Kiddo — Jrg. 14 (juni 2013) Nr. 5

1 Op de cover:
Emilton en Layla (allebei bijna 8), Locatiemanager Shelly Olivier: ‘Abdel Haddachi loopt stage op onze buitenschoolse opvang, die gevestigd is in een multiculturele wijk. Abdel is erg geliefd bij de kinderen. Hij zorgt voor de sportactiviteiten en is altijd in voor een potje tafelvoetbal voor de 8+’ers. Als locatiemanager vind ik een man op de groep echt een verrijking. Ook de ouders vinden het erg leuk dat Abdel bij ons is! Emilton en Layla kunnen het goed vinden met hun begeleider en vragen op maandag al wanneer hij komt. Ze hebben het erg naar hun zin, er is altijd wel een vriendje of vriendinnetje om mee te spelen en we gaan naar het theater, doen kookworkshops, gaan sporten of doen creatieve activiteiten in ons speciale knutsellokaal.

2 Een klein pareltje
WELKOM
Ellen Rutgeerts
Telkens als ik dit voorwoord schrijf, bedenk ik welk artikel in de schijnwerpers moet komen. Natuurlijk vind ik in KIDDO alle onderwerpen belangrijk, maar soms springt een reportage of een interview er duidelijk bovenuit… de kamishibai.

10 Hup! Naar buiten! Idee‘n voor natuurplezier
Weija Steffens
Kinderen genieten van spelen in de frisse buitenlucht. Van een speurtocht in het bos, het kweken van rucola in de moestuin tot ravotten op het speelplein. Geen bos, moestuin of speeltuin voor handen? Een minimoestuin of avontuurlijk blote-voeten-pad is zo gemaakt. Met de praktische en inspirerende tips uit dit artikel beleven de kinderen hun mooiste zomer buitenshuis!

16 Muzikale kunst voor de allerkleinsten!
Ellen Rutgeerts
Babelut is een tweejaarlijks festival voor kinderen van 0 tot vier jaar. Twee KIDDO-redacteuren nemen een proefkonijn mee om aan den lijve te ondervinden wat in de folder staat: ‘In de workshops en voorstellingen voor volwassenen, baby’s en peuters staat samen beleven, genieten, experimenteren en inspiratie opdoen centraal.’ Zie ook de website.

27 Verhaal in de kast / Vertellen met Kamishibai
Isabelle Desegher
Er was eens een snoepverkoper in Japan. Elke week fietste hij naar de markt om zijn snoep aan kinderen te verkopen. Achterop zijn fiets stond een minitheatertje van hout. Nadat hij zijn snoep had verkocht, deed de snoepverkoper dat kastje open en vertelde een verhaal. Deze kamishibai-theatertjes duiken ook op in de kinderopvang. KIDDO geeft tips en tricks.

34 De pedagogiek van… Maria Montessori / Help kinderen het zelf te doen
TOEN
Mandy Pijl
Als je kinderen vrij laat in een voorbereide omgeving met voor hen geschikte materialen, dan doen ze wat goed voor hen is. Dat is kort gezegd het idee achter de Methode Montessori. In dit vijfde artikel van KIDDO’s serie ‘De pedagogische visie van…’ lees je er meer over.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Wendy De Weyer, Evelien de Lange
– Conferentie over het Comenius-project TODDLER
– Speel je werkdruk weg
– KIDDO-tips voor het ‘Jaar van het Voorlezen’
– VOG-aanvraag kinderopvang per regio
– 31 minuten meer speeltijd per dag
– Tip: Organiseer een heuse Modderdag!
– Doe snel mee aan de taalwedstrijd: Tater je rijk!
– Inspiratiedagen voor onthaalouders
– Meer technisch geschoolde vakmensen in onderwijs en kinderopvang
– Natuurbeleving prominenter in beeld
– Agenda
– Oproep: participatie in de kinderopvang
– Digitale aanraders
– 1000 tips voor kidsuitjes

9 Binnengluren bij: Stina Feldt
Mandy Pijl
Atelierista Stian Feldt van de Amsterdamse opvangorganisatie Kleinlab, waar de creatieve ontwikkeling van kinderen vooropstaat. KIDDO kijkt een dagje mee in het atelier van een kunstzinnig geschoolde pedagogisch medewerker.

14 Ballonnenplezier / Ballonnen met rijst, zand, glitters en bellen…
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Feestelijke ballonnen doen het altijd goed. En jong en oud heeft er plezier van. Maar weet je dat je buiten de klassieke spelmogelijkheden nog veel meer kunt doen met deze vrolijke versiering?

20 Fluitend naar je werk, ondanks alles. Hoe doen zij dat? (NL)
Mandy Pijl
Je vaste collega kwijtraken, uren inleveren, een sluiting meemaken en voortaan versnipperd over verschillende locaties werken: Irene Harri‘t en Alida maakten het mee. En ze bleven houden van hun vak. Hoe houden zij het leuk in deze voor de kinderopvang onzekere tijd?

20 Samenwerken met ouders in de gezinsopvang (BE)

24 Kinderopvang openstellen voor mensen in armoede
Bart Willems
Breng je je kind naar de opvang als je arm bent, en geen of slecht betaald werk hebt? De drempel naar een opvangouder, of een erkende voor- of naschoolse opvang blijkt voor veel mensen in armoede nog te hoog. Brengen ze hun kind wel naar de opvang, dan vraagt dat ook van de begeleiding extra inzet. De werkgroep ‘Het Opstapje’ in Aalst maakt er werk van.

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Jessica Crezee

– Samen met Sam…
– Nooit is voor altijd
– De kronieken van Qrom
– Vlieg op, dikke bromvlieg!
– Superjuffie op safari
– Joe Biljoen

28 Winnaar KIDDO Leespluim

LEESPLUIM VAN DE MAAND
‘Het pi-pa-peuterboek’

30 Eerst bewegen, dan relaxen
OKIDDO (4-12 jaar)
Isabelle Desegher
Een voorzichtig zonnetje straalt flauwtjes aan de hemel en een koele noordenwind waait over de speelplaats. Maar dat hindert niet: gezondheid en beweging zijn het motto! Op woensdagmiddag betekent dat een heerlijke buitenactiviteit. En na die inspanning volgt… een welverdiende ontspanning.

32 Een nieuw broertje of zusje
KINDERKWESTIES
Christine Faure
Wat gebeurt er bij jonge kinderen wanneer er een nieuw broertje of zusje komt? Wat denken ze? Wat voelen ze? Hoe merk je dat aan hun gedrag? En hoe kun je in de kinderopvang het beste op het kind inspelen? KIDDO vroeg het aan Claudine Crommar die dit bekijkt vanuit een psychoanalytische invalshoek. ‘Als volwassene kun je het kind helpen om woorden te geven aan wat het voelt en hem vertellen dat zoiets heel normaal is.’

36 Kleur bekennen
FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Het is zeker de moeite waard om te filosoferen over het thema kleur. Met kleuren kun je van alles doen. Een sfeer cre‘ren in een ruimte of laten zien wie je bent. Je hebt iets met een kleur of niet. Kleuren be•nvloeden je stemming. Veel kleuren staan ergens symbool voor. Maar is dat allemaal zo duidelijk? Wat is kleur nu eigenlijk precies? En waarom betekent kleur zo veel voor ons?

38 Groentesoep?!
COLUMN
Maaike Schutten

39-46 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS (NL)
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je het ideale gastouderbureau vindt, hoe jonge kinderen groot verdriet verwerken en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

40 Inspecteur op bezoek? Gewoon doen wat je anders doet
GO / PROFESSIONALISERING
Alie Dijkslag
Een GGD-inspecteur lette voorheen vooral op veiligheid, gezondheid, documenten en beleid. Nu toetsen inspecteurs ook pedagogische kwaliteit. Je pedagogisch beleidsplan klaarleggen is niet meer genoeg.

44 Spel- en speelgoed
GO / ONTWIKKELING
Clarine de Leve
Spelen is voor kinderen een fijne bezigheid: plezierig en ontspannend. Spelen is geen spelen als het niet leuk is. Maar zonder dat kinderen het vaak zelf doorhebben is spel meer dan dat: ze leren er heel veel van.

46 Nieuw inspectierapport biedt meer openheid
GO / BIJBLIJVEN
Alie Dijkslag
Met ingang van 1 juli 2013 werken GGD-inspecteurs met nieuwe modelrapporten waarin meer dan voorheen duidelijk is te lezen aan welke voorwaarden jij als gastouder wel of niet voldoet.