JSW Jeugd in school en wereld — Jrg. 104 (september 2019) nr. 1

06 Samen weer naar school
Peter de Vries
De kinderen verwisselen hun vrije tijd van de zomervakantie weer met naar school gaan. Hoe krijg je als leerkracht de kinderen weer in het gareel van de school en hoe kun je daarin samen met ouders optrekken?

12 Schooltaalwoorden begrijpend lezen
Marianne Verhallen
Leerlingen struikelen over schooltaalwoorden en dat hindert hun tekstbegrip. Met het oog op begrijpend lezen valt er door het goed onderwijzen van deze woorden veel winst te behalen.

18 Omgaan met storend gedrag
Kees van Overveld
Een groot deel van de leerlingen is betrokken bij de les. Er zijn helaas ook kinderen die de les verstoren. Als leerkracht sta je voor de keuze : negeer je dit gedrag of zeg je er iets van?

32 Hoe ga je om met slimme leerlingen?
Joop Smits en Cor Aarnoutse
Er zijn veel redenen om het bestaansrecht van het ‘speciaal onderwijs’ voor hoogbegaafde leerlingen te rechtvaardigen, ondanks het feit dat ongeveer een kwart van hen op cognitief terrein minder profijt heeft van dit onderwijs dan verwacht.

40 Interview met Jennifer Pettersson
Erik Ouwerkerk
Radiomaker Jennifer Pettersson twijfelde lang of haar dochters (8 en 5 jaar oud) beter in Nederland of in haar moederland Zweden naar school konden gaan. Het resulteerde in de podcast Opgejaagd over de staat van het Nederlandse onderwijs.

Rubrieken

16 Apps enzo

22 Op de agenda

25 Praktijk
Lesidee├źn voor de kinderboekenweek

31 Stoppen of doorgaan?

36 Laat ze lezen!

39 Vakliteratuur

44 Over de grens

45 Column

46 Gereedschap

50 Je maakt wat mee!