Kiddo — Jrg. 13 (december 2012) Nr. 8

1 Op de cover:
Sebas (1) en Arichelle kok (23) zij werkt op kinderdagverblijf De Sneeuwbes: ‘Met mijn collega’s Nimet en Eva zorg ik voor een vertrouwde omgeving waar de baby’s zich vrij voelen om te lachen, huilen of spelen. Activiteiten bedenken voor de baby’s vind ik een leuke uitdaging. Spelen moet niet te ingewikkeld zijn voor ze. Sebas kwam bij ons als baby en stal meteen onze harten met zijn glimlach en blauwe ogen. Nu is hij al een hele vent en wandelt de groep door en gaat op verkenning. Zijn favoriete moment van de dag is eten. Hij zwaait dan schattig met zijn handen en maakt een gebaar van lekker eten terwijl hij genietend ‘mmmm’ zegt.’

2 Samen
WELKOM
Evelien de Lange
“Vroeger bij ons thuis op zaterdagen…”

10 Oudercrches. Papa en mama in de opvang!
Ellen Rutgeerts
Tot nu toe waren er slechts enkele oudercrches in Vlaanderen en Nederland. Maar de interesse lijkt te groeien. Hoe werkt het wanneer ouders de handen ini elkaar slaan om zelf opvang te organiseren? En wat is de meerwaarde?

16 Het brein van zes tot twaaljarigen als informatiebron
ONTWIKKELING VAN HET KINDERBREIN / KIDDO’S MINIREEKS (3)
Belinda Fallaux
En dan zijn ze ineens zes jaar. Wat kunnen ze al veel!Het brein van een opgroeiend kind neemt een schat aan informatie in zich op. Kinderen in deze leeftijdscategorie leren uiteenlopende vaardigheden: van schrijven tot klokkijken. Ondanks deze enorme ontwikkeling zijn de hersenen tegen de puberteit nog niet helemaal af. Inclusief tien tips voor jouw rol als begeleider.

32 Bah, frietjes zijn veel lekkerder!
Door van der Wielen
Verse groente en fruit? Bah, frietjes zijn veel lekkerder. Tenminste, dat denken veel kinderen. Wat weten zij van de verschillende soorten groenten? Daar valt nog heel veel van te leren. En doordat kinderen leren, lusten ze meer. Met tips voor koken met kinderen.

34 Kinderen echt serieus nemen
KINDERKWESTIES
Mandy Pijl
Het kind centraal, niemand zal eraan twijfelen dat het een goed uitgangspunt is. Maar wat betekent het precies als je het kind centraal stelt? En doen we het eigenlijk wel genoeg?

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Wendy De Weyer, Evelien de Lange
– And the winner is…
– 2013; Jaar van voorlezen
– Apps voor de kleintjes
– Tip; beweeg erop los
– Ziek zijn hoort erbij
– Je eigen gratis site
– Digitale pestkoppen
– Duwtje in de rug
– Mail@KIDDO

9 Binnengluren bij: Hannie Serlet
Wendy Gettemans
Hannie Serlet (32 jaar) werkt sinds oktober 2011 bij Kind&Gezin, het Agentschap van de Vlaamse overheid dat werkt op de beleidsdomeinen preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie.

13 Wat zit er in jouw pakje?
Mandy Pijl
Van de interactie met leeftijdgenoten valt voor kinderen veel te leren. Hoe je die samenwerking kunt stimuleren, laat KIDDO zien met een activiteit in de sfeer van de feestdagen. Uit: Structureel Cošperatief Leren van het voor- en vroegschoolse educatie (VVE-)programma Piramide.

14 Zaklampen – Dansende lichtjes in het donker
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Heeft het gesneeuwd, dan zijn kinderen daar natuurlijk erg nieuwsgierig naar. je kleedt de kinderen warm en waterdicht aan en laat hen kennismaken met het witte goedje. Maar verder ben je in de winter vooral binnen. Hoe bedenk je iets leuks tijdens de donkerste dagen van het jaar? Breng het licht binnen met een zaklamp en speel met de dansende vlekjes op de muur.

20 Wat als praten lastig is (NL)
Nienke Ledegang
Peuters die moeilijk uit hun woorden komen, kunnen daar behoorlijk moeilijkheden van ondervinden. Ze raken gefrustreerd en onzeker. Wanneer je dit snel herkent, kun je ook helpen.

20 De knepen van het vak (BE)

24 Leren van spelende kinderen / Werkt beter dan leren uit een boekje
Nienke Ledegang
De ontwikkeling van kinderen onderzoeken terwijl ze spelen, daar draait het om in het Speleon. Dit staat voor Spelen, Leren en Ontdekken. In de ze natuurgetrouwe observatieruimte in Amsterdam kunnen professionals onderzoek doen naar allerlei aspecten van de ontwikkeling van jonge kinderen. Manager Hermien Wiechers schetst hoe de kinderopvang dit kan inzetten.

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Evelien de Lange

Dood. En dan?: ‘Willem in de wolken’
Nostalgisch speelgoed: ‘Mijn allermooiste speelgoed woordenboek’
Passie voor boeken: ‘Het is een boekje’
Anders dan anderen en toch gewoon:’Hoe ik het kopbeest versloeg’
De aanhouder wint: ‘Haas wil worteltjestaart’

28 Winnaar KIDDO Leespluim

LEESPLUIM VAN DE MAAND
– ‘Aap en mol bouwen een hut’ van Gitte Spee (december 2012)

30 Glibberig en kleverig / Zelf gel maken
OKIDDO (4-12 jaar)
Marieke Smeenge, Lonneke van Dijk
Veel kinderen doen wel een gel in hun haar. Maar hoe wordt gel nu eigenlijk gemaakt? En waarom wordt het na een tijdje hard als het in je haar zit?

36 Goed of kwaad
FILOSOFEREN
Isabelle Desegher
Moet je altijd gehoorzaam zijn? Of mag het soms stout? Mag je iemand een klap geven? En wat als die daarnet je vriend heeft geduwd? Moet je met twee woorden spreken? En moet dat altijd en overal? Mag je bloemen plukken uit de tuin van je buurman? En als die voor je zieke oma zijn? Onderzoek wat kinderen denken over goed en kwaad.

38 Jaarregister 2012
Evelien de Lange
Overzicht van alle artikelen en rubrieken die in jaargang 2012 in KIDDO zijn verschenen.

42 Fan

COLUMN (nieuw)
Maaike Schutten
Dagverblijf peuterparkeerplaats voor ouders die te druk zijn met zichzelf…?

43-50 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je rust in je huis brengt, waarom voorlezen ook leuk is op een iPad en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

44 Rust in de tent! Dat is prettig voor iedereen
GO! / ONTWIKKELING & OPVOEDING
Martine Borgdorff
In deze tijd, waarin ouders het drukker hebben dan ooit, is het n—g belangrijker om kinderen de broodnodige rust te gunnen. Rust is nodig in de dagelijkse ratrace waarin veel kinderen al op jonge leeftijd zitten. En het komt de sfeer in jouw gastopvang ten goede.

47 Klaar om te lezen! Pedagogisch kader gastouderopvang
GO! / WERK & GELD
Het pedagogisch kader gastouderopvang is zo goed als klaar. En eerlijk is eerlijk: het is een inspirerend document geworden waar je als gastouder veel aan zult hebben.

48 Lezen 2.0 / Vind de leukste lees-apps
GO! / ONTWIKKELING & OPVOEDING
M.m.v Stichting Mijn Kind Online
Kinderen zijn dol op mooie prentenboeken. En jij als gastouder springt daar op in door veel eb vaak voor te lezen. N—g leuker is het dat de mooiste boeken tegenwoordig ook digitaal te lezen zijn, met een lees-app op de tablet. Met vaak extraatjes die het verhaal of de karakters nog aansprekender maken.

50 Spugen bij baby’s
GO! / GEZOND & VEILIG
Alle baby’s huilen en spugen. Het is dus normaal dat een baby een mondje melk teruggeeft na een fles. Een ander verhaal wordt het als het huilen en spugen grote vormen aan gaan nemen. Dan kan er sprake zijn van ernstige reflux.