JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg. 93 (november 2008) Nr. 3

3 Fullprof
REDACTIE
Geert Peeters


6 Geen kunst aan!
CULTUUR OP HET ROOSTER
Bea Ros, Peter Zunneberg
Cultuur in de klas wordt steeds gewoner. Dit ontdekte Kunst Centraal tijdens de cursus Goed plan! Maar liefst 260 basisscholen in de provincie Utrecht volgden deze cursus. De cursisten schreven onder begeleiding van regioconsulenten een beleidsplan cultuureducatie voor hun eigen school.

16 Volg die digitale revolutie
Frans van Galwen, Koeno Gravemeijer
Door de computer gaan we anders met getallen om. Overal wordt verwezen naar percentages, trends, toe- en afname: alles lijkt gekwantificeerd te worden. Natuurlijk wil je kinderen voorbereiden op hun toekomst, dus besteed je meer aandacht aan het representeren van gegevens – met de computer!

32 Natuuronderwijs: Natuurlijk!
Sophie Sliepen, Laura Minderhout
Onlangs verscheen het RLG-adviesrapport Groen opgroeien: een pleidooi voor een duurzame groene leefwereld voor kinderen. Meer groen in het onderwijs is goed voor de gezondheid, creativiteit en sociale interactie. “Elk jaar fiets ik met de leerlingen naar mijn schapenhouderij. een bevalling meemaken is iets wat grote indruk maakt. Zelfs de meest hyperactieve leerling zit dan muisstil alles gade te slaan.”

38 Rijden in de school
Connie Harkema
Ongelofelijk wat er allemaal in die uitschuifbare opleggers past! De twee grote leswagens van Stichting Rijdende School (SRS) staan op het kermisterrein in het Enschedese Volkspark. Achter de gebakskraam. In de ene wagen zitten groep 1, 3 en 5: in de andere 4, 6, 7 en 8.

RUBRIEKEN

12 www.jsw

14 Open Boek
Jos Walta
Gouden penseel voor Sinterklaas

22 Kort & kort ICT

25 Zullen we boefje spelen!
PRAKTIJK
Marijke Groot, Leanne Haandrikman

30 Schoolweek

42 Calorie
REKENOGEN
Vincent Klabbers

44 Zelf een tentoonstelling maken
IN BEELD

46 Kleuterplein
GEREEDSCHAP
Joop Stoeldraijer

50 Extra aandacht
VAN DE STAPEL
Bianca Pannekoek