JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg. 93 (februari 2009) Nr. 6

3 Doe de test!
VAN DE REDACTIE
Tsjalling Brouwer

6 Rekenen n taal
Joanneke Prenger
Op veel momenten speelt taal een rol in de les: bij het uitleggen van nieuwe vakbegrippen, bij het zelfstandig lezen, bij het stellen van een vraag, bij het houden van een klassengesprek, bij het formuleren van een antwoord…Ook bij het rekenen! Joanneke Prenger gaat in op de vraag welke rol taal speelt bij het rekenen in de bovenbouw van het basisonderwijs.

14 Bijzonder neutrale school
Connie Harkema
De Edse Schoolvereniging (ESV) valt op door ruimte, een bosrijke omgeving en is zeer gewild: ouders schrijven hun kinderen al net na de geboorte in. Ontdek de unieke kenmerken van deze bijzondere neutrale school. Directeur Wil Fritz: “Onze missie: haal alles eruit wat erin zit!”

32 Effectieve LeerlingBesprekingen
Wim Meijer, Machteld Schšlvinck
Thijs (8) vliegt naar de schommels, waar al een paar jongens aan het spelen zijn. Binnen en paar minuten is hij in een fel gevecht verwikkeld. Iedere leerkracht ervaart soms problemen met een leerling. Het kan dan verstandig zijn om een IB’er om hulp te vragen. Met Effectieve LeerlingBesprekingen kan deze de leerkracht helpen een oplossing te vinden.

36 International Primary Curriculum
Linda Glebbeek
Iedereen ziet in dat we als land onderdeel zijn van een groter geheel. Zelfs de Hollandse garnalen worden in het buitenland gepeld. Hoe geef je als leerkracht vorm aan multiculturaliteit, internationalisering en (wereld)burgerschap? Hoe zet je deze onderwerpen op de agenda zonder dat het weer een extra onderdeel vormt in het overvolle programma?

RUBRIEKEN

12 www.jsw

20 Open boek

22 Kort & Kort ICT

25 Bij mij thuis
PRAKTIJK
Sara Kroos, Bianca Bloemen

30 De schoolweek van:
SCHOOLWEEK
Marijke Bleus


42 Kalender
REKENOGEN
Vincent Klabbers


44 Milleniumbuzzers
IN BEELD


46 Taal in beeld
GEREEDSCHAP
Joop Stoeldraijer


50 Levensvragen
VAN DE STAPEL
Bianca Pannekoek