Kiddo — Jrg. 13 (september 2012) Nr. 6

1 Op de cover
Arthur (rood haar) en Zeno (5 jaar) Marieke Spierings werkt sinds maart 2011 bij kanteel Kinderopvang waar Arthur en Zeno bij De Kotieren zitten. ‘Het zijn echte jongens: vaak bezig en in beweging, ook wel de deugnieten van de groep, altijd in voor kattenkwaad, maar heel attent naar anderen en boordevol fantasie. Ik zie de jongens groter worden, verder ontwikkelen en de kleuterperiode ontgroeien. Een mooi proces om te begeleiden en deel deel vanuit te maken. Bij onze buitenschoolse opvang Klub Kongzi is kindparticipatie belangrijk. Toen we naar een nieuwe locatie gingen, mochten alle kinderen hun ideale Klub Kongzi tekenen. De boomhut waar Arthur en Zeno in zitten was ŽŽn van de idee‘n.

2 Veranderingen
REDACTIONEEL
Evelein de Lange (hoofdredacteur a.i.)
Zomertijd, komkommertijd …

11 Lezen is weten: Ontwikkel en profileer jezelf!
VERDIEPING
Weija Steffens

Bijblijven is leuk! Met up-to-date kennis kun je beter je beroep uitoefenen, word en blijf je ge•nspireerd en uitgedaagd, krijgt je werk maar diepgang en neemt je zelfvertrouwen toe. Zeg nu zelf: dat klinkt toch als muziek in je oren?

16 De hersenontwikkeling bij baby’s
ONTWIKKELING VAN HET KINDERBREIN / KIDDO’S MINIREEKS (1)
Belinda Fallaux
Van een hulpeloze zuigeling tot een ondernemende dreumes… Dat is het eerste levensjaar van een kind in een notendop. Je staat er altijd bij stil, maar die razendsnelle ontwikkeling begint in het brein. Wat gebeurt er allemaal in dat kleine koppie? En hoe kun je de hersenontwikkeling van baby’s stimuleren.

32 Meer rust in de groep
KINDERKWESTIES
Mandy Pijl
In een groep met kinderen is het vaak gezellig, maar soms ook ontzettend druk. Hoe ga je daarmee om? Stap 1: accepteer dat kinderen het nodig hebben om af en toe druk te zijn. Dat vindt kindertherapeut Carla van Wensen. ‘Wie druk doet, kan zijn emoties kwijt’.

34 Hoe ga je om met heftige informatie uit de media?
MEDIAWIJSHEID
Nathalie van Laecke
Oorlog in Irak, de bankencrisis of het busongeval in Zwitserland van afgelopen voorjaar: hoe praat je daar met kinderen over? En is ‘het nieuws’ wel iets wat hen bezig houdt? Je krijgt er zeker mee te maken, vooral in de buitenschoolse opvang. KIDDO sprak met kinderpsychiater Peter Adriaenssens.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Pieter Winters, Wendy De Weyer
– Rekentool
– Samen verschillend
– Pedagogische kwaliteit in kaart
– Leespluim van de maand (pag. 28)
– Gezocht: Kinderopvanginitiatieven die ‘Kind in Beeld’ gebruiken
– Webcursus Wegwijs in Opvoedingsondersteuning
– Stap voor stap naar toegankelijke kinderopvang
VBJK in een nieuw jasje!
– Agenda
– Stimuleringsprijs: De Groene Giraf
– 35 jaar oudercrche De Kleine Berg

9 Pia Snauwaert
BINNENGLUREN BIJ
Caroline Boudry

14 Muziek in de wilgenhut
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Soms leidt de ene activiteit genmakkelijk tot een nieuwe activiteit. Als je het initiatief van de kinderen volgt, ontdekken jullie samen de mogelijkheden van vaak eenvoudige materialen. In kinderdagverblijf De Knuffelboom waren natuuractiviteiten de basis voor grappige muziekspelletjes. Wie doet er mee?

20 Pedagogisch medewerkers zijn dŽ experts / Help jij het imago van de kinderopvang een handje? (NL)
Mandy Pijl
De Amsterdamse zedenzaak, de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag: ze hebben het imago van de kinderopvang geen goed gedaan. Kun je daar als pedagogisch medewerker wat aan doen? En zo ja, wat dan? ‘Ik wil laten zien hoe fijn het voor kinderen is om naar de kinderopvang te gaan.’

20 Wie zijn de nieuwe pedagogische coaches? (BE)

24 Een nieuwe methode om samen te reflecteren: Wanda
*
Ellen Rutgeerts
In het werken met kinderen doe je de dingen niet zomaar. Eten, slapen, spelen en leren, maar ook het samenwerken met collega’s, ouders en de buurt: achter elke stap zit een bewuste gedachte. om te groeien in je vak is het goed stil te staan bij je functioneren en samen met je collega’s te reflecteren. Daarbij kan de nieuwe methode Wanda goed van pas komen.
* WANDA: Waarderen, ANalyseren en DAden, kortweg: ‘waarderende praktijkanalyse’

28 Kinderboeken
Roos Kuipers, Ellen Rutgeerts
‘De vraag van Olifant’, ‘Hoog boven de wolken’, ‘Flits / De nieuwsjagers’, ‘Nachtegaal’, ‘Aadje Piraatje in gevaar’

28 Winnaar KIDDO Leespluim
LEESPLUIM VAN DE MAAND
– ‘Neushoorns eten geen pannekoeken’ (augustus 2012)
– ‘Kleine Ezel en het zwarte schaap’ (september 2012)

30 TiTaToveren: Brouw je eigen toverdrankje!
OKIDDO (4-12 jaar)
Marieke Smeenge (SDK Kinderopvang), Lonneke van Dijk (CED-Groep)
Kinderen hebben een frisse kijk op de wereld en barsten van de fantasie en creativiteit. Vooral jonge kinderen worden daarbij (nog) niet tegengehouden door het idee dat iets niet mooi of niet goed kan zijn. Er lekker op los fantaseren is goed voor de geestelijke ontwikkeling van het kind. Het is daarom aan jou om die creativiteit en fantasie te stimuleren op een speelse en actieve manier. In deze activiteit krijgen kinderen daar volop de ruimte voor. Daarnaast stimuleer je ook spelenderwijs de taalontwikkeling.

36 Filosoferen: Wat is echt? Wat is nep?
FILOSOFEREN
Isabelle Desegher
Dierenbont of pluche? Een merktrui of een ‘fake-merk’? Er bestaat ‘echt’ maar er is ook veel ‘nep’ in onze wereld. De meeste mensen verkiezen echt en puur boven namaak en nep. Echt lijkt beter dan nep, klinkt het dan. Maar anderen vinden nep goed genoeg. Wat vinden kinderen van echt en nep? En hoe zien ze het verschil.

39 GO!: bijlage voor gastouders (NL)
GASTOUDERS
Martine Borgdorff
Met een pedagogisch werkplan ben je professioneel met je vak als gastouder bezig. Voor jezelf en de ouders van je gastkinderen wordt zo jouw pedagogische aanpak duidelijk. Prettig en goed voor de kinderen. Aan de slag dus!
– Vakkennis: In drie stappen naar jouw pedagogisch werkplan
– Werk & geld: Gastouders dupe van failliete bureaus
– Gezond & veilig: Schone slapers