JSW Jeugd in school en wereld — Jrg. 105 (april 2021) nr. 8

06 Beter leren door te bewegen
Anne de Bruijn
Beweging is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en fysieke ontwikkeling van kinderen. Fysieke activiteit binnen en buiten de klas kan daarnaast positief bijdragen aan schoolprestaties. Het is daarom van wezenlijk belang om kinderen in beweging te krijgen en te houden.

12 Meertalig lesgeven? Zo doe je dat
Jeannette Sibma
Leerlingen met een andere thuistaal krijgen bovengemiddeld vaak te maken met leer- en motivatieproblemen, vaak onjuist geïnterpreteerd als een taalachterstand. Lang werd gedacht dat onderdompeling de beste oplossing was. Wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel. Wat kun je als leerkracht doen?

18 Kiezen met (W&T-)kennis
Symen van der Zee, Marit Benes en Martine Gijsel
Wetenschap en Technologie (W&T) is niet meer weg te denken uit het curriculum. Is jouw team zich aan het oriënteren op een nieuwe wereldoriëntatiemethode voor onderwijs in W&T? Of wil je weten in hoeverre jullie methode recente wetenschappelijke inzichten ten aanzien van W&T heeft verwerkt? De kijkwijzer kan dan goed van pas komen.

32 Interview Marco Mout
Ronald Buitelaar
Initiatiefnemer Marco Mout gunt elke stad een WALHALLAb voor jongeren die meer uitdaging en wat opvoeding nodig hebben. ‘Je met het gevoel hebben dat je ertoe doet’.

40 LHBT Zit er niet mee! : Respect voor seksuele diversiteit
Elles van Noorel, Sascha Rasch en Ingrid Zijlstra
Wat doe je als iemand op het schoolplein een klasgenoot uitscheldt voor homo? Of als een jongen uit jouw groep in een jurk op school komt? Hoe bied je een veilige omgeving?

Rubrieken

11 Social
16 Apps enzo
22 Op de agenda
25 Praktijk : maak spanning bespreekbaar
31 Vakliteratuur
36 Laat ze lezen! : Augmented Reality
45  Column
46 Gereedschap : Rekenroute
50 Je maakt wat mee