Kiddo — Jrg. 14 (maart 2013) Nr. 2

1 Op de cover:
Zusjes Phileine (3 jaar) en Elise (11 maanden). Bianca de Graaff (28) werkt als locatiemanager voor kinderopvang Schuylenburght: ‘Wij werken met verticale groepen, die goed aansluiten op de thuissituatie. De grotere kinderen leren omgaan et de kleinere kinderen en zij kunnen zo van elkaar leren. Zoals de zusjes op de cover. Phileine is heel lief voor Elise en beschermt haar goed, maar zij leert ook dat andere kinderen ook met haar zusje mogen spelen. Omdat ik locatiemanager ben, werk ik niet altijd op de groep. Toch heb ik een goede band met de kinderen en de ouders opgebouwd. De gehele branche verkeert momenteel in slecht weer, maar we moeten het samen doen. Daarom is ons motto: Met elkaar, voor elkaar. Als wij samen voor een goede aanvullende opvoeding zorgen waarin wij het kind als uitgangspunt zien, dan zijn we op de goede weg voor de toekomst. Ik heb een heel fijn en dankbaar beroep!

2 Positieve berichten
WELKOM
Jessica Crezee
‘Alweer een half jaar oud is onze zoon Jesse en ik ben weer volop aan het werk voor KIDDO. Uitgerust en vol inspiratie, maar wel met een nog kritischere blik…’

10 Boeken in de buitenschoolse
Nathalie van Laecke
De meeste mensen denken bij voorlezen aan jongere kinderen. Maar vertel een verhaal voor oudere kinderen, en ook zij hangen aan je lippen. Samen luisteren, lachen, griezelen of gewoon prenten kijken, is nu eenmaal erg fijn. Buitenschoolse opvang De Puzzel organiseert activiteiten voor jonge kinderen en oudere kinderen. Met voorleestips van Stichting Lezen!

16 Hoe breng je ouders een moeilijk bericht?
OUDERBELEID / KIDDO’S MINIREEKS (2)
Karin Eeckhout
Een goed ouderbeleid is fundamenteel voor de vertrouwensband tussen ouders en opvang. Dat las je al in deel 1 van deze minireeks (KIDDO 1). Hoe beter de band tussen ouders en opvang, hoe vlotter de communicatie en de samenwerking. Maar hoe goed de relatie tussen ouders en opvang ook is, af en toe moet je een moeilijke boodschap overbrengen. Hoe pak je dat aan?

24 Bij seksuele ontwikkeling hoort seksuele opvoeding!
Channah Zwiep, Fien Lannoye
Seksueel getinte spelletjes van jonge kinderen zijn onderdeel van de seksuele ontwikkeling. Toch leidt dit regelmatig tot onrust bij opvoeders. Jammer, want van experimenteren kunnen kinderen leren. De seksuele ontwikkeling kan veilig plaatsvinden als je dit op een positieve manier begeleidt. Hoe doe je dat in de kinderopvang.

32 Mediawijs: de juiste balans tussen scherm en speeltijd
KINDERKWESTIES
Weija Steffens
In de maatschappij komen we niet onder digitale media uit. Vele gezinnen beschikken over een smartphone, laptop of tablet. Ook kinderen komen hiermee op jonge leeftijd in aanraking. Ze vinden het leuk om spelletjes te spelen, een digitaal prentenboek te bekijken of een filmpje te zien. Hoe integreer je digitale media in de opvang, bijvoorbeeld als educatieve tool? En hoe zorg je voor de perfecte balans tussen scherm en speeltijd?

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Wendy De Weyer, Evelien de Lange
– Alle experts op een rijtje
– Wordt verwacht
– KIDDO-tips voor het Jaar van het Voorlezen
– Eerste plaats voor pedagogische medewerker
– Beloon de inzet
– Vlaamse week van de opvoeding

9 Binnengluren bij: Katja Van Rillaer
Wendy Gettemans
Katja Van Rillaer (41) is verantwoordelijke van het zelfstandig kinderdagverblijf Het Toverhuis te Kessel-Lo. In deze kinderopvang, met drie vestigingen, staat een toekomstgerichte visie voorop. Respect voor de medemens en de natuur is heel belangrijk. Daarom kiezen Katja en haar collega’s voor een mens en milieubewuste aanpak.

14 Dansende bijen
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Als je kunt opmerken wat kinderen boeit, kom je vanzelf tot nieuwe activiteiten. Observeren, associ‘ren en plannen maken: daar komt het op neer. Maar dan heb je een prachtige activiteit en voor je het weet…maken de kinderen er toch weer helemaal iets anders van!

20 ‘Kinderopvang zou een basisvoorziening moeten zijn’ (NL)
Mandy Pijl
Hij volgde Louis Tavecchio op als bijzonder hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam. Wat is de bijdrage van Ruben Fukkink de komende jaren aan de sector en hoe kijkt hij aan tegen de huidige krimp en alle onrust op de werkvloer? ‘ik zou willen dat de politiek afbleef van de kinderopvang.’

20 Kennismakingstraject voor kandidaatonthaallouders (BE)

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Jessica Crezee

– Het egeltje onder de boom
– Twee stenen
– Het grote Grimmboek
– Waar denk je aan?
– De kleur van de lucht

28 Winnaar KIDDO Leespluim

LEESPLUIM VAN DE MAAND
‘Nog een keer’ van Emily Gravett

30 Voor elk wat wils
OKIDDO (4-12 jaar)
Marieke Smeenge (SDK Kinderopvang), Lonneke van Dijk (CED-Groep)
Knutselen en frutselen met zeer verrassend bouwmateriaal; dat moet haast ieder kind aanspreken. In deze activiteit geef je kinderen de ruimte om te ontdekken hoe ze een hoge toren kunne bouwen van spaghetti en spekjes. Door de kinderen hierover na te laten denken en uit te laten proberen stimuleer je spelenderwijs de cognitieve en de motorische ontwikkeling.

34 Nu
DE PEDAGOGIESCHE VISIE VAN
Ellen Rutgeerts
De pedagogische visie van … John Bowlby.

36 Kleurrijke gedachten
FILOSOFEREN
Isabelle Desegher
Tijdens filosofische gesprekken graaf je met elkaar een schat aan gedachten op. Mooie gedachten maar ook vreemde, groezelige, warme of misschien zelfs ‘groene’ gedachten. Maar waar komen die gedachten vandaan? Waar wonen ze? Hoe bedenk je ze? En bovenal: waar dienen ze voor? Maak eens een reis door de gedachten in je hoofd!

38 Vriendschap
COLUMN
Maaike Schutten

39-46 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS (NL)
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je het ideale gastouderbureau vindt, hoe jonge kinderen groot verdriet verwerken en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

40 De Switch
GO / BIJBLIJVEN
Alie Dijkslag
Pedagogische medewerkers die hun baan kwijtraken of vastlopen door de werkdruk in kinderdagverblijven zien nieuwe kansen als gastouder. Gastouderbureaus verwelkomen medewerkers die de switch naar gastouderopvang willen maken met open armen.

42 BOOS
GO / BIJBLIJVEN
Aanpakken van probleemgedrag bij kinderen en jongeren.

44 Muzikale spelletjes
GO / ONTWIKKELING & OPVOEDING
Hermien Wiechers, Jessica Crezee
Als de kleintjes slapen en de oudsten naar school zijn, zijn de peuters en kleuters aan de beurt. Neem eens de tijd voor wat muzikale spelletjes, je kunt er oneindig mee vari‘ren. Want de peuters en kleuters zitten niet graag stil: nu mogen ze samen geluid maken en bewegen! En zo werk je mee aan hun muzikale ontwikkeling.

46 Vaker opvang bij gezin thuis
GO / WERK & GELD
Alie Dijkstra
Meer ouders kiezen voor het gemak van een gastouder die bij hen thuis komt. Vooral voor grote gezinnen is het financieel aantrekkelijk. Als het je wat lijkt om ’s avonds je werk letterlijk achter je te laten en thuis een opgeruimd huis binnen te stappen, biedt deze trend voor jou ook kansen. Maar er zitten niet alleen voordelen aan opvang bij ouders thuis.