Kiddo — Jrg. 11 (april 2010) Nr. 3

1 Covermodellen Dies en Sylvie
Dies Metz (28) werkt al tien jaar in de kinderopvang: ‘Mijn werk geeft mij veel voldoening. Ik probeer kinderen een vertrouwd en veilig gevoel te geven waardoor er een goede sfeer ontstaat. Sylvie is nu 8 maanden. Ze is alles aan het ontdekken met haar handjes en haar mond. Het allermooiste is dat kinderen zich helemaal op hun eigen manier en in hun eigen tempo ontwikkelen.

2 Tevreden ouders
REDACTIONEEL
Sandra van der Mespel

8 Wat vinden ouders van de opvang van hun kind?

Benedikte van Eeghem, Nienke Ledegang
Kinderopvang is meer dan alleen een zaak ‘voor de kinderen’. Ouders zijn er net zo intensief bij betrokken. Zij zetten immers de eerste stap om opvang te zoeken, en vertrouwen hun kindje daarna toe aan de leidsters. KIDDO polste bij verschillende ouders hoe zij dit proces ervaren hebben. Over flexibiliteit, betrokkenheid, kwali-tijd…

12 Durf je stem te gebruiken

Hermien Wiechers
Lachen, schreeuwen, zingen, giechelen, mompelen, fluisteren: iedereen gebruikt zijn stem op meerdere manieren. De klank van je stem zegt meer dan duizend woorden. Leren tellen, op het potje plassen of je eigen jas aantrekken: van alle dingen die een kind leert, zijn sommige heel zichtbaar. Maar hoe zit dat met leren luisteren, samen spelen of ruzies bijleggen? De sociale vaardigheden van een kind zijn minstens even belangrijk. Hoe kun je een kind helpen deze te ontwikkelen.

14 Samen zaaien: aan de slag met bloemen en planten
KIND EN NATUUR
Annet Wetering
Kinderen zijn dan wel onvoorspelbaar, ze bieden volop mogelijkheden voor leuke, ongedwongen foto’s, zowel in de thuisomgeving als in de kinderopvang. Om aantrekkelijke kinderportretten te maken, hoef je niet enorm veel materiaal mee te zeulen. Met deze tips van KIDOO fotograaf Johan kom je al een heel eind.

24 Het is voorjaar! Ga lekker naar buiten met z’n allen
Mandy Pijl
Weg met de kou, de lente is begonnen! HŽt seizoen om iedere dag met de kinderen buiten te spelen. Twee leidsters en een praktijkcoach vertellen welke buitenspelletjes zij graag met de kinderen doen. Tips voor heel veel buitenplezier!

EN VERDER

4 UIT HET WERKVELD
– Janusz Korczak voor pedagogisch medewerkers
– Ouders tevreden over opvang
– Digitaal dossier over harmonisatie in kinderopvang
– Gevaar is niet (altijd) gevaarlijk
– Training: Kinderen in beweging
– Centraal telefoonnummer Landelijke Kinderopvang gelanceerd voor geheel Vlaanderen
Risicomonitor officieel gelanceerd
– Pesten: help ’t de wereld uit!
– Harvard University: Kinderen willen vrienden die net zoals zij praten
– Nieuwe opleiding ‘Pedagogisch Management Kinderopvang’
– Baby die hoog huilt roept sterke reactie op

7 Kinderopvang spreekt!
Marianne Witte
Directeur Yvonne de Witte op Kinderopvang Het Witte Wiel in Veldhoven

16 Het plezier van plooien
OKIDDO 2-4
Caroline Boudry
Verwondering, spanning, ontdekking: het zijn drie dingen die peuters in hun spel telkens weer opzoeken. Vaak zit die verwondering verborgen in heel banale voorwerpen, zoals een doosje, een balletje of een donspluim. Voor deze Okiddo kiezen we een ander onderwerp uit: draad!

19 NIEUW: Werken met PIPPO in de opvang
Mandy Pijl
Jonge kinderen kinderen zijn van nature nieuwsgierig. En waar kunnen ze beter met hun nieuwsgierigheid terecht dan in de natuur? Vooral de zintuiglijke ervaringen die ze buiten hebben, zijn een feest op zich.

20
Terugblik op het KinderopvangCongres 2010 (NL)
Jessica Kot
Een terugblik op veertig jaar kinderopvang. Daarmee opende het 18e KinderopvangCongres op 24 maart 2010 in Ede. Honderden enthousiaste pedagogische medewerkers, leidinggevenden, KIDDO-auteurs en andere belangstellenden uit Nederland Žn Vlaanderen kwamen bijeen in Congrescentrum De Reehorst. Het werd een geslaagde dag!

20 Ervaringen met de onthaal ouderacademie (BE)

23 Mijn verslaving
COLUMN
Lucia

28 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Taiga Fleischeuer, Benedikte van Eeghem

30
En toen versloeg ik de draak
OKIDDO 5-12
Veerle Derave
Kinderen zijn dol op helden. Ze willen maar al te graag voor even ridder,, soldaat, prinses of een machtige koningin zijn. Al spelend verzinnen ze de mooiste scenario’s: ‘En toen versloeg ik de draak…en dan red ik jou uit de hoogste toren…’ In deze Okiddo zetten we de meeste merkwaardige heldendaden op papier.

32 Is er een veiligheidexpert in de zaal?

KIND IN DE KIJKER
Liesbet Meyns
In de (buitenschoolse) opvang wordt dagelijks gespeeld, gedanst, geklommen en gesprongen. Ze zijn niet volledig te vermijden, maar je kunt wel proberen om de speelomgeving zo veilig mogelijk te maken.

34 Kinderopvang, da’s even wennen

Wendy de Weyer
Hoe nieuwe ukken hun weg vinden in een kinderdagverblijf. De periode net voor of na de paasvakantie is traditioneel een moment waarop heel wat kinderen voor het eerste naar de opvang gaan. De overgang van het vertrouwde thuismilieu naar de opvang is voor een kind en zijn of haar ouders een belangrijke stap. Een degelijk wenbeleid kan dit proces vergemakkelijken.

37 Waarvan word je boos?

SPRAAKMAKERS
Marianne Witte
Met dank aan de kinderen van BSO De Kluft, Den Helder.

38 Volop speelplezier / Aan de afwas

BLOG
Tim Maenhout