Kiddo — Jrg. 11 (mei 2010) Nr. 4

1 Covermodellen Julia en Anouk
Julia (30) komt uit Colombia en woont al 15 jaar in Amsterdam. ‘Vanaf 2004 werk ik als pm’er (pedagogisch medewerker). Kindjes komen bij ons met veel plezier en willen soms bijna niet naar huis. Het zijn vaak de kleine gebaren, een lach of een knuffel, die het doen. Anouk (3) is een pienter meisje. Ik praat soms Spaans tegen haar, waardoor we gelijk een extra klik hadden. Ze helpt graag met de baby’s en kan heel goed tafel dekken. Ik hoop hier nog jaren te werken en de kinderen te zien opgroeien en ontwikkelen.

8 Aandacht verdelen, hoe doe je dat?

Nienke Ledegang
Sta je net even met een collega te praten, komt er een kind met een vraag ‘die echt niet kan wachten’. Wat doe je dan? Want natuurlijk: de kinderen gaan voor alles. Maar af en toe een collega spreken is ook belangrijk. Aandacht verdelen op het werk, dat blijkt in de praktijk nog een hele klus. Want waar leg je je prioriteit? En hoe houd je iedereen tevreden?

24 Waardering voor je werk…Een kwestie van geven

Mandy Pijl
Waardering en erkenning zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft in je werk. Maar waarom eigenlijk? En wat kun je doen om meer erkenning te krijgen van ouders, kinderen en collega’s? ‘Begin bij jezelf en complimenteer een ander.’

30 Water en muziek: een klinkende combinatie!
OKIDDO MUZIEK
Hermien Wiechers
Water heeft vele componisten ge•nspireerd tot het maken van beroemde muziek. Denk maar aan ‘An der schšnen blauen Donau’ van Strauss, ‘De Moldau’ van Smetana of ‘La Mer’ van Debussy. Je hoeft echt geen groot componist te zijn om zelf watermuziek te maken. Dus: weg met koudwatervrees en snel met de kinderen aan de slag!

34 Opgelet, daar komen de bilschuivers / Waarom sommige peuters liever niet staan of stappen
Benedikte van Eeghem
Al gehoord van bilschuivers? Wie in de opvangt werkt heeft er ongetwijfeld al eentje onder zijn of haar hoede gehad. Bilschuivers zijn kinderen die het stadium van het actieve kruipen overslaan. Ze evolueren van zittend naar lopend, door een poosje op hun billen over de grond te schuiven. De beentjes dienen daarbij als besturing. Moet je je daar zorgen om maken?

EN VERDER

4 UIT HET WERKVELD
– FCB opent loket voor peuterspeelzalen
– Apeldoorn krijgt Sterrenschool
– ‘Inrichting’ opvangruimte strikter bepaald
– Groei in de kinderopvang
– Maak kennis met ZiKo-Vo
– Vorming: inclusieve kinderopvang
– Nieuwe kindpremie in de maak
– Dendermonde (Vlaanderen) krijgt nieuwe buitenschoolse opvang
– Tweede landelijke conferentie ‘Kind van Nature’ op 10 september 2010 in Rotterdam
– Derde Nationaal Congres Opvoedingsondersteuning op 4 juni 2010 in Ede

7 Kinderopvang spreekt!
Sofie Van Rossom
Betty De Bodt van de opleiding Kinderzorg aan het Sint-Augustinusinstituut in het Oost-Vlaamse Aalst

12 Terugblik op Vlaamse KIDDOdagen
Benedikte van Eeghem
De tijd kun je niet opjagen. De Vlaamse KIDDOdag focuste op tijd ‘maken’. Tijd, tijd, tijd. Het is amper na te meten hoe vaak we dat woord in de mond nemen. Ook in de kinderopvang. Je wilt van alles met de kinderen en het team doen, maar vaak luidt het ’te weinig tijd’, of gewoon ‘geen tijd…’. Op de Vlaamse KIDDOdagen in maart hebben we het anders aangepakt. Daar stond de tijd centraal en was er tijd genoeg. Voor iedereen.

14 Huuu…Kriebelbeestjes

KIND & NATUUR
Annet Weterings
DŽ manier om kinderen plezier in de natuur te geven, is om er zelf belangstelling voor te tonen. Want: realiseer je dat kinderen volwassenen imiteren in gedrag en houding. Helaas is niet iedereen even gecharmeerd van een spinnetje of kever…Toch kunnen jij Žn de kinderen met wat eenvoudige tips samen genieten van alle insectjes die er maar zijn.

16 Een kneedbaar verhaal voor peuters

OKIDDO 2-5
Caroline Boudry
Peuterboekjes bestaan in alle maten en vormen en bevatten 1001 verhalen. Het is ontzettend leuk om die verhalen met kleine figuurtjes tot leven te brengen. We doen het in deze Okiddo met een ronde tafel, een groepje enthousiaste peuters, een grappig boekje en een homp klei. Of: hoe de letters op papier plots erg kneedbaar kunnen worden.

18 Het thema van PIPPO juni: Bewegen!

SPELEN EN LEREN MET PIPPO
Mandy Pijl
Jonge kinderen zijn van zichzelf actief en hebben aan energie geen gebrek. Ze vinden het heerlijk om te bewegen, en gelukkig maar. Het is extra leuk om samen eens bewust te bewegen. In deze PIPPO vind je goede voorbeelden. De hoofdfiguur uit de verhaaltjes beleven veel lol aan zwemmen, circus spelen en fietsen. In de aanvullende Speel & leerbrief vind je nog meer originele beweegspelletjes. Verder is het goed om te weten dat jonge kinderen geen training nodig hebben om zich motorisch te ontwikkelen. Tijdens hun dagelijkse activiteiten en spel leren ze heel natuurlijk. Ook hoef je kinderen niet te corrigeren in hun bewegen of hun de juiste ’techniek’ aan te leren. Bewegen is gericht op plezier, zodat kinderen leren dat het leuk, is om actief bezig te zijn.

20 Communiceren met ouders (NL)
Mandy Pijl
In je werk heb je met kinderen, maar ook met hun ouders te maken. Hoe zorg je voor een goed contact op de vaak haastige haal en breng momenten? Deze tips helpen een handje.

20 Een interview met Bruno Vanobbergen (BE)

23 Eerste Stapjes
COLUMN
Lucia van der Zee

28 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Benedikte van Eeghem

32 Veilig kinderen opvangen, zo doe je dat! (2)

KIND IN DE KIJKER
Liesbet Meyns
Dat een kinderdagverblijf een ‘veilige’ omgeving moet zijn, weet iedereen. Er bestaan ook genoeg inventarisatielijsten waarmee je de veiligheid kunt controleren. Maar ook tips en trucs van je collega’s zijn natuurlijk altijd welkom! KIDOO vroeg twee kindercentra over hun emotionele en technische veiligeheid.

37 Denken, wat is dat? En wat gebeurt er in je hoofd?

SPRAAKMAKERS
Marianne Witte
Met dank aan de kinderen van De Speelboom, Lovendegem (B)

38 Samen met ouders op stap / De verjaardagsluchtballon

BLOG
Tim Maenhout