JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg. 98 (maart 2014) Nr. 7

Special: Eigenaarschap. Hoe geef je het vorm?

   3  Toverwoord
VAN DE REDACTIE
Mark van der Pol

  6  Maak leerlingen eigenaar van hun leerproces
THEMA
René Berends
Het is mogelijk en ook noodzakelijk om leerlingen eigenaar te maken van hun eigen leerproces. Hoe geef je het vorm binnen het streven naar doelen en opbrengsten? Een verkenning en pleidooi voor eigenaarschap.

12  Eigenaarschap als kernelement
THEMA
Martin Bootsma
Basisschoolleerlingen eigenaarschap geven over hun eigen leerproces wint steeds meer terrein. Op basisschool Het Koraal in Assendelft behoort eigenaarschap tot een van de kernelementen van het onderwijsproces. Hoe geven de leerlingen op de school zelf vorm en inhoud aan het begrip?

18  Laten zien dat je groeit
THEMA
Karen van Kooten
Op basisschool Het Hoge wordt gewerkt volgens de werkwijze Continu verbeteren van kwaliteitsdeskundige Jay Marino. In deze werkwijze staat het eigenaarschap centraal. Directeur Harry Hendertink: ‘Als je het eigenaarschap van leerlingen wil vergroten dan kan dat alleen als het eigenaarschap van iedereen in de organisatie vergroot wordt.’

32  Zo verhoog je de woordenschat van leerlingen
TAAL
Sharon Holterman

Hoe bevorder je de woordenschatontwikkeling van leerlingen? Het antwoord ligt voor een groot deel bij henzelf. Wanneer ze met woordleerstrategieën zelf betekenissen van onbekende woorden kunt achterhalen, verhoogt dit niet alleen hun woordenschat maar ook hun motivatie.

40  Passend onderwijs organiseren
PASSSEND ONDERWIJS
Ageeth Bos
Kunnen onderwijsarrangementen zorgen voor kwalitatief goed onderwijs en werkdrukverlichting voor de leerkracht? Hoe organiseer je het onderwijs zo dat je alle leerlingen recht doet en zelf niet bezwijkt onder de werkdruk?

RUBRIEKEN

10  Uitgelicht
– Op wie stemmen leerlingen?
– Jonge journalisten gezocht (m/v)
– Lesprogramma voor 100 Jaar Reclame, 100 Jaar Beroemd

11  Voordeel voor abonnees

– Praktijkwijzer Basisonderwijs
– Circusdieren in gedichten
– De Signaleraar
– Als de geit leert zwemmen

16  Toekomstlessen
WWW.JSW
Gerard Dümmer
In de rubriek tips om alles uit de computer te halen voor het gebruik in de klas.

25  Eigenaarschap bij bewegingsonderwijs
PRAKTIJK
Rob Falize

Is het mogelijk om kinderen eigenaarschap te geven tijdens bewegingsonderwijs? Door het werken met een gymportfolio is op de A. Bekemaschool in Duivendrecht een methode ontwikkeld waarbij kinderen tijdens de gymles eigenaarschap ervaren en eigen keuzes leren maken in hun leerproces.

29  Cadeau bij een abonnement

30  De schoolweek van Esther Raatgers
SCHOOLWEEK
Esther Raatgers (35) staat vijf dagen per week als invalkracht voor de klas. Op maandag en dinsdag is ze te vinden op de Julianaschool in Schagen. Op donderdag en vrijdag geeft ze les op De Springschans in Petten. Op woensdagen wisselt het rooster tussen de Julianaschool en De Sprongschans.

36  Papa leest voor
OPEN BOEK
Marieke Baselmans
Vaders worden in 2014 door de Leescoalitie extra aangespoord om meer voor te lezen. Een initiatief dat vooral slaagt als vaders het nut van voorlezen zien en uitnodigende boeken tot hun beschikking hebben. In dit artikel vind je voorleestips speciaal voor vaders.

38  Lezersactie
Win een Mees Kees-pakket.

39  Aandacht voor het kind
VAN DE STAPEL
Bianca Pannekoek
– Normale kinderen, ze bestaan nog
– Omgaan met pesten
– Leer te durven

44  Zuurstof in de lucht
SCIENCE IN DE BASISSCHOOL
Vincent Klabbers
In deze rubriek lees je hoe kinderen onderzoek kunnen doen naar natuur en techniek. Verzamel alle afleveringen!

46  Stepping Up
GEREEDSCHAP
Joop Stoeldraijer
Engels op de basisschool is hot! De overheid stimuleert scholen om het vak Engels meer aandacht te geven: meer tijd, meer inhoud, vroeger beginnen. In deze rubriek aandacht voor Stepping Up, een nieuwe methode Engels voor groep 7 en 8, die ontstaan is uit behoefte om de aansluiting naar het voortgezet onderwijs te verbeteren.

50  Verwacht in JSW
– Onderwijsbehoeften
– Goed gedrag
– Rekenlessen
– Sterk in taal