Kiddo — Jrg. 11 (oktober 2010) Nr. 7

KINDVAK
Beursgids Kindvak, de vakbeurs voor professionals in de kinderopvang in de binnenkatern tussen pagina 20 en 21.


1 Covermodellen Mariska en Ruben
Mariska Bekker (31) werkt op kdv De blauwe eekhoorn: ‘Ik ben nu drie jaar babyleidster en volg daarnaast de studie ‘Management in de zorg’, want ik hoop ooit manager van een kinderdagverblijf te worden. Het jongetje op de foto heet Ruben (10 maanden). De dag dat deze foto werd gemaakt, was zijn laatste dagje bij ons, omdat hij ging verhuizen. Erg jammer, want Ruben en ik hebben een goede band. Die band opbouwen vind ik het leukste van mijn werk. Net als het van dichtbij meemaken hoe de kinderen zich ontwikkelen tot een persoontje met een eigen wil en karakter.

2 Nachtelijke overdenkingen
REDACTIONEEL
Sandra Van Der Mespel

8 Samen bouwen aan een gezellige wijk
Katrien Van Laere
De buitenschoolse opvang bestaat niet op zich, maar ligt in een straat, een wijk, een buurt. Het kindercentrum maakt deel uit van een gemeenschap en kan voor een rijker buurtleven zorgen. KIDDO trok op een zonnige middag naar twee Brusselse wijken. Twee buitenschoolse opvanginitiatieven namen, elk op hun manier, deel aan een buurtfeest.

16 De wonderlijke aantrekkingskracht van pen en papier

Caroline Boudry
In het boek ‘Ontvlambare Vingers’ hebben Caroline Boudry en Herwig De Weerdt het mooi verwoord: net als een kunstenaar is het kind een schepper. Geef hem of haar een papier en een potlood, en het kind begint kribbelen. Krijgt het geen papier of penseel, dan vindt het kind wel een stok om lijnen te trekken in het zand.

32 Naar bed, naar bed, zei Duimelot!

Sandra Cooreman
Slapen is een belangrijke bezigheid. Het helpt kinderen groeien. Baby’s brengen dan ook een groot deel van hun opvangdag slapend door. Als ze groter worden verandert ook hun behoefte aan slaap. Peuters hebben genoeg aan een flinke middagdut. En stoere kleuters, die binnenkort de overstap naar school wagen, bouwen dit ook af.

34 Een introductie in de ontwikkeling van het kinderbrein
Betsy van de Grift
Een kwestie van hormonen, opvoeding of de invloed van vriendjes… Er zijn genoeg redenen om te verklaren waarom jongens vaak meer aanwezig zijn en drukke spelletjes doen. Er is nog een opmerkelijke verklaringen: het verschil in de ontwikkeling van hersenen van jongens en meisjes. Betsy van der Grift wijdt er in haar nieuwe boek ‘Kinderkoppie’ een heel hoofdstuk aan. Speciaal voor KIDDO-lezers alvast een voorproefje!

EN VERDER

4 Uit het werkveld

7 Kinderopvang spreekt!
Marianne Witte

12 Terugblik op Conferentie Kind van Nature
Erwin Groeneberg
Dat contact met de natuur van groot belang is voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen, is bekend. Ook in de opvangwereld komt natuurbeleving steeds hoger op de agenda te staan. Maar nieuwe input is altijd welkom, want nog lang niet alle kindercentra laten kinderen voldoende kennismaken met natuur. Veldwerk Nederland organiseerde daarom voor de tweede keer de Conferentie Kind van Nature, in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Het werd een geslaagde dag, waar iedereen idee‘n op kon doen en ervaringen kon uitwisselen met collega’s en natuurexperts. Een terugblik!

14 Plukken in het wild

KIND & NATUUR
Annet Weterings
In de vorige aflevering spraken we over het enthousiast maken van ouders om hun kinderen de natuur te laten ontdekken. Deze aflevering is gewijd aan het ‘gebruiken van de natuur’; het zoeken van planten, bessen, zaden en paddenstoelen. Hier kun je de ouders ook goed bij betrekken. Bij een informeel praatje of tijdens een ouderavond, via de website of in de nieuwsbrief van de organisatie. Misschien willen ouders wel mee op plukexcursie.

20 Inspelen op kinderen uit niet-traditionele gezinnen (NL)

Annemarie van den Brink
“Ik ben de ene mama en jij bent de andere mama”. EŽn pleegouder, gescheiden ouders, pleegouders, adoptieouders, stiefouder, twee moeders of vaders. Op vrijwel alle kinderopvangcentra zitten een of meer kinderen die opgroeien in een niet traditioneel gezin. Hoe besteed je daar in de kinderopvang respectvol en positief aandacht aan? KIDDO ging in gesprek met twee kinderdagverblijven en pedagoge Marga Schiet.

20 Taal: van ‘kapi-taal’ belang (BE)


KINDVAK
Beursgids Kindvak, de vakbeurs voor professionals in de kinderopvang in de binnenkatern tussen pagina 20 en 21 met artikelen over:
– De tien meest voorkomende ongelukjes bij kinderen
– Yes! etenstijd… of toch niet?
– Tips voor een leuke maaltijd
– Beursplattegrond + deelnemerslijst KINDVAK, Brabanthallen in Den Bosch van 4 tot en met 6 november 2010
– Hoe geschikt is kinderopvang voor jonge baby’s? Stresshormonen in de babyopvang
– Peuterblad stimuleert pedagogisch werken
– Korting op Muziekkriebels en Hpsa heisasa
– Je baby leren lezen met ‘Your baby can read’

25 Een glorieus moment
COLUMN
Lucia

27 Waarom ouders zich altijd schuldig voelen
Ann Somers
Opvoeden is ‘in het donker naar een zwarte kat zoeken’, zegt de auteur in haar intro van Een verpletterend gevoel van verantwoordelijkheid. Anders gezegd: alle ouders weten dat bij het grootbrengen van kinderen onvermijdelijke vragen en twijfels opduiken. Toch worstelen ouders vaak met een schuldgevoel. Hoe komt dat toch? Journaliste Kaat Schaubroeck ging op zoek naar redenen voor dit verpletterende gevoel van verantwoordelijkheid. Ze interviewde vijfendertig ouders en hun verhalen en citaten vormen de rode draad. Voeg daarbij de humoristische en zelfkritische toon die de auteur hanteert en je krijgt een vlot boek dat tot nadenken stemt.

28 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Jessica Crezee

30 Hiep hiep hoera! Tips voor een superverjaardag
OKIDDO 3-12
Veerle Derave
De begeleiders van buitenschoolse opvang De Wiemkes in Oostrozebeke kwamen met heel wat originele idee‘n op de proppen om jarige kinderen in de spotlights te zetten. Met de hulp van alle kinderen en alle beschikbare talent bedachten ze een nieuw verjaardaagsritueel.

37 Waar word je blij van?

SPRAAKMAKERS
Marianne Witte
Met dank aan de kinderen van BSO De Tovertuin in Schin op Geul (NL)

38 Koud en warm! / Over hangbuikvarkens en veel meer

BLOG
Tim Maenhout
Elke maand een stukje blog van kinderdagverblijf Sint-Jozef uit Wetteren (Vlaanderen).