Kiddo — Jrg. 14 (november 2013) Nr. 8

1 Op de cover:
Nowi (2) en haar nichtje Myla (3,5) Sharon Admiraal (26) werkt op kinderdagverblijf Villa Lilla in Heiloo: ‘Wij werken competentiegericht: met complimenten en positieve aandacht leren we kinderen nieuwe dingen. Dat past ook echt bij mijn visie. We proberen zo min mogelijk ‘Dat mag niet’ te zeggen, maar juist te vertellen wat kinderen goed doen. In deze verticale groep kun je goed zien hoe snel jonge kindjes van elkaar leren. Nowi is een lieve meid die van knuffelen en puzzelen houdt en zie zich goed kan vermaken in de groep. Haar nichtje Myla gaat naar kinderdagverblijf De Egelantier. Ze heeft het moza•ek-downsyndroom, wat betekent dat een deel van haar cellen gezond is. Ze moet altijd even wennen in de opvang, ze observeert veel en bij drukte trekt ze zich terug, maar nu ze ouder wordt, krijgt ze meer zelfvertrouwen. Myla vindt zwemmen, voetballen, klimmen en klauteren helemaal leuk, vooral haar nichtje!’

2 Positieve geluiden
WELKOM
Jessica Crezee
Alweer het laatste voorwoord van 2013. Het was een heel spannend en onvoorspelbaar jaar voor veel Nederlandse kinderopvangprofessionals. In Vlaanderen is het gelukkig anders, maar de Nederlandse opvang had te kampen met krimp, en veel sluitingen en ontslagen…

10 Liefdevol opvoeden anno 2014
Weija Steffens
Voor liefdevol opvoeden bestaat geen standaard recept. Toch kun je met de juiste ingredi‘nten voor ieder kind een veilige fijne sfeer in de kinderopvang cre‘ren. Ontwikkelingspsycholoog en onderzoeker Elly Singer: ‘Het gaat erom dat je rust cre‘ert en zorgt voor routine en continu•teit. Belangrijke voorwaarden voor kinderen om zich vertrouwd, veilig en thuis te voelen. De basis van liefdevol opvoeden!’

16 Vlaanderen heeft een nieuw decreet Kinderopvang
Ellen Rutgeerts
Vlaanderen heeft nieuwe regelgeving om kinderopvang makkelijker, professioneler en duidelijker te maken. Goed nieuws, dus. Maar er komt heel wat bij kijken. Welke veranderingen zijn er en waarom? Hoe gaat de sector dit aanpakken? En waar vind je eventuele ondersteuning? Hoe we bouwen aan de toekomstige kinderopvang in Vlaanderen, biedt ook inspiratie voor Nederland.

30 De pedagogische visie van Jean-Jacques Rousseau
TOEN EN NU
Ellen Rutgeerts
‘Kinderen zijn van nature goed’, heeft Jean-Jacques Rousseau letterlijk gezegd. tegelijk schreef deze filosoof/schrijver/pedagoog ook een aantal boeken over hoe we kinderen kunnen sturen zodat ze uitgroeien tot gelukkige mensen die in de samenleving hun plaats kennen en hun taken kunnen opnemen. Hoe zit het dan? Laten we volgens Rousseau kinderen nu beter wel of niet vrij?

34 Jaarregister 2013
Marjolein Vossebelt
In dit overzicht vind je alle rubrieken die in de jaargang 2013 in KIDDO zijn verschenen. Je kunt de artikelen terugvinden onder categorie‘n die het thema weergeven. Sommige artikelen zijn onder meer meer categorie‘n opgenomen om de vindbaarheid te vergroten. Een handig hulpmiddel oom een jaargang KIDDO als naslagwerk te gebruiken!

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Wendy Deweyer, Marjolijn Vossebelt
– Vernieuwde Risicomonitor
– Aan de slag met pictogrammen
– Herdruk van Sporen-pedagogiek
– Is lezen leuk?
– Werken in 4D
– Kinderopvang voor alle peuters
– Oproep KIDDO 15 jaar!
– Handboek kinderen met een beperking
– Goed nieuws voor ouders en voor de kinderopvang!
– Elf gecertificeerde techniekcoachers stimuleren technisch talent
– Mindful opvoeden
– Virtueel huis van een onthaalouder

9 Carina Bayen & Dominique Vangoidtsenhoven
BINNENGLUREN BIJ…
Mandy Pijl

14 Activiteitenketting
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
‘Leefboek’ wordt vogel wordt slang wordt spook wordt koffie. Dat zijn de gedachtesprongen van een groep peuters. Als je hierin kunt meegaan, kom je vanzelf tot een hele reeks boeiende activiteiten voor jonge kinderen. Maar hoe kruip je in het hoofd van kinderen? Hoe probeer je hun interesse te weten te komen zodat je daar op kunt inspelen?

20 Maatregel om seksueel misbruik te voorkomen (NL)
Lotte Spoormakers, Channah Zwiep
Bij seksueel misbruik denk je onvermijdelijk aan de zedenzaak bij het Hofnarretje in 2010. relatief gezien komt een dergelijk misbruik in de kinderopvang gelukkig weinig voor. Toch is het goed om na te denken over het voorkomen hiervan. Daarom heeft het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) dertien preventiemaatregelen opgesteld. Een verslag vanuit het perspectief van de praktijk.

20 Huizen van het kind (BE)

23 Kinderboeken
Herman Krakebeen

– Keteltje Prinses op les
– Het boekenliefje

26 Pingu•ns op de Zuidpool
OKIDDO (4-12 jaar)
Leontien Noorlander (SDK Kinderopvang), Lonneke van Dijk (VED-Groep)
Bij het buitenschoolse opvang SDK De Boomhut bieden de pedagogische medewerkers iedere week weer een originele activiteit aan. De kinderen bepalen zelf of ze eraan willen deelnemen. Het is bijna winter, het wordt weer kouder en wei weet gaat het nog wel sneeuwen…En wist je dat dat ook binnen kan? Tijd voor een expeditie naar de Zuidpool.

28 Hoera, de natuur in!
KINDERKWESTIES
Weija Steffens
In de gure wintermaanden nestelen we ons het liefst rond de verwarming, Terwijl niets zo gezond is als een frisse neushalen. Met de praktische maar simpele tips van Suzanne Wardenaar wordt naar buiten gaan een feestje!

32 Oude koeien en nieuwe bezems
FILOSOFEREN
Isabelle Desegher
Er zijn hippe winkels en er zijn rommelmarkten. Een oude tafel uit de tweedehandswinkel krijgt in de woonkamer vaak een nieuw leven. tegelijk worden gloednieuwe jurkjes gemaakt die er vintage uitzien. De grens tussen oud en nieuw is tegenwoordig niet altijd even duidelijk. Wat vindt de nieuwe generatie ervan?

38 Dlie
COLUMN
Maaike Schutten

39-46 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS (NL)
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je het ideale gastouderbureau vindt, hoe jonge kinderen groot verdriet verwerken en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

40 De bemiddelingsmedewerker; Onmisbare schakel!
PROFESSIONALISERING
Belinda Fallaux
De bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau is een onmisbare schakel binnen de gastouderopvang. Wat houdt die functie precies in? En hoe kun je het beste samenwerken met de bemiddelingsmedewerker?

44 Spelen, leren en de wereld ontdekken
ACTIVITEITEN
Clarine de Leve, Heleen Abrahamse
Al vanaf de geboorte en zelfs al daarvoor is een kind gericht op leren, ontwikkelen en op het ontdekken van de omgeving. Jij als gastouder ondersteunt het kind hierbij. De vaardigheden die je daarvoor nodig hebt worden interactievaardigheden genoemd. Hoe goed jij hierin bent, bepaalt mede hoe fijn de kinderen het bij jou hebben.

46 Sta eens stil bij de ontwikkeling van…jezelf!
BIJBLIJVEN
Alie Dijkstra
Je hebt van de ontwikkeling van kinderen je werk gemaakt, maak je ook werk van je eigen ontwikkeling? GO! zet wat mogelijkheden voor je op een rij.