Kiddo — Jrg. 12 (december 2011) Nr. 8

1 Covermodellen Simon Hay (33) met Selin en Asaf
Simon werkt als pedagoog en cošrdinator van de afdeling pedagogiek bij Triodus in Den Haag. ‘Selin (2) en Asaf (3) gaan naar kinderdagverblijf Roosmarijn, waar gewerkt wordt volgens de idee‘n van Emmi Pikler; de kinderen krijgen veel bewegingsvrijheid en observatie van de kinderen is bepalend voor het handelen van de pedagogisch medewerkers. Er is een rustige sfeer in de groepen, waarbinnen de kinderen zich in hun eigen tempo kunne ontwikkelen. Het leuke aan mijn werk is de combinatie tussen direct werken met kinderen, ouders en medewerkers als pedagoog en daarnaast het werk met de locatiemanagers en andere betrokkenen als cošrdinator. We werken aan onze zelfontwikkelde Trioduspedagogiek.

2 Kiezen vor het kind!
WELKOM / REDACTIONEEL
Jessica Crezee

10 Meervoudige intelligentie: iedereen is knap
Mandy Pijl
Knap zijn kan op acht manieren. Volgens de principes van meervoudige intelligentie tenminste. In het basisonderwijs wordt al meer gewerkt volgens dit principe. Hoog tijd om ook de kinderopvang hiermee bekend te maken! ‘Je doet kinderen zoveel meer recht als je activiteiten bij hun intelligentie aansluiten.’

13 Waarom mannen zo welkom zijn
Ellen Rutgeerts
Begin dit jaar plaatste KIDDO een artikel over de gevolgen van een zaak van seksueel misbruik in de Nederlandse kinderopvang. De conclusie: hoe jammer het zou zijn als hierdoor nog minder mannelijke begeleiders in de kinderopvang willen werken. Waarom hebben kinderen mannelijke begeleiders nodig? En hoe zorgen we er samen voor dat de kinderopvang ook voor mannen aantrekkelijk is?

26 Naschoolse opvang in Brazili‘
Arjanna van der Plas
Rio de Janeiro, de stad van strand en samba, maar ook van armoede en klassenverschillen. Rijk en arm wonen vlak naast elkaar, en kinderen die opgroeien in de favelas (sloppenwijken) van de stad hebben geen gemakkelijk leven. Gelukkig staan deze kinderen er niet alleen voor. Kinderopvangcentra bieden ze een veilige en leerrijke omgeving. KIDDO kijkt mee met T‰nia van 9 jaar.

34 Als er iets schokkends gebeurt in de opvang…
Nathalie Van Laecke
Wat als een kindje sterft aan wiegendood in het kinderdagverblijf? Of een kind raakt ernstig verwond? Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je voor de andere kinderen en voor jezelf? Liselot Willems, hulpverlener en verantwoordelijke voor de kinderwerking bij de dienst slachtofferhulp van Archipel, een Centrum voor Algemeen welzijnwerk in Brussel, geeft antwoord.

EN VERDER:

5 Uit het werkveld
Fenny Brandsma, Ellen Rutgeerts
– Nieuw besluit over het kwaliteitsbeleid
– Driemaal het duurzaamst: De Groene Giraf
– Nieuwe bacheloropleiding telt 230 inschrijvingen
– Wennen en extra toezicht om wiegendood te voorkomen
– Jaarregister 2011 online
– Mijn Job is Top!
– Make-over voor website VCOK
– ADHD uit zich in drie soorten gedrag
Regelhulp.nl nu ook voor
– Gegevens AMK: weinig meldingen kindermishandeling vanuit inderopvang
– Meer kinderopvang nodig voor carrire van moeders
– Kiddo-covermodellen gezocht!
– Cursus Wet Meldcode Kindermishandeling
– Nationale Voorleesdagen 2012
– Agenda

9 Jan Van Ertvelde en Samir Lebbad
BINNENGLUREN BIJ…
Ellen Rutgeerts

16 De realisatie van een groene buitenruimte – S‡men met de ouders!
KIND & NATUUR
Erwin Groenenberg
Kinderdagverblijf De blauwe ooievaar krijgt een natuurlijke speelruimte. De dichte struiken en bomenrand die de tuin omgrenzen maken plaats voor een groene buitenruimte waar zowel baby’s, dreumesen als peuters veilig kunne spelen. En dankzij de aanpak van De blauwe ooievaar zijn alle ouders ook positief!

18 Licht, donker en vele kleuren
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
In de winter wordt het pas laat licht en vroeg donker: de ideale periode om te experimenteren met licht. Al kan dat op heel veel manieren, met een lichttafel trek je de aandacht van elk kind. Zo is tekenen op een blad papier heel leuk, maar tekenen op een blad op de lichttafel pas echt bijzonder…

20 Nieuwe meldcode Kindermishandenling (NL)
Mandy Pijl
Dat je bij vermoedens van kindermishandeling moet ingrijpen, daar is iedereen het over eens. Maar hoe kun je dat het beste doen? Het staat in de meldcode kindermishandeling die vanaf volgend jaar in de kinderopvang verplicht is. KIDDO zet alvast de antwoorden op veel voorkomende vragen over kindermishandeling op een rij.

20 Toegankelijkheid van onthaal ouders (BE)

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Karin Harte
Zeg JA tegen het leven’, ‘Echt iets voor Kerstmis’, ‘Kijk eens aan!’, ‘Kleine ezel en Sinterklaas’, ‘Ik ben Krik, Krik ben ik’, ‘Hart gezocht – verloren – gevonden’, ‘Het zwarte kleine visje’, ‘Vrolijk’.

30 Het is weer winter: Koud en nat!
OKIDDO (4-12 jaar)
Hermien Wiechers
Sneeuw valt er niet zo vaak in ons land, maar regen des te meer. Dan is het nat en koud. Daarom is het leuk om het binnen gezellig te maken met een paar vrolijke en verwarmende muziekspelletjes! Hier zijn er vijf, oplopend in moeilijkheidsgraad, voor de koudste en natste dagen.

32 Wennen
KINDERKWESTIES
Nathalie Van Laecke
Nieuwe kinderen in de opvang? Dat betekent wennen. Niet alleen voor hen, maar ook voor hun ouders en begeleiders. Chris De Kimpe, verbonden aan de Pedagogische Begeleidingsdienst van de Stad Gent, vertelt hoe ze het daar aanpakken.

37 Hoe diep kun je nadenken?
SPRAAKMAKERS
Isabelle Desegher

38 Nieuwe media: Werken met een digitaal fotokader
KIND & MEDIA
Ellen Rutgeerts
In de kinderopvang zijn nieuwe media vandaag de dag niet meer weg te denken. In deze rubriek belichten we telkens een initiatief! Dit keer: “Wie zit er in de kast?”