeshoekjes, een verhalenbos in de tuin en een op maat gemaakt kamishibai.

26 Netwerken voor onthaal- en gastouders
Bart Declerq
Onthaal- of gastouders organiseren kinderopvang in hu eigen huis. Ze hebben contact met een dienst voor onthaalouders of een gastouderbureau, maar meestal zijn ze overdag alleen aan het werk. Hoe wissel je dan ervaringen uit met collega’s? Hoe blijf je bij in je vak? Bart Declerq, onderzoeker bij CEGO – Het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs in Leuven, omschrijft hoe een professioneel netwerk je daarbij kan helpen.

34 De pedagogiek van… Thomas Gordon
TOEN EN NU
Mandy Pijl
Wie effectief wil opvoeden luister actief naar kinderen en neemt bij problemen ook zijn eigen gedrag onder de loep. Dat meende de Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon. Veel van zijn idee‘n zijn inmiddels gemeengoed. In dit zevende artikel van KIDDO’s serie De pedagogische visie van…lees je er meer over.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Wendy De Weyer, Marjolijn Vossebelt
– Decreet Kinderopvang: Samen kinderopvang verstreken
– Ik ben aan ze gehecht
– Dag van de Onthaalouder
– Fair trade, ook in kinderopvang
– KIDDO-tips voor het Jaar van het Voorlezen
– Oproep KIDDO 15 jaar
– Allemaal samen!
– Ook dreumesen maken vrienden
– Campagne ‘Kom op voor kinderopvang’

9 Lizanne Bulder
BINNENGLUREN BIJ…
Mandy Pijl

14 Kiekeboe!
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Kiekeboespelletjes zijn er in vele variaties. Ze bestaan al heel lang, en worden van de ene op de andere generatie doorgegeven. Waarom is verstoppen zo populair? En wat kun je er allemaal mee doen?

20 HELP! De GGD staat voor de deur (NL)
Weija Steffens
Eigenlijk is het zo klaar als een klontje: zowel kinderdagverblijven als de GGD zetten zich in om kinderen veilige en leuke opvang te bieden. Toch blijkt in de praktijk veel misverstanden ober en weer te bestaan. Tijd om die uit de weg te ruimen en nader tot elkaar te komen.

20 Draagkracht in de gezinsopvang (BE)

25 Zelfsturing bij jonge kinderen
Jeroen Aarssen, Lillian van der Bolt
Jonge kinderen krijgen voortdurend te maken met nieuwe situaties of omstandigheden. Ze moeten die nieuwe situatie leren kennen, en dat doen ze vooral door goed op te letten wat andere doen en door handelingen na te bootsen. Wat iemand doet en hoe iemand zich gedraagt, wordt aangestuurd door de Executieve Functies, oook wel zelfsturing genoemd. Hoe kun je jonge kinderen ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfsturing?

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Jessica Crezee

– Picknick met taart
– Mijn oma is van peperkoek
– Mijn fijne geluidenboek

28 Winnaar KIDDO Leespluim

LEESPLUIM VAN DE MAAND
– Ik wil ook

30 Taiko
OKIDDO (4-12 jaar)
Caroline Boundry
Taiko is een Japanse vorm van drummen waarbij houding en beweging de basis vormen van de ritmes die getrommeld worden. Het combineert ontspanning met musiceren, dans, concentratie en fysieke training…

32 ‘Brussen in de opvang’
KINDERKWESTIES
Ellen Rutgeers
Het woord brus is een samentrekking van BRoer en zUS. Soms gebruiken we het voor een nieuwe baby, een ‘brusje voor het oudere kind’. Maar de term wijst ook op broers en zussen van een kind dat extra zorg en aandacht nodig heeft.

36 Kunst kijken, kunst maken
FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Zeggen dat je een kunstwerk mooi of lelijk vindt, is gemakkelijk. Maar over kunst is veel meer te zeggen. Wat allemaal? Dat kun je ontdekken door op onderzoek te gaan. Door te experimenteren met manieren van kijken, door te werken in de stijl van beroemde kunstenaars en door daarover te filosoferen.

38 Avondspits
COLUMN
Maaike Schutten

39-46 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS (NL)
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je het ideale gastouderbureau vindt, hoe jonge kinderen groot verdriet verwerken en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

40 Welkom in de wondere wereld van het boek
ONTWIKKELING
Belinda Fallaux
Voorlezen. Het is niet alleen ontzettend leuk en gezellig om te doen, maar ook nog eens heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Voor gastouders een mooie kans om een rol te spelen in die ontwikkeling.

44 Buitenspelen in de herfst
ACTIVITEITEN
Clarine de Leve, Heleen Abrahamse
Ook als het weer minder wordt, kun je er prima opuit trekken met de kinderen. regel met de ouders dat je voor alle kinderen waterdichte, warme jassen en stevige schoenen of laarzen hebt. Voor kinderen van alle leeftijden is het goed om elke dag naar buiten te gaan. Het is de rol van de gastouder om hen in situaties te brengen zodat ze kunnen spelen en ontdekken.

46 Brood op de plank; Gastouder zoekt kinderen (m/v)
BIJBLIJVEN
Alie Dijkstra
Wil je een goede boterham verdienen aan je eigen keukentafel, of als gastouder thuis bij een gezin, dan is liefde voor kinderen en een goede pedagogische aanpak in de overvolle opvangmarkt niet genoeg. Er komt ook een portie zakelijkheid bij kijken. Met deze tips ben je zichtbaar voor ouders en weten ze wat ze aan je hebben!