JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg. 88 (november 2003) Nr. 3

3 Op weg naar volwassenheid
VAN DE REDACTIE
John Bronkhorst

6 Leerkrachten actief in communities
Magda Bruin
Een community is een virtuele gemeenschap van mensen die een interesse met elkaar delen en daarover met elkaar van gedachten wisselen. Voor leerkrachten zijn er bestaande communities op Kennisnet, maar je kunt ook zelf een community oprichten.

14 RekenenOnline
Vincent Jonker
Het afgelopen schooljaar wilden zeven Utrechtse basisscholen de computer beter gebruiken bij het reken-wiskundeonderwijs. Het Freudenthal instituut en het School Advies Centrum startten het project RekenenOnline en de scholen gingen aan de slag met het RekenWeb. Een verslag van de bevindingen.

21 Een coach in de klas
Simone Kessels, Susanne Huijbregts, Jaap van Gilst
Veelal worden intern begeleiders geacht een coachende rol te gaan spelen binnen het team zonder dat daar altijd een visie aan ten grondslag ligt. Competenties van leerkrachten kunnen heel goed als uitgangspunt dienen om leerkrachten op te coachen. Het sluit goed aan op het vormgeven van integraal personeelsbeleid.

32 Taalonderwijs
Madeleine Gibson
Eind september 2003 vond de Europese Dag van de Talen plaats. JSW woonde het symposium in Tilburg bij en volgde drie workshops: taakgericht onderwijs, een taalportfolio, drama in de klas. Een verslag.

RUBRIEKEN

12 www.jsw-online
Magda Bruin

29 Krijtdampen
Rob van Bree
Spagaat.

30 Open Boek
Jos Walta
Bijbel en basisonderwijs.

36 Dagboek
Vincent Klabbers
Organisatie van zelfstandig werken en leren.

40 Gereedschap
Joop Stoeldraijer
Waardeneducatie.

44 In Beeld
Steven van Kooijk
Op voeten en fietsen.

46 Kort

48 Van de stapel
Bianca Pannekoek