Kiddo — Jrg. 12 (september 2011) Nr. 6

1 Covermodellen Khadija (32) en Hayley (2) en Yassir (3)
Na 15 jaar te hebben gewerkt in verschillende kinderopvangorganisaties maakte Khadija haar droom werkelijkheid en startte met haar zus Hafsa een eigen kinderdagverblijf. ‘De warme lach van de kinderen, elke dag weer, en het vertrouwen van hun ouders vind ik het leukste van dit werk. Hayley is een spontane meid die altijd contact zoekt met de leidsters en de kinderen. Ze speelt veel met haar grote vriendje Yassir hij houdt van stoeien met Hayley en tikkertje spelen in de tuin. Ik hoop dat de kinderen en de ouders nog heel lang tevreden zullen zijn met ons kinderdagverblijf!’

2 Ga voor kwaliteit!
REDACTIONEEL
Jessica Crezee

10 Kinderopvang in Nederland heeft eigen kwaliteit in kaart
Mandy Pijl
Hoe is het met onze pedagogische kwaliteit gesteld? Dat wilde Kinderopvang Nederland weten. En daarom werden alle pedagogisch medewerkers van de ongeveer 650 groepen van alle kinderendagverblijven in hun camera gevolgd. De uitkomst: leidsters gaan sensitief met kinderen om. Maar het stimuleren van de ontwikkeling en interactie gebeurt te weinig. KIDDO sprak met directievoorzitter Pico Kuiper en projectleider Anja de Rek.

13 Ouderparticipatie, ook in de buitenschoolse opvang
Nathalie Van Laecke
Heel wat kinderen spenderen veel vrije tijd in de opvang. Hoe kun je ook ouders betrekken bij die opvang? En waar let je als begeleider op in de communicatie met mama en papa? Cošrdinator Ann Colombie en begeleider Wim Franois van IBO Jojo in Gent, een initiatief voor buitenschoolse opvang, vertellen over hun aanpak. “Met verschillende formules spreek je verschillende ouders aan.”

30 5… 4… 3… 2… 1… Go!
OKIDDO MUZIEK
Hermien Wiechers
Muziek klinkt prachtig maar als de laatste noot heeft geklonken, is het voorbij. Een manier om ‘het moment’ vast te leggen, is het maken van een videoclip. Doe dit bijvoorbeeld eens met de groep als (afscheids)cadeau, voor een voorstelling, voor een vakantie, of gewoon zomaar omdat het zo ontzettend leuk is. Kinderen vinden het maken van een eigen videoclip namelijk ‘vet cool!’. Een handig stappenplan.

32 ‘Zwart is vies’ / Omgaan met vooroordelen van jonge kinderen
KINDERKWESTIES
Christine Faure
Marcel zit bij kringspelletjes niet graag naast Wankumbu. Hij wil Wankumbu, een meisje uit Zambia, ook geen hand geven. Even later vraagt hij aan de begeleidster ‘Gaat dat zwart eraf?’ Hoe kun je hier als begeleidster het beste mee omgaan? KIDDO vroeg het aan Caroline Boudry, pedagogisch projectmedewerker.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Fenny Brandsma, Ellen Rutgeerts
– Taalstimulering en meertaligheid
– Is jouw organisatie borstvoedingsvriendelijk? Wegwijs borstvoeding
– Miljoenen extra voor toezicht en handhaving
– Kinderopvang heeft grote maatschappelijke waarde
– Een berenbijzondere middag: het Berenhuis in Heusden-Zolder (B)
– Duurzaam en gezond eten?
Kindermishandeling sneller en beter gesignaleerd
Website over Pedagogisch kader
– Extra maatregelen voor veiligheid
– Nieuw: Piramide Plus van Cito
De Groene Giraf: groen denken en groen doen
– Agenda

9 Kinderopvang spreekt!
Wendy Gettemans

16 Terugblik conferentie 2011! / Inspiratie voor natuur in de kinderopvang
KIND & NATUUR
Erwin Groenenberg, Veldwerk Nederland
Op vrijdag 17 juni 2011 vond de derde conferentie van Kind en Nature plaats. Zo’n 175 deelnemers werden verwelkomd in de rustieke sfeer van het kloosterhotel in Amersfoort. Dagvoorzitter Marc Veekamp zette direct de ontspannen toon van de dag. Door middel van een aantal stellingen liet hij de deelnemers meedenken over de functie en mogelijkheden van natuur in de kinderopvang. De stelling ‘Wipkippen kunnen echt niet meer’ liet duidelijk zien dat de deelnemers verschillende idee‘n hadden over spelen in de natuur in de kinderopvang. Een impressie van de dag.

18 Snippers, linten en krullen
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Het ‘juiste’ cadeau vinden voor een peuter is niet gemakkelijk. En wat merk je als de peuter een geschenk ontvangt? Alle aandacht gaat naar het mooie strikje boven op de kleurrijke verpakking! in de Okiddo is het niet anders. Stap voor stap ontdekken de kinderen snippers, krullen en lintjes…

20 In gesprek met de GGD (NL)
Lizzy de Wilde
In de opvang moeten kinderen de ruimte krijgen om ontdekkingen te doen. Maar wel zo veilig mogelijk! Dat levert dilemma’s op. Want er is ook regelgeving. De GGD let erop dat de opvang voldoet aan de wet en aan de beleidsregels kwaliteit kinderopvang. KIDDO ging in gesprek met GGD-beleidsadviseur Josine van den Bogaard. “Wij stellen zelf geen eisen aan de buitenruimte.”

20 Het testcentrum getest en goedgekeurd? (BE)

23 Tijd voor verandering
COLUMN
Lucia van der Zee

24 Festivalzomer / Kunst voor de kleintjes
Ellen Rutgeerts
Om het zomergevoel nog wat langer vast te houden, doet KIDDO verslag van twee kunstfestivals die de afgelopen maanden in Belgi‘ plaatsvonden. Kunstfestivals voor kinderen? Ja, voor de allerkleinste.

28 Kinderboeken
Benedikte van Eeghem, Karin Hate
Met onder andere: Ik zie een ster, Dit zijn onze Helden!, Over dappere dieren, De wereld opnieuw, Een kast vol po‘zie, Zo boos!

34 Succesvolle Tassoni-reeks herdrukt!
Kjille Soeting
‘Scholing in begeleiding en verzorging van kinderen’ is de titel van een volledig handboek voor iedereen die met kinderen werkt. Het bestaat uit vier delen: ‘Leren werken met groepen kinderen’, ‘De ontwikkeling van kinderen’, ‘Het spel van kinderen voor professionals’ en ‘Rondom het jonge kind’. Dit najaar worden twee delen geheel geactualiseerd herdrukt, de andere twee volgen in 2012. Een goed moment om de ervaringen met deze boeken te verzamelen en ook vanuit verschillende invalshoeken te kijken naar het gebruik ervan.

37 Hoeveel is veel?
SPRAAKMAKERS
Marianne Witte

38 Nieuwe media: Tik-tik touchscreen
KIND & MEDIA
Lizzy de Wilde
In de kinderopvang zijn nieuwe media vandaag de dag niet meer weg te denken. In deze rubriek belichten we telkens een initiatief! Dit keer de ’tik-tikschermen’. www.tik-tik.nl