Kiddo — Jrg. 13 (oktober 2012) Nr. 7

1 Op de cover
Mees (7, links), Sarah (9) en Daphne van Lith (27) werkt sinds drie jaar bij BSO Klub Kongzi Sportcampus (0nderdeel van Kanteel Kinderopvang). ‘Ik vind het nooit vervelend om te gaan werken. Elke dag zijn er weer nieuwe uitdagingen, geen dag is hetzelfde. Vooral ook omdat geen enkel kind gelijk is. Ieder kind is uniek en bijzonder op zijn eigen manier en ze blijven me elke dag opnieuw verbazen met hun creativiteit, idee‘n en uitspraken. Mees doet altijd lekker gek. Ze is een pittige meid en vindt het erg leuk om te helpen. Sarah is lekker eigenwijs, enthousiast en spontaan. Ze is heel veelzijdig in haar interesses.’

10 Babyopvang. Is dat wel verantwoord?
Addie Roetman
Met haar boek ‘Wat doen we met de baby? Over hechting, hersens en kinderopvang’ bracht Marilse Eerkens een stevige discussie op gang. Breng je jonge baby niet naar de crche, adviseert ze ouders. Hoe reageren we hierop als kinderopvang? En wat zeggen we tegen ouders die ons vragen wat nou goed of slecht is voor hun baby?

16 Het peuter- en kleuterbrein
ONTWIKKELING VAN HET KINDERBREIN / KIDDO’S MINIREEKS (2)
Belinda Fallaux
Het opgroeiende kind is een interessant fenomeen. Peuters en kleuters ontdekken steeds meer hun eigen identiteit en hun eigen willetje. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen. Want wat doe je als een dreumes drammend en dreinend op de grond ligt en niet luistert? Kennis van de hersenontwikkeling van zo’n kleintje geeft inzicht!

24 Huiswerk. Moet je dat begeleiden?
Ellen Rutgeeerts, Bart Willems
Het woord zegt het zelf: huiswerk maak je thuis. Maar nu kinderen steeds meer en ook langer in de opvang blijven, groeit de vraag naar huiswerkbegeleiding. Heeft de buitenschoolse opvang hierin een taak te vervullen? Zo ja, welke en hoe pak je die aan?

32 Het nut van slapen
KINDERKWESTIES
Christine Faure
Slapen en ontwikkelen gaan hand in hand. Wanneer een kind het meest in ontwikkeling is, slaapt het ook het meeste. Onderzoekers besteden de laatste jaren veel aandacht aan die link en onderstrepen dat de slaaptoestand even belangrijk is als de waaktoestand. Wat is nu eigenlijk het nut van slaap? Welke factoren bepalen of de slaap van een kind goed is? En wat betekent dat voor de opvang.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Pieter Winters, Wendy De Weyer
– Smulpietjes en kerstkindjes
– Dag van de leidster
– Schoenmaatjes
– (loop)Fiets ze!
– Kinderopvang last van wanbetalende ouders
– Apps in de opvang
– Wat klopt er niet?
– Samen sterk
– Dood door brood
– Wat als…?

9 Esther Hensen
BINNENGLUREN BIJ
Caroline Boudry
Leidster Esther Hensen werkt bij peuterspeelzaal De Beijertjes in Zuid-Beijerland van Spelenderwijs, onderdeel van stichting peuterspeelzalen Hoeksche Waard. Kinderen echt zien, dat vindt ze belangrijk. KIDDO gluurt een ochtend binnen.

14 Tekenen in en met zand / ‘Wie heeft er zout in de soep gedaan?
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
De tafel is omgetoverd tot een zoutlandschap: overal liggen kleine bergjes zout, het ene al iets groter dan het andere. Verder is het zoutlandschap voorlopig nog kaal. Er ligt geen ander materiaal bij. De kinderen kijken.

20 Basta! Tot hier en niet verder (NL)
Mandy Pijl
Pesten, als je iŽts in je groep wilt voorkomen dan is het d‡t wel. Pedagogisch medewerkers Nicole Augustijn en Judith Wintjens bedachten hoe je op de buitenschoolse opvang effectief een einde kunt maken aan pestgedrag en wonnen er een prijs mee. ‘Kinderen horen onbezorgd in het leven te staan. Dat wat ze daarmee kunnen helpen, is voor mij een opluchting.’

20 De kwaliteit onder controle! (BE)

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Roos Kuipers
Leuk speurwerk: ‘Op stap met Pettson en Findus’
Een avontuurlijke zoektocht: ‘Waar is het stokstaartje’
Indianen hebben ook een oma: ‘De ogen van Sitting Bull’
Babykijkboek: ‘Het babyboek van alle dingen’
Wakker worden: ‘Mare en de dingen’
Stille jongen wordt held: ‘Jakob en Jakoba’

28 Winnaar KIDDO Leespluim

LEESPLUIM VAN DE MAAND
– ‘Bij ons in de straat’ van Koos Meinderts (oktober 2012)

30 Schrijven met klei
OKIDDO (4-12 jaar)
Fien Lannoye
Verhalen spelen voor kinderen een belangrijke rol. Op veel plekken waar ze komen, krijgen ze deze te horen. In de verbeelding van kinderen komt een verhaal tot leven en koppelen ze er beelden aan. We duiken in de fantasiewereld van kinderen en laten hen het einde van een verhaal schrijven…in klei!

34 Een gat, wat is dat?
FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Er zijn verschrikkelijk veel gaten om ons heen. Waar je ook kijkt, zie je ze. Ramen en deuren, knoopsgaten, schroefgaten, gaten in de douchekop, noem maar op! Er zijn ook gaten die we niet zomaar kunnen zien, zoals het gat in de ozonlaag. Een gat is niets, en toch hebben we ze vaak verschrikkelijk hard nodig. Hoe zit dat? Wat is nu eigenlijk een gat?

36 Balanceren tussen werk en gezin
THUISWERKEN
Brecht Peleman
Iedereen die er naast een baan ook een gezinsleven op nahoudt, weet dat die combinatie niet altijd gemakkelijk is. Je werk vraagt energie en je wil ook nog tijd vrijmaken voor je gezin, je partner en jezelf. Het feit dat het gezinsleven thuis plaatsvindt en het werkleven op het werk helpt soms om de twee af te bakenen. Voor onthaalouders of gastouders is dat niet zo: huis en werkplek vallen vaak samen. Hoe gaan zij om met die bijzondere combinatie van werk en privŽ? Hoe combineer je thuiswerken met thuis?

39-45 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je een 100% biologische gastouder wordt, waarom kinderen leren van samen spelen en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

39 Honderd procent biologisch. Groene gastouderopvang, kan dat?
GO! / GEZOND & VEILIG
Martine Borgdorff
Er zijn geen ingrijpende veranderingen voor nodig om een groene gastouder te worden. Wij hebben de snelst weg naar milieubewuste gastouderopvang al voor je uitgestippeld. Het goede nieuws is: alle beetjes helpen!

43 Geen gastouder, maar oma!
GO! / WERK & GELD
Uit promotieonderzoek van sociaal wetenschapper Teun Geurts (VU, Amsterdam) blijkt dat het aantal oppasuren van grootouders de afgelopen jaren flink gestegen is.

44 Samen spelen = samen leren
GO! / ONTWIKKELING & OPVOEDING
Lotte Boot
Spelen is leren! Er zijn maar weinig dingen waarvan kinderen zoveel opsteken als van spelen. Nog leuker wordt het als je samen speelt.