Kiddo — Jrg. 10 (juni 2009) Nr. 5

1 Covermodel Daniella Ravestein en Meije Bosman
Danialle Ravestein (36) werkt sinds november 2008 op peuterspeelzaal Dribbel in Maarssen. Al twintig jaar zit ze in het vak, en na een tijdje op kantoor staat ze nu weer op de groep. ‘Het leukste aan het werk vind ik dat je de kinderen veiligheid biedt en dat je ze ziet groeien naar de basisschool. Minder leuk is dat ze dan dus weggaan. Meije Bosman staat met mij op de foto: een heerlijk vrolijk kind met prachtige blauwe ogen. Hij gaat helaas ook binnenkort naar de basisschool.’

8 1001 activiteiten voor de allerjongsten!
SPELACTIVITEITEN VOOR BABY’S
Benedikte van Eeghem
Spelen met baby’s en activiteiten organiseren voor de jongsten: is dat moeilijk? Geregeld vragen mensen die in de kinderopvang werken, hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. Een baby is immers minder bewegelijk dan een peuter en moet nog een heleboel dingen leren. Maar door ze goed te observeren, kun je inspelen op de dingen die hun echt boeien en zo de leukste activiteiten ontwikkelen. Met aansluitend allerlei idee‘n om met baby’s en thema’s te werken.


18 Natuurbeleving in de opvang
NATUUR
Bowine Wijffels, Marc Veekamp
Een natuurrijke doe- en ondektuin bij een kinderdagverblijf, een bos-bso, regenkleding binnen handbereik…Steeds meer kindercentra zien de toegevoegde waarde van groen in de kinderopvang. Natuurbeleving blijkt positief bij te dragen aan de ontwikkeling van het jonge kind. Wat zijn de mogelijkheden voor kindercentra om meer aandacht aan natuurbeleving te besteden? Veldwerk Nederland adviseert!


26 Onderzoek naar de magie van het licht
BLIK OP: ITALIE
Olmes Bisi, Davide Boni
De Italiaanse streek van Reggio Emilia is synoniem met ‘onderzoeken’. En onderzoeken is leren. Hoe je kunt leren door te onderzoeken, illustreert het atelier Raggio di Luce waar jonge kinderen en volwassenen ‘in levende lijve’ ervaren wat licht nu eigenlijk is. Een boeiende blijk op een uniek fenomeen.

34 Als de buitenschoolse opvang erop zit…
PORTRET VAN DE BUITENSCHOOLSE OPVANG
Johan Depaepe

Het gonst op vrijdagavond meer dan ooit in Kinderclub Domino. Vanavond en vannacht mogen de kinderen die naar de middelbare school gaan er hun moment van maken. Ze mogen afscheid nemen van hun vrienden en begeleiders. De laatste halte voor het ‘grote’ leven begint.

EN VERDER

4 Kind in de maatschappij

7 Kinderopvang spreekt!
Marianne Witte

14 Techniek in de opvang
UIT DE PRAKTIJK
Marijke van Eijkeren
Kinderen hebben een natuurlijke belangstelling voor de wereld om zich heen. Die nieuwsgierigheid is de perfecte basis voor een toekomstig technicus. En die mensen zijn hard nodig. Daarnaast is techniek ook gewoon heel leuk.

16 Frottage
OKIDDO 1-4
Caroline Boudry
Met een blad papier, een paar eenvoudige voorwerpen, krijt of kleurpotloden kun je aan ‘frottage’ doen. Je legt een klein voorwerp op een tafel of op de grond, plakt er een vel papier op en gaat met een potlood heen en weer over het oppervlak. Ook voor peuters is dit een heerlijke ontdekking.

21 Een brommer in de groep
COLUMN
Lucia van der Zee

22 Slootje springen in de stad (nl)
NATUURBELEVING
Mari‘tte Pielage
Ken je het nog? Het gevoel van blote voeten in het gras, verwondering om een jampot vol vuurvliegjes en de onweerstaanbare uitdaging van een veel te brede moddersloot? Deze soortgelijke ervaringen vallen onder de noemer natuurbeleving, een begrip dat bij SKSG Kinderopvang hoog in het vaandel staat. SKSG Kinderopvang staat voor natuureducatie. Natuurlijk kind-zijn, natuurlijk maatschappelijk verantwoord ondernemen liggen in het verlengde van haar drie kernwaarden: veelvormig, veilig en verantwoord.

22 Vlaamse vormingsdag voor opvangouders (be)


28 Kinderboeken en zo
Rennie Vernooij, Benedikte van Eeghem

30 Skilatten, fietsbanden en sumoworstelaars
OKIDDO 5-12
Annelies Roelandt
Buiten spelen en stoeien is heerlijk, zeker tijdens de zomermaanden. Bij buitenschoolse opvang Bejamien uit Veurne vatten ze de koe bij de horens: ze houden een beweegestafette met 1001 grappige opdrachten. De okiddo-reporter brengt verslag uit.


32 Mmm…Melk!
KIND EN GEZONDHEID
Sandra Cooreman
We weten het al sinds onze kindertijd: melk is de witte motor! Melkproducten vormen een belangrijk onderdeel van de voedingsdriehoek of de schijf van vijf. Ze horen dus zeker thuis in de opvang. Maar is melk altijd gezond voor klein en groot? En wat als een kind geen koemelk verdraagt, of de ouders zweren bij sojaproducten? We zetten een aantal feiten op een rijtje.


37 Waar ga je naartoe op vakantie en wat neem je mee?
SPRAAKMAKERS
Marianne Witte
Kinderen van buitenschoolse opvang Olmenhoeve uit Den Burg aan het woord.


38 Als een stampende olifant
COLUMN
Heleen Kruimel