Kiddo — Jrg. 11 (juni 2010) Nr. 5

1 Covermodellen Harry en Noah
Harry (54) werkt acht jaar bij de Roomtuintjes van Urk Kinderopvang en is er de enig man. ‘In mijn peuterplusgroep zitten de oudste peuters, voor ze naar de basisschool gaan, en dat vinden ze stoer! Deze groep heb ik opgezet, omdat kinderen op deze leeftijd al meer kunnen en dus leeftijdsgericht aan activiteiten kunnen deelnemen. We leren ze brood smeren en hun jas en schoenen aantrekken, op een ongedwongen manier. Noah (3,5) komt al een beetje los en vertelt grappige dingen aan mij. Mijn werk verveelt nooit!’

8
Structuur, regels en ruimte voor initiatief: een evenwichtsoefening
Nienke Ledegang
Bobbie is na het spelen met geen mogelijkheid naar binnen te krijgen: scnes op de gang, dikke tranen en een hoop lawaai…Hoe krijg je Bobbie toch naar binnen zonder dat de situatie uit de hand loopt? grenzen stellen, structuur bieden: hoe je het ook noemen wilt, het blijft zoeken naar een goede aanpak.

12 Flexibele kinderopvang: Een uitdaging voor verantwoordelijken en begeleiders

Benedikte van Eeghem
Iedereen lijkt een mening te hebben over flexibele opvang, ook wie niet meteen met een kinderopvang te maken heeft. Ouders moeten vaak hindernissen overwinnen. Een onderzoek van universiteitsstudente Tine Vanderheijden (Universiteit Gent) ging na wat verantwoordelijkheden van kinderdagverblijven zelf over die flexibele opvang denken.

24 Zomer op de buitenschoolse opvang

Mandy Pijl
Veel schoolkinderen gaan in de zomervakantie vaker en langer naar de buitenschoolse opvang. Met een goed zomerprogramma hou je het leuk en uitdagend voor ze. ‘Bij een veelzijdig aanbod van activiteiten komen alle kinderen tot hun recht.’

34 De mogelijkheden en gevaren van Facebook en Hyves
Johan Depaepe
Digitale netwerken in de kinderopvang. Facebook, Netlog, Hyves…de afgelopen jaren zijn de sociale netwerken op internet als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ze hebben een manier waarop we communiceren, vriendschappen onderhouden, foto’s en informatie delen, voorgoed veranderd. Toch moet je je steeds bewust zijn van de gevaren en valkuilen. Want internet en privacy gaan niet altijd goed samen.

EN VERDER

4 UIT HET WERKVELD
Good Vibrations: 25 juni tot 5 september 2010 in Neerpelt (VL)
– Pedagogisch kader voor de bso op papier
– Resultaten Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK)
– Papa’s in soorten
– Mannen kiezen vaker ouderschapsverlof
– Diversiteit van de kinderopvang: Samen verschillend
– Nieuw Babylab onderzoekt babybrein
– Ouders als onderzoekers

7 Kinderopvang spreekt!
Marianne Witte
Sies van Hoorn-Vrasdonk bij Forte Kinderopvang op BSO De Kunstkeet in Castricum (NL)

14 Echt zomer is het pas met zand
KIND & NATUUR
Annet Weterings
Heb je iets gedaan met het zakje zonnebloemzaadjes dat bij KIDDO 3 zat? Omdat het in deze periode vaak mooi weer is, kun je samen met de kinderen de groei van de zaadjes goed bijhouden. Nu je toch buiten bent: wat bied je kinderen nog meer, behalve plantjes in de plantenbak of een stukje grond? Is er zand en water aanwezig? Het zijn dŽ basisingredi‘nten voor zomers speelplezier!

16 Prik erop los!

OKIDDO 2-4
Caroline Boudry
Prikken is altijd al een populaire activiteit geweest voor jonge kinderen. Een boekje en wat mooie tekeningen dienen als prikkaarten. met een bijhorend vilten prikmatje en een priknaald kun je als creatieve uk meteen aan de slag: je hoeft alleen maar de dikke zwarte lijn te volgen, tot de figuur loskomt uit het karton of papier.

18 Het thema van PIPPO juli: Kleine beestjes

SPELEN EN LEREN MET PIPPO
Mandy Pijl
Jonge kinderen hebben een open houding. Ook wat de natuur betreft. Ze stappen onbekommerd op dingen af en kunnen zich verliezen in het kijken naar kleine beestjes. Als pedagogisch medewerker zorg je dat ze daarvoor de ruimte hebben en sluit je aan bij dat spontane leren. Door met kinderen mee te kijken en te praten over wat ze zien. En door bijpassende activiteiten aan te bieden.

20 Babyopvang kan beter!
CONGRES
Addie Roetman
Babyopvang kan beter! was de uitdagende titel van een groot kinderopvangcongres op 19 mei. Er staat echter geen zak geld klaar oom ideale opvangomstandigheden voor baby’s te realiseren, verklaarden vertegenwoordigers van de politiek ter plekke. Dit weerhield de deelnemers er niet van zich een dag te concentreren op de allerkleinsten en wat zij nodig hebben. Irene Schippers, pedagoog bij 2Samen, bezocht het congres en deelde haar indrukken met KIDDO.

20 Kindvolgsysteem Ziko-Vo (BE)

23 Rust in de trein
COLUMN
Lucia

28 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Benedikte van Eeghem, Nadia Baza

30 Over originele kliederkwasten en vrolijke effecten

OKKIDO 3-12
Veerle Derave
Meestal gebruik je borstels en schuursponsjes pas na een schilderronde in de opvang om de ruimte weer keurig netjes achter te laten. Maar in de buitenschoolse opvang van Lokeren zorgt de combinatie van schilderen en poetsen voor heel verrassende resultaten!

32 Een veilig (t)huis voor kinderen (3)

KIND IN DE KIJKER
Liesbeth Meyns
Als gepassioneerd opvangouder heb je elke dag de handen vol. Frankie huilt. Sara knutselt. Je bent Fahid aan het verschonen. Ellen loopt in de tuin. Zou Frankie intussen honger hebben? Misschien moet je al beginnen met het maken van een maaltijd. En tussendoor moet je altijd opletten dat de kinderen, binnen of buiten, geen gevaar lopen. Helaas heb je geen ogen op je rug. Maar met de nodige aandacht lukt het ook. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten uit Vlaanderen en Nederland.

37 Wat vind je bijzonder aan je papa en mama?

SPRAAKMAKERS
Marianne Witte
Met dank aan de kinderen van BSO De Kunstkeet in Castricum.

38 Van huizen en dozen / Jarig!

BLOG
Tim Maenhout