Kiddo — Jrg. 11 (december 2010) Nr. 8

1 Covermodellen Lieke en Neave
Covermodel Lieke Loermans (31): ‘Ik werk op kinderdagverblijf de blauwe rotspingu•n op de babygroep. Het kindje op de foto heet Neave en is bijna 2 jaar. Neave komt meerdere dagen per week naar de opvang, en dan heb je al gauw een band met elkaar. Ze is een heel grappig en blij meisje! En ze praat ons de hele dag na, dus we moeten echt letten op wat wij zeggen en liggen soms in een deuk om wat Neave zegt! Wat ik erg leuk vind aan mijn werk is de band die je opbouwt met ouder en kind! Het is ook leuk om betrokken te zijn bij de ontwikkeling die een kind in de eerste twee jaar van zijn leven doormaakt.

8 Wanneer is het pauze van de feesten?
Annemarie van den Brink
De feesten in november en december brengen een hoop gezelligheid. Voor jonge kinderen is deze gezelligheid soms wat veel van het goede. Hoe houd je deze drukke periode leuk voor hen en niet te vergeten voor jezelf? KIDDO ging te rade bij pedagogisch medewerkers van drie skon-vestigingen en bij pedagoge Marjon Schagen van opvoedsteunpunt Kansen voor Kinderen in Rotterdam.

11 De Wigwam: mŽŽr dan kinderopvang

Karin Eeckhout
Al 15 jaar biedt kinderdagverblijf de Wigwam mŽŽr dan alleen laagdrempelige kinderopvang. Wigwam wil een warm en open huis zijn, waar kinderen, ouders Ž buurtbewoners zich welkom en betrokken voelen. ‘We zien dat onze aanpak Žcht een verschil maakt voor gezinnen’, zegt verantwoordelijke Rita Pues. ‘dat geeft ons de moed om door te blijven gaan’.

24 Onderzoek over opvoeden anders bekeken

Sandra van der Mespel
Opvoeden is een hot item waar heel wat onderzoek naar gebeurt. Doorgaans voeren wetenschappers dit onderzoek uit. Ouders zijn vaak afwezig in onderzoek en het debat over opvoeding. Dit kan niet, zo vonden enkele ouders, wetenschappers en professionals. Een gesprek met ouders en betrokken procesbegeleiders en wetenschappers leert ons dat dit wel degelijk verschil uitmaakt.

34 Jaaroverzicht
Een handig overzicht van alle artikelen die het afgelopen jaar in jouw vakblad hebben gestaan, zodat je ze snel kunt terugvinden. Het jaarregister is onderverdeeld in de volgende rubrieken:
– Activiteiten
– Buitenschoolse of naschoolseopvang
– Gezondheid / Veiligheid
– Kinderboeken
– Kinderopvang algemeen
– Kwaliteit / kwaliteitsverbetering
– Opvangouders
– Opvoeding / ontwikkeling

EN VERDER

4 Uit het werkveld

7 Kinderopvang spreekt!
Sofie van Rossom

14 ‘Winterslaap!’
KIND & NATUUR
Annet Weterings
Is er in de winter eigenlijk wel wat te beleven in de natuur? Bomen en struiken zijn kaal, en de meeste dieren lijken verdwenen. Je moet je warm aankleden als je naar buiten gaat, en al om vijf uur donker. Soms valt er een pak sneeuw en af en toe vriest het. Wat heeft de natuur jullie dan te bieden?

16 Doosjes, daar zit muziek in

OKIDDO 1-4
Caroline Boudry
Peuters en baby’s samen in een groep is niet altijd eenvoudig. Het vraagt van de begeleid(st)ers een goede organisatie en vele vaardigheden om evenwichtig in te spelen op de noden en behoeften van alle kinderen. In dit verhaal zie je hoe de oudere peuters schuddoosjes maken waar de baby’s later veel plezier aan kunnen beleven. Een leuke manier om deze kinderen samen te brengen.

19 Werken met PIPPO in de opvang

Mandy Pijl
Het thema van PIPPO december: de feestmaand!December is een bijzondere maand. Straten en huizen zien er ineens anders uit, en dat zien dreumesen en peuters natuurlijk ook. Overal hangen lampjes en versieringen, en als Sinterklaas weer is vertrokken, staat op veel plekken een kerstboom. Spelen en leren met PIPPO.

20 Alle leidsters voor de camera (NL)

Mandy Pijl
Als eerste kinderopvangorganisatie in Nederland laat Kinderopvang Nederland haar pedagogische kwaliteit meten. Bijna 2000 pedagogische medewerkers worden tijdens hun werk gefilmd. Waarom eigenlijk? En hoe is het om door de camera te worden gevolgd terwijl je werkt?

20 Vlaams Platform Buitenschoolse Opvang (BE)

23 Een kerstverhaal
COLUMN
Lucia

28 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Karin Eeckhout, Jessica Crezee

30 Introductie van de boomwhacker, een regenboog van klanken…
OKIDDO MUZIEK 2-12
Hermien Wiechers
In buitenschoolse opvang De Boomhut klinkt een waterval van tonen: de kinderen spelen op boomwhackers! Dit zijn felgekleurde plastic buizen met verschillende lengtes en toonhoogtes. Binnen ŽŽn octaaf – acht opeenvolgende buizen – loopt de kleur van rood naar geel, groen, paars, en weer naar rood: alle kleuren van de regenboog. Deze rage in muziekland, overgevlogen uit Amerika, heeft er toe geleid dat de boomwhacker is uitgeroepen tot muziekinstrument van het jaar 2010. Ga er zelf eens mee aan de slag!

32 Gezond de winter door met deze Winterquiz

KIND IN DE KIJKER
Sandra Cooreman
De najaarsdagen zijn knus en een beetje fee‘riek. Maar ook koud en ontzettend kort. De opvang start als het nog donker is en wanneer de laatste peuter naar huis gaat, lijkt het alweer bedtijd. In de opvang hebben de ukken net iets meer verkoudheden dan anders. Met de juiste aanpak kom je probleemloos de winter door…We hebben alvast een kleine quiz vol winterweetjes opgesteld. Veel plezier ermee en succes!

38 Een fruitige week / Mevrouw van het eten

BLOG
Tim Maenhout
Elke maand een stukje blog van kinderdagverblijf Sint-Jozef uit Wetteren (Vlaanderen).