Kiddo — Jrg. 13 (februari 2012) Nr. 1

1 Op de cover
Max en Estelle (beide 7). Jolanda Heino (46) is begeleidster van onze covermodellen en werkt bij kinderdagverblijf Kindergarden in Uitgeest. ‘Met Max en Estelle heb ik al heel wat spelletjes gedaan en ik heb al heel wat klusjes gekregen voor ze weer voldaan naar huis gingen. Ik probeer de kinderen het vertrouwen te geven dat ze elk verhaal bij me kwijt kunnen. Ik hoor de enthousiaste verhalen maar ook de verdrietjes. Geen dag en geen kind zijn hetzelfde, daardoor heb ik altijd weer een nieuwe uitdaging. Onze organisatie heeft een eigen academie waar we ons verder kunnen specialiseren in bijvoorbeeld didactiek, voorschoolse educatie en ontwikkelingspsychologie. Ik zal dit werk nog jaren met veel liefde doen!

10 Het 20ste Kinderopvang Congres
KINDEROPVANGCONGRES
Kiddo
Het KinderopvangCongres, in samenwerking met KIDDO, beleeft woensdag 21 maart 2012 in de Reehorst te Ede zijn 20ste editie! Tijdens dit jubileumjaar gaan we terug naar waar het allemaal om is begonnen: het kind. Want tussen de snelle ontwikkelingen in de kinderopvang kun je het kind wel eens uit het oog verliezen. Het mooie programma voor Nederlandse en Vlaamse professionals wordt in deze KIDDO alvast voor je opgesomd!

16 Het betere hoekenwerk / Een rijke omgeving voor intens speelplezier
Nathalie Van Laecke
Een poppenhoek, een ballenbad, een knutseltafel…Veel verschillende plekjes om te spelen, vinden kinderen fijn. Waarom is dat zo? En hoe richt je die hoeken in de groep het beste in? ‘Werken in hoeken vraagt een aanpassing van je begeleiderstijl. Het draait erom dat je meer gaat observeren en minder dirigeren.

24 Tillen in de opvang: geen kinderspel / Ergonomie en rugklachten toegelicht
Benedikte van Eeghem
Wie in de kinderopvang werkt: weet het: tillen is je dagelijkse taak. Je legt ukjes in bed, haalt ze er weer uit, plat ze van de grond, tilt ze op het luierkussen… Ook in de buitenschoolse opvang neem je kinderen op schoot, ruim je voortdurend speelgoed op en zijn de meeste meubels op kinderhoogte. Daardoor wordt je rug permanent belast, wat vaak leidt tot rugklachten. Toch kun je de kans op klachten sterk reduceren, als je de dingen slim aanpakt.

34 Nieuwe rubriek: Filosoferen
FILOSOFEREN
Annemarie van den Brink
Vanaf dit nummer vind je in iedere KIDDO een nieuwe rubriek: Filosoferen. Auteurs en kinderfilosofie-experts Marja van Rossum en Isabelle Desegher stellen zich alvast voor en vertellen waarom filosoferen met kinderen zo leuk en waardevol is! ‘Filosoferen begint altijd met verwondering’.

EN VERDER:

5 Uit het werkveld
Fenny Brandsma, Wendy De Weyer
– Bedankt, Sandra!
– Bedankt, Ella!
– Vierogenprincipe in overweging
– Nieuwe cao FCB
– Hoe ziet een EVC-traject eruit? [Erkenning van Verworven Competenties]
– Laat vaders meetellen
– Nieuwe uitgave: Spel werkt, spelen is een kunst
– Dreigend tekort aan peuterleidsters door hoge taaleisen
– Gratis scholing in Vversterk
– Nieuwe regels voor toezicht op kinderopvang
– Kinderklanken voor baby’s, peuters en ouders
– Vernieuwde website voor zorgberoepen
– De Onthaalouderacademie gaat opnieuw van start
– De Kinderrechtendatabank gelanceerd
– Agenda

9 Thea Janssen en Tobias Beuving
BINNENGLUREN BIJ…
Lizzy de Wilde
Vette BSO in Nijmegen

14 Aan de slag in de keuken
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Werken met hoeken in de ruimte biedt speelplezier op maat. Daarover lees je meer in het artikel vanaf pagina 16. Een klassieker onder de hoeken is natuurlijk de keukenhoek. Waarom is een fornuis met bijbehorende keukenaccessoires op kindermaat zo’n succesvolle speelplek?

20 Ruimten maken in de opvang (NL)
Ine van Liempd, Ed Hoekstra, Jessica Crezee
De inrichting van je kindercentrum: een weerspiegeling van de visie en werkwijze. Dat de inrichting van de ruimte invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen, is bekend. Maar hoe richt je jullie ruimte dan optimaal in? Hierover schreven Ine van Liempd en Ed Hoekstra twee uitgebreide naslagwerken, voor kinderdagverblijven en peuterspeelzaal en voor de buitenschoolse opvang. Een introductie van ‘Ruimten maken van nul tot vier jaar’.

20 Kinderopvang voor iedereen in Brussel (BE)

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Karin Harte
‘Ik wou’, ‘Schrijver in de dop’, ‘Slaap nu, Ninette’, ‘Rinder en Joris gaan spioneren’, ‘Van suikerbomen tot sneeuwhelden’, ‘Vicks’, ‘Ijsbarbaar’, ‘De buik van mama’, ‘Lieve kleine, Rolf’.

30 Ready for take off… naar de Bubbelplaneet!
OKIDDO (4-12 jaar)
Veerle Derave
Elk kind zou wel eens willen vliegen of door de ruimte willen wandelen. Maar gewichtsloosheid is tot op heden een voorrecht voor astronauten. Gelukkig kunnen we wel doen alsof.

32 Een andere kijk op belonen
KINDERKWESTIES
Nathalie Van Laecke
Hoe vaak deel jij een pluim uit of een ‘dikke duim’ aan kinderen die aardig en beleefd zijn, netjes hun jas aan de kapstok hangen of opruimen als je dat vraagt? In het kader van positief opvoeden hebben we de neiging om alles te belonen. Wie daar anders over denkt, is Justine Mol, auteur van het boek Opgroeien in vertrouwen.

36 Wanneer begint HET BEGIN?
Nieuw: FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Begin maar!’ Hoe vaak zeg je dat? Wanneer begint een begin? Heeft alles een begin? Intrigerende vragen, de moeite waard om eens met jonge of oudere kinderen te onderzoeken. Ze zullen er graag over vertellen.

38 ‘Dit is de nieuwe inrichting… ‘
Nieuw: DE VERBEELDING
Veerle Derave