Kiddo — Jrg. 13 (april 2012) Nr. 3

1 Op de cover
Sterre (8). Danielle Boerhuizen (25) werkt op de naschoolse sport-opvang Panorama, op de groep Neptunes: ‘Ik ben een lieve, maar ook strenge groepsleidster. Mijn collega en ik trekken altijd ŽŽn lijn, zodat de kinderen ons niet te veel uitproberen. Met Sterre had ik al vanaf het begin een band, ze is erg lief en zachtaardig en vertelt het altijd als ze iets leuks gedaan heeft. Het bedenken van een goed activiteitenprogramma voor de vakanties en de opvangdagen is best pittig, de kinderen van nu vinden games en televisie veel leuker dan buitenspelen. Toch krijgen we ze meestal enthousiast en hun waardering maakt alle inspanningen goed.

10 Kinderopvang in Shangai / ‘Zo vroeg mogelijk bouwen aan de carrire van je kind’
Ruben de Bie, Jessica Crezee
China is groot, heel groot. En Shanghai is de economische en culturele melting pot van het land. Hoe wordt kinderopvang georganiseerd in een metropool met 23 miljoen mensen? KIDDO nam er een kijkje.

16 Inspelen op de interesses van baby’s
PEDAGOGISCHE ONDERWERPEN UITGELICHT / KIDDO’S MINIREEKS (1)
Nathalie Van Laecke
Door in te spelen op hun signalen en interesses, prikkel je kinderen en help je hen ontwikkelen. Ook bij baby’s: door dicht te blijven bij wat ze zelf aangeven, cre‘er je een veilige en vertrouwde omgeving waarin ze met hun zintuigen zelf op ontdekking willen. Hoe doe je dat bij baby’s? Wat zijn hun signalen en interesses? En hoe pik je die op als ze het nog niet met woorden kunnen?

24 Kwaliteitszorg voor adoptiekinderen in de opvang
Benedikte vaan Eeghem
De Kinderopvang krijgt er heel vaak mee te maken: ouders die uit elkaar gaan. Hoe kun je, als begeleider of opvangouder, een kind daarbij zo goed mogelijk ondersteunen? En hoe blijf je correct omgaan en communiceren met beide ouders?

34 Taalstimulering in de kinderopvang: ‘Je bent een voorbeeld voor de kinderen’
Kees Broekhof
Jonge kinderen zijn voor hun taalontwikkeling afhankelijk van wat zij om zich heen horen. Ze kunnen immers nog niet lezen, dus alle taal die zij leren komt via de oren naar binnen. Hoe meer tijd kinderen doorbrengen in de opvang, hoe belangrijker begeleiders voor hen zijn als ‘model’ voor hun taalgebruik aan hoge eisen moet voldoen. En het is ook goed als je nadenkt over de manier waarop je je rol als taalmodel effectief kunt uitvoeren.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Fenny Brandsma, Wendy De Weyer
– Pas verschenen: Handboek management kinderopvang
– Pas verschenen: Verderbij
– Eerste certificaten opbrengstgericht werken uitgedeeld
– Het bekendste konijn ter wereld
– Kwaliteistagenda Kinderopvang in vogelvlucht
– Speel goed!
– Discriminatie vanwege zwangerschap
– ‘BSO in Beweging’ is gestart
Wanda gaat online (Waarderen, ANalyseren en DAden)
– Zeven tweelingen in ŽŽn opvang
– Groei Mee: Dossier gezonde voeding

9 Fenna Kruijsse
BINNENGLUREN BIJ
Lizzy de Wilde

14 Lopen, springen, dansen… in een chte sporthal!
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Het vraagt wel enige inspanning als je met een groepje kinderen op stap wilt naar de sporthal en het hard regent. Met jassen en mutsen aan en paraplu’s in de aanslag, trekken begeleiders en kinderen naar de sportzaal. Daar aangekomen gaan de paraplu’s weer dicht, de jassen en mutsen uit…Een hele klus! Maar wanneer je de kinderen in de sporthal ziet lopen en sprongen, is het al die moeite waard geweest.

20 Terugblik KinderopvangCongers 2012 / ‘Voeding voor de hersenen!’ (NL)
Lizzy de Wilde
Het KinderopvanCongres beleefde op woensdag 21 maart zijn 20ste editie! Met dit jaar als thema: kiezen voor het kind. Want door alle ontwikkelingen in de kinderopvang dreigen we het kind wel een uit het oog te verliezen. ‘Een verrijking om collega’s uit het hele land te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen!

20 Opvoedingswandeling (BE)

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Jessica Crezee
‘Er was eens…’, ‘Alice in Wonderland’, ‘Londen; Alles wat je altijd al wilde weten’, ‘Springdag’, ‘De bokkenbrigade’, ‘Bezig beertje gaat op reis’, ‘Juttertje Tim’, ‘Het grote Gruffalo luisterboek’

30 Kringloopspelen
OKIDDO (4-12 jaar)
Veerle Derave
Materialen hergebruiken is hot. Tweedehandsbeurzen, kringloopwinkels, de vintagetrend in modeland…We gaan bewuster om met wat we anders achteloos zouden weggooien. Daarom lees je in deze rubriek over speelgoed waarmee je extra kunt fantaseren. Kringloopspelen bieden zoveel mogelijkheden.

32 Ontspannen met kinderen
KINDERKWESTIES
Nathalie Van Laecke
Stress en drukte: niet alleen volwassenen, ook kinderen hebben er last van. Door bewust met elkaar te ontspannen kun je de ergste druk wegnemen. Daarnaast vinden kinderen ontspanningsoefeningen meestal ook gewoon heel leuk. Ergotherapeute Suzy Winters geeft uitleg en tips.

36 Filosoferen over spelen: Waarom is spelen zo fijn?
FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Binnen, buiten, alleen of samen, met of zonder speelgoed: kinderen spelen overal – en liefst altijd! Kinderen leren spelenderwijs, en door te spelen ontwikkelen zij zich. Motorisch, sociaal-emotioneel en mentaal ‘groeien’ zij door het spelen. Zelf vinden ze het vooral leuk en fijn. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Weten kinderen ergens diep vanbinnen dat spelen goed voor hen is? En kunnen alle kinderen spelen? Of leren ze dat?

38 Inschrijving
DE VERBEELDING
Veerle Derave