Kiddo — Jrg. 11 (september 2010) Nr. 6

1 Covermodellen Maritza en Sant
Maritza (41) werkt op het nieuwe kinderdagverblijf De Blauwe Kiwi. Ze werkt intensief samen met haar collega’s van Kindercentrum Omega, waar kinderen met een beperking worden opgevangen. ‘In het begin vonden de kinderen het vreemd, maar nu genieten ze ervan om de rolstoel van een kindje van Omega terug te duwen naar de eigen groep! ik sta op de foto met Santiago (3), roepnaam Sant, en we hebben een speciale band omdat hij de eerste dreumes op de groep was. Hij kan heerlijk boeven!

8 Kinderopvang in de Sloppenwijken van Rio de Janeiro
Arjanna van der Plas
Het ene moment ben je aan het knutselen met je vriendjes op het cultureel centrum, het volgende moment moet je schuilen voor een vuurgevecht. Dat is de realiteit voor de kinderen in de vele favela’s (sloppenwijken) in Rio de Janeiro. Hoe gaan de kinderen om met de overgang tussen de geborgenheid van het cultureel centrum en het soms ongewisse leven op straat?

24 Baby’s kunnen meer dan huilen, slapen en eten

Kjille Soeting
De meeste activiteiten voor kleine kinderen zijn, als je het goed beschouwt, geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Want baby’s tot een jaar kunnen niet veel meer dan drinken, groeien en huilen. Tenminste, dat wordt vaak gedacht. Maar als je als pedagogisch medewerker met de allerkleinsten werkt, weet je wel beter! Ze leren elke dag een heleboel!

32 Het perfecte speelgoed bestaat niet!

Liesbeth Meyns
Het perfecte speelgoed bestaat niet! Juul is dol op blokken, maar Nel vind er geen bal aan. Mo loopt in een boog om die oude kartonnen doos heen, terwijl Liv zich prinses-voor-ŽŽn dag waant in dit instant kasteel. Kortom, een kind bepaalt grotendeels zelf welk speelgoed goed of leuk is voor hem. In dit artikel enkele tips voor het speelgoedbeleid voor kinderen tot 4 jaar.

34 Een label helpt een kind niet vooruit
Karin Eeckhout
Autisme, ADHD, depressie…Het wordt in de kinderopvang en op school bijna zoeken naar een ‘normaal’ kind, dat geen psychiatrisch label opgeplakt heeft gekregen. Een gevaarlijke evolutie, vindt Stijn Vanheule, professor psychoanalyse en klinische psychodiagnostiek aan de Universiteit Gent. “Die labels zijn misschien een geruststelling voor ouders en professionals, maar voor het kind zelf dreigen ze meer kwaad dan goed te doen.”

EN VERDER

4 Uit het werkveld
– Kaleidoscoop in de BSO
– De bso-kinderen van SKSG Kinderopvang in beweging!
– Nieuw: adoptiekind.be
– Vaders willen betere combinatie werk en gezin
– Jonge kinderen kopi‘ren rookgedrag van ouders
– Nieuw: groeimee.be
– Aandacht voor infectiebeleid in kinderopvang
– Dag van de Leidster!
– Academische feestzitting ‘Kinderopvang en Ontmoeting’
– Week van het IBO (Initiatief Buitenschoolse Opvang): 11 tot 15 oktober 2010

7 Kinderopvang spreekt!
Sofie van Rossom
Kevin Dockx in het kinderdagverblijf van de Vrije Universiteit Brussel te Vilvoorde

12 Ouders & Natuur
KIND & NATUUR
Annet Weterings
Buiten spelen in de zandbak, lekker vies worden met modder, baby’s die buiten spelen…je gunt het de kinderen. Ze groeien ervan, letterlijk en figuurlijk. Maar hoe staan ouders daar tegenover? Delen zij je enthousiasme over de voordelen van natuurbeleving? Deze keer een belangrijk punt: het gesprek met de ouders.

14 Verrassende patronen

OKIDDO 2-4
Caroline Boudry
Dat peuters graag schilderen, hoeven we je niet te vertellen. Knoeien met verf is steeds weer een heel avontuur, en je kunt er heel eenvoudig mee aan de slag. met verf krijg je ook meteen leuke resultaten. Bovendien heb je een heel gamma aan schildertuig tot je beschikking: penselen en sponzen, of gewoon verf uitsmeren met een doek. Of met een verfrol en wattenstaafjes. Zo ontdekken Kamiel, Merel en Amber wat een ‘monoprint’ is.

16 Afscheid van Okiddo’s Sofie

Johan Depaepe
‘Atelirista’ Sofie Albrecht zoekt nieuwe horizon op. Zeven jaar werkte Sofie als pedagogisch-creatief begeleider bij kinderopvang Patjoepelke in Lokeren. Evenveel jaren verzorgde zij, samen met Caroline Boudry, de ‘Okiddo’s’- de rubriek met creatieve tips in KIDDO. Nu Sofie ervoor gekozen heeft andere oorden op te zoeken, hadden we nog een laatste gesprek met haar. Hoe heeft zij haar bijzondere functie ingevuld? Welke blijvende indruk hoopt ze na te laten? En hoe kunnen andere opvanginitiatieven hierdoor ge•nspireerd blijven?

19 Werken met PIPPO in de opvang
SPELEN EN LEREN MET PIPPO
Mandy Pijl
Thema: groot zijn!

20 Visite in de opvang (NL)
Marianne Witte
Hartverwarmende en stimulerende ontmoetingen. Kinderdagverblijf De Buitelboet in De Burg en kinderopvang Bommes in Amsterdam ontvangen regelmatig ouderen in hun midden. Het gezamenlijke doel: gezelligheid en interactie tussen oud en jong. Dit doel wordt ruimschoots gehaald!

20 Nieuw kaderdecreet (BE)


23 Een grotere kring
COLUMN
Lucia

28 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Nadia Baza, Jessica Crezee

30 Muziek is werelds!
OKKIDO 2-12
Hermien Wiechers
Kinderen leven in een multiculturele samenleving. Vele talen klinken naast elkaar. Maar er is ŽŽn taal die universeel is: de muziektaal. Overal op de wereld klinkt die taal gelijk en begrijpt men elkaar. Samen zingen, spelen en dansen is dan ook iets wat kinderen uit alle culturen graag doen. Voor (anderstalige) kinderen bevestigt muziek hun eigen identiteit. Zorg daarom voor een veelkleurige muzikale omgeving in de opvang!

37 Hoe kun je dromen? En waar komen dromen vandaan?

SPRAAKMAKERS
Isabelle Desegher
Met dank aan de kinderen van De Speelboom, Lovendegem

38 Lieveheersbeestjes / Broodjes kneden

BLOG
Tim Maenhout
Elke maand een stukje blog van kinderdagverblijf Sint-Jozef uit Wetteren (Vlaanderen).