Katern Plus — nr. 6 ( mei 2021)

Deze editie is als PDF beschikbaar

02 Leidinggeven aan innovatie
Een psychologisch perspectief

08 Het vermogen van je team om alle veranderingen te absorberen
Amo van den Berg is Chief Technical Officer van Vandebron. Dat energiebedrijf maakt gebruik van de allernieuwste technologieën en is daarmee als energieplatform zijn tijd vooruit.

16 Professionalisering van schoolleiders: 3 onderzoeken onder de loep
Begeleiding van startende schoolleiders staat hoog op de agenda Maar hoe doe je dat? En wat voor soort begeleiding hebben gevorderde schoolleiders nog nodig?

32 “Heb lef en vertrouwen’
Cisca Wijmenga is rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen Onder haar leiding volgt de universiteit een innovatieve koers: “Het bekende moet je los durven laten.’

42 Twee rectoren, één school
Helga van de Gronden en Lonneke Hosmar delen een baan als schoolleider op het Corner College in Nijkerk. Wij denken niet zo snel: dat kan niet.”

48 “Nieuw idee? Neem je team erin mee”
Jeroen Otter is sinds 2010 coach van de Nederlandse shorttrackploeg. His permanent op zoek naar iets nieuws Je moet altijd oog hebben voor een ander spoor.

52 We ontmoeten elkaar op veel fronten
De Beroepsstandaard Schoolleiders VO en de professionaliseringsthema’s voor bestuurders zijn beide ontwikkelingsgericht Hoe geven ze houvast in tijden van verandering en innovatie? Alle Van Steenis en Sander Jacobs van Montessori Scholen gemeenschap Amsterdam vertellen.

60 Doorlopende leerlijnen
Het Tienercollege Noordoostpolder is één van de twaalf pilotschalen voor 10 tot 14 jarigen. Een poen een vo bestuurder vertellen hoe ze samen vormgaven aan hun tienercollege, en welke competenties je bij zo’n klus nodig hebt.

7/27/47 Dit heb ik geleerd
Drie oud-deelnemers van het intervisietraject Lead & Learn vertellen hoe zij de opgedane kennis en vaardigheden gebruiken in hun werk.

En verder
12 De rol van schoolleiders bij kennisgedreven werken
22 Over 5 jaar: drie leidinggevenden blikken terug, en vooruit
28 Besturen in crisistijd
36 Vijf recensies van actuele boeken over leiderschap
38 Bestuur, toezicht en schoolleiding van ZAAM professionaliseren samen
56 Ontwikkelen door verantwoorden
64 Column Ingrid Brummelman