Kiddo — Jrg. 13 (maart 2012) Nr. 2

1 Op de cover
Aileen (9) en Jasper (11); Natasja Dijkhuizen (24) werkt op BSO aan de basis in Veenendaal: ‘Vanaf de start van onze buitenschoolse opvang werk ik hier en daardoor heb ik veel kinderen echt zien opgroeien. Ik ben vaste leidster op de 8+ groep. Ook Jasper en Aileen, broer en zus, ken ik alweer een tijd. Aileen is heel creatief en geduldig. Ze draait haar hand niet om voor een moeilijk knutselwerkje en gaat net zo lang door tot het af is. Jasper speelt graag met zijn vrienden; ze zijn buiten, bouwen iets van Lego of computeren met elkaar. Ik vind het erg leuk om hun ontwikkeling te volgen. Dankzij de doorgroeimogelijkheden en cursussen van onze organisatie blijf ik hier nog wel even werken.’

10 Hoe kijken kunstenaars naar kinderen?
Sven De Potter
‘Kind in gevaar, kind als gevaar’, de tentoonstelling in Museum Dr. Guislain is een van de projecten van ‘Gevaarlijk Jong’. Samen met de Vlaamse kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, ŽŽn van de drijvende krachten achter de tentoonstelling, bracht KIDDO-auteur Sven De Potter een bezoek aan het museum. Bruno stopt bij de werken die hem het meest aanspreken en laat zijn gedachten de vrije loop.

16 Seksuele opvoeding in de buitenschoolse opvang: de visie van ouders
Channah Zwiep
Seksuele opvoeding in de buitenschoolse opvang: hoe pak je dat aan? Juist in de groep is het soms nodig om kinderen ‘bij te sturen’ als zij seksualiteit met elkaar verkennen of hierover vragen stellen. En dat kan best lastig zijn. Je wilt immers ook rekening houden met de ouders. Maar hoe denken zij eigenlijk over seksuele opvoeding in de buitenschoolse opvang?

27 Inspelen op gescheiden ouders en hun kind, een gevoelige en belangrijke taak!
Karin Eeckhout
De kinderopvang krijgt er heel vaak mee te maken: ouders die uit elkaar gaan. Hoe kun je, als begeleider of opvangouder, een kind daarbij zo goed mogelijk ondersteunen? En hoe blijft je correct omgaan en communiceren met beide ouders?

38 Sociale media: 10 slimme tools
INFORMEREN, DELEN EN VERBINDEN
Belinda Fallaux
Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van vandaag. We Facebooken en Twitteren de hele dag door. Maar naast privŽgebruik van sociale netwerken is er ook iets te zeggen voor professioneel gebruik. Sterker nog: mits goed doordacht, kan de inzet van sociale media door kinderopvangorganisaties een slimme zet zijn. Met tien tips over:
– Facebook
– YouTube en Vimeo
– Blogger, WordPress
– LinkedIn
– Twitter
– Wikipedia
– Dropbox
– Everloop
– Picasa en Flickr
– Slideshare

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Fenny Brandsma, Wendy De Weyer
– Omgaan met lastig gedrag
– Vlaamse ‘vaderweek’
– Sport en bewegen in de buurt
– Will Verniest draagt de fakkel over aan Flip Winderickx
– Geef je mening over KIDDO!
– Liever voorlezen dan een educatief programma kijken
– Lancering website Huizen van het Kind
– Hoe groen is jouw opvang?
– Medewerkers nog te vaak alleen in de groep
– Filosoferen over sprookjes
– Baby’s begrijpen woorden
– Boek voor vaders
– Mannelijke leiders verlaten de kinderopvang
– Agenda
– Europese prijs voor artikel ‘Lang leve de zwarte crche’
– Extra VVE-geld voor grote gemeenten
– ‘Allemaal Taal’: Taalcursus voor pedagogisch medewerkers

9 Tania Velkeniers
BINNENGLUREN BIJ…
Wendy Gettemans
Kinderdagverblijf ’t Parkske in Kuringen (Hasselt – B.)

14 Koffiedik (kijken) ruiken, voelen en…ermee schilderen!
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Veel kinderen zijn ge•ntrigeerd door koffie. Wanneer je een kopje drinkt, komen ze met nieuwsgierige vragen. Wat is dat? Mag ik eens ruiken? Mag ik proeven? En dan trekken de meesten een vies gezicht. Koffie drinken beschouwen de meeste kinderen en volwassenen als iets ‘voor grote mensen’. En toch… Je hoeft koffie niet per se te drinken, je kunt er ook mee werken. In deze Okiddo schilderen peuters met hergebruikt koffiegruis/koffiedrab.

22 Onrust in de kinderopvang? Toch professioneel aan het werk (NL)
Belinda Fallaux
De kinderopvang staat onder druk. Vanuit de media klinken er nogal wat negatieve geluiden. De Amsterdamse zedenzaak houdt de gemoederen nog steeds behoorlijk bezig, en nu de overheid ook nog eens rigoureus het mes zet in de kinderopvang staat je baan misschien wel op het spel. Toch moet je door, elke dag weer. Hoe blijf je professioneel, zonder dat de onrust overheerst in de groep? Twee collega’s over hun ervaringen Žn tips van een arbeidspsycholoog.

22 VoorZet ondersteunt zelfstandigen (BE)

30 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Karin Harte
‘X-treem Survivalgids’, ‘De seizoenen binnen en buiten’, ‘De Kriegeltjes: Protpark Bibaloeba’, ‘Tien bolle biggetjes’, ‘De vuurtoren’, ‘De eitjesdief’, ‘Het grote Liselotje voorleesboek’

32 De beweging der dingen
OKIDDO (4-12 jaar)
Marieke Smeenge (SDK Kinderopvang), Lonneke van Dijk (CED-Groep)
Op de buitenschoolse opvang leren kinderen elke dag bij. Kinderen zijn uit zichzelf nieuwsgierig, leergierig en altijd op zoek naar uitdaging. Het boeit ze om te zien hoe dingen werken, ze experimenteren met de mogelijkheden van spelmateriaal. Onbewust zijn ze zo bezig met techniek en natuurkunde en wordt hun cognitieve ontwikkeling gestimuleerd. Bied eens activiteiten aan die kinderen spelenderwijs uitdagen om wat verder te kijken dan hun neus lang is.

34 Wat schaft de pot
KINDERKWESTIES
JosŽ Reijntjens
Gezond eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar die zoete reep of vette snack zijn ook voor kinderen soms moeilijk te weerstaan. Obesitas bij jonge kinderen neemt nog altijd toe. Met het aanleren van goede eetgewoontes kun je dus niet jong genoeg beginnen, Ook de kinderopvang draagt hierin een verantwoordelijkheid. Hoe serieus neem jij die taak?

40 Filosoferen over vriendschap: Door dik en dun…
FILOSOFEREN
Isabelle Desegher
‘Je bent mijn aller-aller-allerbeste vriend!’ Dat is heerlijk om te horen. Je wordt er helemaal warm van. Maar wat zijn dat eigenlijk: vrienden? Hoe weet je wanneer een vriend een echte vriend is? Kun je iemands vriend zijn, ook als het niet wederzijds is? Zijn vrienden voor het leven of toch maar voor een tijdje? Vriendschap is soms ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Zeker als je er met elkaar dieper over nadenkt.

38 “Mam, als ik niet bij papa mag blijven slapen … zet ik je webcam nu uit!”
DE VERBEELDING
Veerle Derave