JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg. 100 (september 2015) nr. 1

06 Leren in samenhang met W&T
Rens Gresnigt en Lou Slangen
De Kinderboekenweek draait dit jaar om verwondering en nieuwsgierigheid, om onderzoeken en ontwerpen. Het geschenkboek van dit jaar biedt een uitdagende aanleiding om onderzoekend en ontwerpend aan de slag te gaan met kinderen. Hoe kun je onderzoeken en ontwerpen beter stimuleren dan door het aansnijden van thema’s uit de natuur, wetenschap en techniek? Veel kinderboeken blijken daarvoor uitermate geschikt. Maar hoe pak je dat dan aan?

10 www.jsw

14 Groeien in onderzoekend leren
Marieke Peeters en Jan van Baren-Nawrocka
Leerkrachten zien een enorme betrokkenheid bij leerlingen tijdens het onderzoekend leren. Tegelijkertijd hebben zij ook veel vragen over wanneer zij moeten sturen en wanneer zelfsturing van de leerlingen wenselijk is. Een groeimodel voor onderzoekend leren belicht, waarbij de mate van zelfsturing van leerlingen geleidelijk toeneemt.

19 Abonnement op JSW

20 100 jaar onderwijs: vier schoolportretten
Erno Mijland
Ze werden in 1915-1916 opgericht. Maar ze zijn nog springlevend. Vier Nederlandse scholen die nog altijd trots honderden leerlingen (en hun ouders) ontvangen. Met vier directeuren en vier honkvaste medewerkers kijken we terug én vooruit: naar de oprichting van de school, de onderwijsontwikkelingen, het jubileum en de plannen voor het eerste stukje van de volgende honderd jaar.

24 Uitgelicht
27 Praktijk
32 Schoolweek
36 Open boek
39 Van de stapel

40 Toen & Nu: Seksuele voorlichting
Belle Barbé
In 1926 hadden de fraters die in Ons Eigen Blad (de toenmalige naam van JSW) schreven al te stellen met het vraagstuk van seksuele voorlichting. Dit geeft interessante banden met het heden waarin nog altijd met enige behoedzaamheid over kinderen en seksualiteit wordt gesproken. Hoe kan het artikel van de religieuze fraters over voorlichting worden afgezet tegen de huidige ontwikkelingen en opvattingen over seksualiteit? Wat kunnen we nog van hen leren?

46 Gereedschap
50 Verwacht in JSW