Kiddo — Jrg. 12 (april 2011) Nr. 3

1 Covermodellen Anke, Floor en Bloem
Pedagogisch medewerker Anke heeft de kunstacademie afgerond en laat de kinderen op de naschoolse opvang van Hestia kennismaken met ontwerpen en illustreren: ‘Mijn collega’s en ik vullen elkaar goed aan, we hebben onze eigen specialiteit en interesses. In mijn werk valt het me op dat kinderen je elke keer weer verrassen. Ik sta op de foto met Bloem en Floor die vaak spelen. In het begin keek Bloem nog een beetje de kat uit de boom, maar daar merk je tegenwoordig weinig meer van. Ze heeft haar draai gevonden bij ons. Floor valt op door haar vrolijkheid. Ze is echt een lachebekje.

8 Afscheid van bijzonder hoogleraar Louis Tavecchio
Mandy Pijl
Onlang nam Louis Tavecchio afscheid als bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam. KIDDO kijkt met hem terug op de vijftien jaar dat hij onderzoek deed naar de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland. En vooruit. ‘De kinderopvang moet niet langer als een derde wiel aan de wagen manoeuvreren tussen het gezin en het onderwijs. Op naar een volwaardig partnerschap met ouders en onderwijs.’

11 Een duurzaam kindercentrum: goed voor het milieu en een prettige plek voor kinderen
Welmoed van der Groot, Marloes Faber-Abbink
Een duurzaam kindercentrum, hoe ziet dat eruit? En hoe wordt daar gewerkt? Stap binnen bij kindercentrum Melkweg van Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG), en je weet het?

24 De peuterwereld: een krachtige taalomgeving / Meer kansen door vroege taalstimulering in de kinderopvang
Machteld Verhelst
Taal is van onschatbare waarde. Taal smeedt banden en laat ons toe om deel te nemen aan een gesprek, onderwijs of, nog ruimer, de samenleving. Taal bepaalt ook mede onze identiteit. Taalontwikkeling vinden we terecht heel belangrijk bij jonge kinderen. Denk maar aan ons enthousiasme over de eerste woordjes. In de kinderopvang zijn we de bevoorrechte getuigen van de ontluikende taalontwikkeling van jonge kinderen. We hebben heel wat in handen om hiervoor een vruchtbare voedingsbodem te cre‘ren.

34 ‘De eettafel mag geen strijdtoneel zijn’
Johan Depaepe
Je hoeft niemand meer te overtuigen van het belang van gezonde, duurzame voeding voor de ontwikkeling van een kind. Gezond eten gaat ook samen met een goede smaakontwikkeling. Maar hoe leer je kinderen, die van nature verzot zijn op zoet, bittere en zure dingen eten, zonder dat de maaltijd een strijdtoneel wordt? En wat zijn de gevolgen van een gestoorde smaakontwikkeling? Ellen Moens van de Universiteit Gent geeft antwoorden op deze vragen.

EN VERDER:

4 UIT HET WERKVELD
Caroline Boudry, Jessica Crezee
– Meertaligheid als meerwaarde
– S@S-lijn voor kinderopvang in nood
– Caroline Boudry: al 20 jaar actief voor KIDDO
– Minder depressief dankzij kinderopvang?
– PIPPO-posters in de opvang!
– Nieuw netwerk ‘Bouwstenen voor kinderopvang’
– Universiteit onderzoekt mannelijke inbreng in kinderopvang
– Conferentie ‘Laat ze buitenspelen’
– Kinderopvang scoort beter dan het onderwijs!
– Conferentie ‘Kind van Nature 2011’
– Triodus viert honderdjarig jubileum

7 Kinderopvang spreekt!
Johan Depaepe

14 Met peuters naar buiten / ‘Slecht weer bestaat niet’
KIND & NATUUR
Erwin Groenenberg (Veldwerk Nederland)
In eerste instantie werden de idee‘n van Wilma Ebregt om met peuters de natuur in te gaan als te gevaarlijk beschouwd. Sommige collega’s en ouders vroegen zich af of de kinderen dit wel leuk zouden vinden. Maar door haar enthousiasme en gedrevenheid gaat Wilma nu twee maal per week met peuters tussen 2,5 en 4 jaar de natuur in. En hun ontwikkeling is enorm!

16 Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
OKIDDO (1-4 jaar)
Caroline Boudry
Snel even in de spiegel kijken of je haar wel goed zit, dat doet iedereen. Maar als er dan ook nog krulspelden in je haar zitten, word je pas echt nieuwsgierig!

19 Werken met PIPPO in de opvang
Marja Baeten
Met het vrolijke maandblad PIPPO kun je op een plezierige manier werken aan de taal- en spelontwikkeling van dreumesen en peuters. In KIDDO vind je voortaan de leukste PIPPO-activiteiten. Speciaal voor de kinderopvang: PIPPO’s Speel- & Leerbrief.

20 In samenwerking met KIDDO: 19e KinderopvangCongres (NL)
Lizzie de Wilde
Duurzame kinderopvang in pedagogiek en praktijk.

20 Speel niet met vuur (BE)

23 Liefde is de basis
COLUMN
Lucia van der Zee

28 Kinderboeken
Karin Eeckhout, Jessica Crezee

30 We bouwen een tent… of toch niet?
OKIDDO (4-12 jaar)
Veerle Derave
We maken een tent! Ja, een hele grote waar iedereen in kan. Of steekt de wind er een stokje voor en wordt het een ander spel? De kinderen van buitenschoolse opvang ’t Meykevertje maakten veel plezier met een hoop stokken en een oude parachute.

32 Doktertje spelen / Seksualiteit op de agenda
KINDERKWESTIES
Christine Faure
Jonge kinderen vertonen seksueel gedrag, zoveel is zeker. Maar het is ook zeker dat dit gedrag in de context van een opvanginitiatief ook veel vragen en onzekerheden oproept. Welke gedrag is ‘normaal’ en wanneer is bijsturing noodzakelijk? Hoe reageer je in een bepaalde situatie als begeleider ten aanzien van het kind en de ouders? Wat doe je als de visies binnen het team uiteenlopen? We vroegen raad aan Erika Frans, medewerkster van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

41 Wat doe je graag met je beste vriend(in) en waarom?
SPRAAKMAKERS
Marianne Witte

42 Maak je eigen krant
KIND & MEDIA
Yvan de Beer
In de kinderopvang zijn nieuwe media vandaag niet meer weg te denken. In deze rubriek belichten we telkens een nieuw medium, en wat opvanginitiatieven ermee doen.