JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg. 94 (mei 2010) Nr. 9

3 In Memoriam John Bronkhorst
VAN DE REDACTIE
Tjalling Brouwer

6 Verleiden tot leerzame gesprekken
WETENSCHAP- & TECHNIEKONDERWIJS
Gerdo Velthorst, Ida Oosterheert
W&T-onderwijs stimuleert kinderen om tijdens een opdracht in kleine groepjes hardop te denken en op die manier te leren van wat ze waarnemen. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd zo te werken. De auteurs laten zien hoe je kinderen verleidt tot een leerzaam gesprek.

12 Bouwen met kikkererwten
MEETKUNDEACTIVITEIT
Anita Lek
Meer doen met meten en meetkunde in de klas? Met kikkererwten maken leerlingen bouwwerken en construeren meetkundige figureren.

20 Vernieuwende scholen
INNOVATIE
Rikie van Blijswijk

Al vijf jaar wordt ‘De Leerschool on tour’ georganiseerd. Deelnemers bezoeken zeven innovatieve scholen in Nederland. Dit Artikel toont de inzichten en opbrengsten van de tour.

32 Een vulpen kiezen

Karla Finkers
Welke pen gebruiken jouw leerlingen op school? Moeten of mogen zij met vulpen schrijven? Basisschool Aurora uit Almere Buiten ging op zoek naar het juiste schrijfinstrument voor ieder kind, met als doel de vulpen weer een centrale plaats binnen het onderwijs te geven.

36 Filosoferen met kinderen over burgerschap

Maaike Merckens, Sabine Wassenberg
Sinds 2006 is het verplicht om aandacht te besteden aan burgerschap in het primair onderwijs. Hoeveel aandacht besteed je al aan burgerschap? Een van de manieren waarop scholen aandacht kunnen besteden aan dit thema, is er met kinderen over filosoferen. Dit artikel laat zien hoe je dat kunt doen.

42 Arbeidsvoorwaarden op de schop

Connie Harkema
De Volkskrant organiseerde in maart in samenwerking met Kennisnet en ThiemeMeulenhoff het derde debat over knelpunten in het onderwijs. Moeten de arbeidsvoorwaarden voor docenten op de schop?

RUBRIEKEN

10 www.jsw

16 Kort en Kort ICT

18 Taalbeschouwing
OPEN BOEK
Jos Walta

25 Videoclips
PRAKTIJK
Magda van der Wulp

30 De schoolweek van…

SCHOOLWEEK
De schoolweek van Marieke Veldt op obs Herman Gorter te Zaandam

40 Breukencirkel
REKENOGEN
Vincent Klabbers

46 Meander
GEREEDSCHAP
Joop Stoeldraijer

50 Naslagwerk
VAN DE STAPEL
Bianca Pannekoek